Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


30 november
9komment

Takszövök: előre a mnyp-i úton!

Folytatódik, mi több, ha úgy szereted, a reggeli kávéhoz jön a minden szombaton már hajnali öttől olvasható Hétlövet Classic, a régi ízesítéssel – óvakodj a hamisítványoktól, keresd az igazit itt. Ha tetszett, szólj a barátaidnak, ha nem, küldd az ellenségeidet… Tizenkét éves rovatunk mai, e helyütt már kilencvenhatodik kiadásában egyik kedvenc városomba, Amszterdamba repítem a nyájas olvasót, ahol ismét kísértik a lehetetlent, amennyiben úgy gondolták, hasznos munkára fogják az örök hőbörgő, az alkohollal több mint meghitt kapcsolatot ápoló csöveseket – akik mostantól vadul gondozzák a parkokat, ahol ez idáig csak a padokon hemperegtek… S hogy miért? Hát mert napi öt sört és egy ebédet kapnak cserébe egy önkéntes alapítvány ötlete nyomán. Sokak szerint cinizmus – szerintem meg a pragmatikus facipősök ismét dobtak egy nagyot. Keményítés a vezérműben: előbb csak bevásároltatott az évtizedek óta kiválóan üzemelő takarékszövetkezetekkel, a “reform alatt álló” cégnek a Magyar Postában kellett 25 százalékos tulajdonrészt szereznie, mert a kormány ily módon kívánja “helyzetbe hozni a vidéki Magyarországot”. Ha fel tetszettek tudni tápászkodni a padlóról, mondom is tovább: az államosítás nem állhat meg félúton, a központi állami szervezet hamarosan ugyanis akár egy évre is felfüggesztheti a takszöv tulajdonosait, mi több, akár azt is megtilthatja, hogy kifizessék a betétesek követeléseit. Hm… vajon melyik banknál is vagyok? Ad absurdum? Kérem, ez a fogalom lassan kivész a honi “közéletből”. Szerencsétlen helyen, a rezsicsökkentés áldásairól mit sem tudó, hanyatló Dánia déli részén jártam a múlt héten: forintban ezerkettő-ezerhatszáz körül van egy sör, nyolcezer egy tűrhető pizza, és mintha mégis viszonylag kevés depresszióst láttam volna Vojensben. Ahol egyébként kedvenc csapatom, a DAB.Docler jégkorongozói vitézkedtek – hogy mit is kell értenünk a Kontinentális Kupa elődöntőjében elért harmadik helyünkön, megvilágítom egy igényes futballhasonlattal. Hollandia, Dánia, vidéki Magyarföld egy mixben, csak itt, csak nálam, csak most. Avanti, popolo.

Hirdetés

* Öt sört és ebédet kapnak az amszterdami csövesek, ha megdolgoznak érte. 

Amszterdamnak, egyik legkedvesebb városomnak évek óta meglehetősen sok gondja volt a város egyik legrégebbi parkjában, az Oosterparkban tanyázó munkanélküli alkoholistákkal: egész nap hőbörögtek, zaklatták a sétálókat, járókelőket, vagyis a szokásos történet. Tarlós mester, a nagyváros ispánja, új államformánk, a tudományos-fantasztikus demokrácia alapvetéseinek megfelelően ily esetekben egyszerűen jár el: hoz, esetleg hozat egy (vagy akárhány) instant oldódó törvényt, melyek lényege, hogy mondjuk hajléktalanok márpedig nincsenek, illetve ha netán valahol mégis lennének pár tízezren, akkor viszont a nemrégiben megjelent Kerényi-féle Kis emberhatározó szerint nem gerinces/melegvérű élőlények, ezért irtásuk nem csupán szabad, de egyenesen kívánatos, a keresztény beágyazódású polgári többség jól felfogott érdekében, miszerint nem szívesen szagol büdöset, néz foltos matracokat aluljáróban. Amszterdam szarabbul teljesít, a hollandok korszerűtlenül gondolkodnak: a Rainbow Foundation nevű alapítvány azt találta ki, elfoglaltságot biztosít az alkeszeknek. A korábbi hőzöngők néhány hete napi tíz euróért, egy meleg ebédért és öt doboz sörért takarítják a parkot és a környező utcákat, s furcsa mód a gondok egész szépen elsimultak. Az érintetteket egyébként két tízfős brigádra osztották fel, s három-három napon át tevékenykednek hetente. Az újsütetű munkások is elégedettek: igaz, azt megmondták, ha a sör nem lenne a képletben, nem vennének részt a programban. Kilenckor kezdenek, két sörrel és kávéval indítják a napot, aztán délben ebéd, és újabb két sör tartja fenn az érdeklődést, majd fél négykor, a műszak végén egy záró sör koronázza a fáradozásukat. Sokan cinikusnak tartják és elítélik az állami támogatásból és magánszemélyek adományaiból üzemeltetett Rainbow Foundation projektjét – a hollandokat azonban hidegen hagyják ezek a vélemények: ők úgy gondolják, mindenki jól jár, hiszen a park és a környék tiszta, az arra járóknak végre nem kell atrocitásoktól tartaniuk, a szétesett alkoholisták életébe rendszert visz a program, akár azt is érezhetik, hogy hasznos tagjai a társadalomnak… Ott ugyanis (bár tudom, egyáltalán nem kolbászból van a kerítés, és pár hónapnyi fejlődés után mindenki hazafelé tart majd) emberszámba veszik azokat is, akik gyakran maguk is elhiszik, mert kénytelenek elhinni, hogy nem azok.

