Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


24 szeptember
1komment

A hazáért előre: rendületlenül!

Három a munkásőr - mellkason a kedves fegyverek (Forrás: www.mult-kor.hu)

Három a munkásőr - mellkason a kedves fegyverek (Forrás: www.mult-kor.hu)

A HL-t szorgalmasan böngésző kedves olvasónak talán már a korábbiakból is kiviláglott némiképpen, hogy teljesen normális, átlagos, könnyen kezelhető, sima kisgyerek voltam – alighanem ennek is köszönhető, hogy teljesen normális, átlagos, könnyen kezelhető, sima felnőtt lett belőlem, már amennyiben felnőttem mondjuk az utóbbi két napban. Emlékszem, azzal azért keltettem némi feltűnést, amikor hatévesen kitaláltam, hogy megtanulom a komplett dunaújvárosi telefonkönyvet Abakusz Bélától Zsynóros Alfrédig – szilárd meggyőződésemmé, szinte rögeszmémmé vált ugyanis, hogy nagyszerű lesz, ha soha többé nem kell felütnöm telefonáláskor. Természetesen rengeteg fontos hívást kellett az idő tájt bonyolítanom, úgyhogy a kívülállók számára különösen értelmes ötletnek tűnhetett a szenvedélyem – tartott is vagy két hétig, addig naponta órákon át magoltam, aztán eljutottam nagyjából Abodyékig (20-47), majd ezt a projektet jegeltem, és áttértem a 36 kötetes Tolnai Világlexikon összes szócikkének átmásolására egy vaskos kockás füzetbe. Arra már nem emlékszem, ezt miért is tartottam nélkülözhetetlennek, de tény, hogy a mai napig megvan valahol – azt hiszem, Aba Sámuellel kezdődött… és Abaújszántóval végződött. Varázsfiókomból ma az 1962-es Munkásőr zsebnaptár akadt a kezembe, amit a Fazekas bácsitól kaptam ajándékba. Csodás ajándék volt: 1971-ben vagy ’72-ben adta nekem, a naptár része tehát, hamar kitapasztaltam, már nem volt teljesen helytálló, ellenben a többi… Fantasztikus információk egész tömkelege található az acélkék, nyomott műbőr borító mögött: a Föld adatai, mértékegységek, a kémiai elemek, a magyar népgazdaság 1962-es adatai mellett a munkásőrfelszerelések kihordási ideje, évfordulók, térképek, kilométertáblázat, KRESZ-táblák és távolságbecslési technikák – és én mindent, betűről betűre kiolvastam, hogy még tovább duzzasszam tudásom csörgedező kis patakjának kristályvizét. És persze ott volt a Napló – amibe, akár A kis mesterdetektív című Delfin-könyv főhőse, Kalle, én is bevéshettem feljegyzéseimet számos fontos dolog örvén. Nos hát – szépen végigszaladunk a Munkásőr zsebnaptáron, megjegyezném még, nem szolgáltam a testületnél, igaz, később néhány évre a Vadliba őrs vezetőjeként a kommunista mozgalom meghatározó láncszeme lettem, de további politikai karrierem sajnos a középiskolában rútul megszakadt… Na, gyerünk…

Hirdetés
A zsebnaptár külső borítója, a munkásőrcímerrel: "harmadik a kedves fegyvere..."

A zsebnaptár külső borítója, a munkásőrcímerrel: "harmadik a kedves fegyvere..."

A belső borítón egy színes országtérkép, majd kettővel beljebb mindjárt egy rendkívüli