* További változásokat hoz a takarékszövetkezetek “reformja”. 

Hogy őszinte legyek, már akkor tudtam, nagy a gáz, amikor elkezdték – na jó, ne személyeskedjünk: az állam elkezdte csócsálgatni a takarékszövetkezeteket. Csak a szokásos menetrend: először elhangzott, hogy a szövetkezetek működésével gondok vannak, a rendszer – ami egyébként x évtizede olajozottan és kiválóan működött – alapos reformra szorul… egyik legfőbb érvként emlegették a soltvadkerti takszöv esetét, ahol mintegy negyvenmilliárd forinttal volt csöppnyi gond, az ügy legfrissebb állását nem ismerem, de akkoriban csalásért letartóztattak pár embert, ha jól emlékszem. Ebből a sima köztörvényes esetből a teljes rendszer működési zavaraira következtetni szerintem ugyan kissé különös logikát igényel, de hát ugye senki nem ígérte, hogy nem különös képességű emberek vezénylik majd le azokat a múlhatatlanul szükséges, egyre mélyebbre ható átalakításokat, amiknek köszönhetően viszonylag kurvára belátható időn belül sikerülhet Magyarország területéről eltávolítani minden agyszerű szervvel rendelkező nemzetárulót, akik pedig maradnak, azok már most is nyilván pontosan tudják, a későbbiekben pedig, a dolgok irányát nézve még inkább fogják, érdemes-e makogni vagy sem. Amúgy: sem. Akarsz enni-e, polgártárs, és ezzel párhuzamosan el-e hiszed-e végre, hogy anyád, az álmok nem hazudnak? Alapos reform kell: újmagyarul ez annyit jelent, hogy a megreformálásra kiszemelt szervezet-cég-bármi élére megbízható, lehetőleg az elmeorvosi ló szerepére is alkalmas embereket állítanak, és a hátsó kijáraton keresztül már indulhat is a reformálás, összes végtaggal egyszerre, ahogy a csövön kifér. A takszövöknek először is meg kellett vásárolni a Magyar Posta egynegyedét (mínusz egy szavazat, mert kisebbségi tulajdon), méghozzá azért, húzd szorosra a biztonsági öved, mert “helyzetbe kell hozni a vidéki Magyarországot”. Elárulhatom, eléggé helyzetbe van már hozva, de vezető erőnk nyilván pontos információkkal rendelkezik arról, hogy Tiszavalkonyán vagy Apátcsehiben nagyon súgnak-búgnak az emberek, mert az istenért nem tudnak hozzájutni “banki, biztosítási, postai és befektetési termékek olyan teljes skálájához, amely termékek és szolgáltatások hozzáférhetősége a XXI. századi Magyarországon a nagyvárosokban magától értetődő”. Hát igen: egy fasza befektetési ajánlat hiányzik a vidéki Magyarországon, pár portfólió, hogy Jani bácsi tudjon válogatni belőle, míg épp gyufába meg élesztőbe fektet uzsorarészletre a helyi kistőzsdén. XXI. század… Ja, ami a takszövöket illeti: az állam a most benyújtott törvényjavaslat (hm… micsoda haszontalan szó lett ez is… törvényjavaslat… vajon elfogadják-e, hű de izgulok… ) értelmében felfüggesztheti a tulajdonosok szavazati jogát a saját tulajdonukat képező szövetkezetekben… Nos hát akkor… csócsálgassuk ezt a szép kerek mondatot, feleim – ez azt jelenti, hogy azt jelenti. Lassan kezdődik majd az előadás – a főpróbát a magánnyugdíj-pénztárakkal már végigélvezhettük, jó pénzért. És itt lassan tényleg minden jegy elkel.

* Dániában vitézkedtek a DAB.Docler jégkorongozói.

Jó sorsom úgy hozta, hogy én is felszaladhattam Vojensbe, ebbe a 7611 lakosú dél-dániai városkába, ahol a Kontinentális Kupa sorozatának elődöntőjére került sor. Az álmos kis település nagyjából ötezres jégcsarnoka 2011-ben épült, a fő jégfelület mellett helyet kapott benne egy szép kis gyakorlópálya, és persze megmaradt a nagy múltú (és jelenű) hokicsapat, a Sonderjyske régi pályája is – azt nem láttam ugyan, de az új csarnok felszereltségét, küllemét, funkcionalitását itt és most nem méltatnám részletesen, maradjunk annyiban, elvoltunk benne nagy duzzogva. Vojensnek egyébiránt van még egy futballcsapata, neves kézilabdaegyesülete, valamint igazán világhírű salakmotoros paradicsom is, számtalan világbajnokságnak, kontinensviadalnak adott már helyszínt, és persze számos sztárt nevelt ki a sportágnak. De hagyjuk a salakot most: hadd mondjak inkább annyit, ha netán valaki mérsékelten lenne képben, a Kontinentális Kupa az a hokiban, mint legújabb nagy népi vallásunkban, a futballban a Bajnokok Ligája. Az első kör mérkőzéseit mi szervezhettük meg, és, akár két éve, most is mi jutottunk tovább, mert a legjobbnak bizonyultunk a szintén nem gyenge lengyel, a román és a szlovén bajnokcsapatok ellenében. Az elődöntőbe persze még magasabb szintű bajnokságok éllovasai érkeznek: esetünkben a házigazda dánok mellett a norvég és a fehérorosz bajnok küzdött meg a hétvégén az első helyért – csak a győztes utazik ugyanis a KK döntőjébe. Nem részletezem az egészet, a lényeg, hogy a házigazda dánokat, akik első estére, amolyan kis előételnek szántak minket, pár ezer hazai szurkoló szeme láttára úgy megcsaptuk, mint Surdát a forró szél – oké, másnap azért kaptunk egy elég erőteljes helyreigazítást a (későbbi továbbjutó) norvégektől, végül pedig, vasárnap délután kis híján a fehéroroszokat is megleptük… na, a lényeg, hogy harmadikként végeztünk Dániában. Már itthon olvastam valahol pár kommentet: akadt, aki fanyalgott… Nos, ha már a futballt emlegettem: képzeljük tehát el, hogy mondjuk… na… csak a példa kedvéért… a Mezőkövesd magyar bajnok lesz, átverekszi magát a BL-selejtezőkön, mi több, eljut az elődöntőig, ahol teszem azt a Manchester Uniteddel, a Barcelonával meg a Bayernnel kell három meccset játszania a továbbjutásért. El ne felejtsem: péntek-szombat-vasárnap, egymás után, telibe. Merthogy velünk, azaz a Dunaújvárosi Acélbikákkal ez történt. A szaksajtó természetesen a helyén kezelte a bravúrt, és világklasszis mesterünk, Stephan Lundh  is leadta az elmúlt néhány szezon legfontosabb interjúját. A Kontinentális Kupa véget ért – mármint számunkra, az idén. Jövőre, reményeink szerint újra megpróbáljuk majd – kíváncsi vagyok, ha egyszer megnyerjük, beférünk-e vele az esti sporthíradóba…

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (29 lövet, átlagosan: 7.00 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

9 komment

 1. Hatlövet szerint:

  Én úgy látom András, hogy a Takarékszövetkezeti betétek állami lenyúlása után jön a kereskedelmi bankokban lévő lakossági betétek lenyúlása is.
  Magyarul, teljesen mindegy melyik bank ügyfele is vagy.

  Abban is biztos vagyok, ha mondjuk a DAB vagy valamelyik magyar jégkorongcsapat megnyerné a Kontinentális Kupát azonnal ott feszítene a sok faxkalap politikus a csapat mellett amikor a reflektorfény rájuk vetül.
  Én azért azt gondolom, hogy a szurkolók viszont becsülik a magyar nemzetközi sportsikereket akár vízilabdáról, kajak kenuról vagy éppen jégkorongról legyen szó.

  • Boda Kapitány szerint:

   Ami a helyieket illeti, szerintem nem feszítenének akkor se – a beloianniszi polgármester úr viszont például minden meccsen itt van, mi több, idegenbe is elég gyakran eljön: nem szerepelni és mutogatni magát, hanem mert szereti… De érdekes az is, hogy a fehérvári városvezetés egy emberként van a Volán mögött minden téren…

 2. Hum Jani szerint:

  Az amszterdami hajléktalanokról szóló cikk nagyon ott van, a takszöv mutyis telitalálat – sajnos ez van.
  s végül norvégok vagy norvégek?
  http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__574440-norvegok-vagy-norvegek

  Hajrá Acélbikák!

 3. zselés szerint:

  Nos, a BL hasonlat viccnek egy kicsit erős, mert bár évtizedek óta magam is jégkorongszurkoló vagyok, de talán a tisztánlátás végett azért megjegyezhetjük, hogy a Kontinentális Kupában nem a vén Európa legerősebb csapatai játszanak, tehát fogalmazzunk mondjuk úgy, hogy a KK az olyan, mint fociban az Intertotó Kupa (van még ilyen?), és ugye mondjuk annak is a dél-amerikai kiadása, ha tekintetbe vesszük, hogy nem kontinensünkön székelnek a világ legjobb klubcsapatai, na de a többi kb. stimmel, és persze hogy hajrá Acélbikák!

  • Boda Kapitány szerint:

   Hát… hogy nem a legjobb klubcsapatok játszanának, az szerintem nehezen értelmezhető, merthogy minden ország aktuális bajnoka kerül be a sorozatba… de lehet, hogy akkor valamit én néztem el? Ha igen, mondd, amit te tudsz… Én komolyan így sejtem, ezért volt a párhuzam…

 4. L70c szerint:

  Szerintem is teljesen korrekt, mi több, egyenesen nagyszerű ötlet, hogy így próbálják megoldani a problémát/helyzetet, Amszterdamban. Ebből is látszik, a parányi különbség, mert ugye vannak a külföldön ténykedő politikusok, akik többnyire tisztában vannak azzal, mit is kell ott, a hatalmat gyakorolva tenni.. Meg vannak a mi véglényeink… (teljes tiszteletem a majdhogynem tört százaléknyi, kivételes kivételnek. És nem csak a Jobbikosokra gond.(bár nyilv. nem ism. őket, szem.De sejtem, hogy jó a szánd.) (Van 1-akiről “biztosan” tudom hogy az, és Fideszes volt)De ez tökmindegy most. Szóval ott így megy.. Itt pedig, az egyszerűbb(?)megoldás, ahogy írtad: “szőnyeg alá velük” mert ugye, amit nem lát a szem, az…. Egyszerűen, néha már azért nincs kedvem reagálni a cikkekre, mert leírhatatlanul dühít, ami itt folyik (túl rég óta) és nem a megfelelő kifejezéseket használom… (illetve azokat, csak nem ide valók…) Ha módomban állna, én olyan rendet tennék ebben az országban, amit sokan (meg)emlegetnének még évtizedek múltán is… Természetesen, a probléma gyökerének tekintendő, Parasztlendi (ak.m. Parlamenti egysejtűekkel kezdve)csak hogy, végre már ők is tapasztalják, hol lakik a Magyarok Istene.. Aztán az ott lévő jókora rohadt részt eltávolítva+ megspékelve fejenként, kb. 1000-év jutalom börtönüdüléssel, elindulnánk lefelé.. És nem nézném, ki hova tartozik, bőrszín, vallás mellékes! Mindenhol vannak hitvány emberek.. -És vannak EMBEREK is, minden népcsoportban. De, azt gondolom, ez egy szép álom marad, még nagyon, nagyon sokáig… Addig meg továbbra is maradunk, ügyes és önkéntes, depressziósok (szívósok) Ennyi.

 5. L70c szerint:

  A másodikra, röviden reagálnék: Magyarország megújul… És tényleg.. Ja, és hogy jobb lesz-e?? Persze, egy bizonyos körnek..- a többi “ökörnek” meg marad az egyre inkább megszokott, takaréklángra vett “élet”

 6. dirtydog77 szerint:

  L70c teljesen egyetértek veled az van sajnos hogy amíg nem tapasztalja az ember a problémát addig ő számára nincs is és hát hol a probléma menetes övezet ott ahol most is 10 milliós jutalmakat kapnak mások meg az állásukat vesztik el,teljesen ki vagyunk szolgáltatva és nem teszünk semmit SEMMIT.Köszönjük az írást.

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 + kettő =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz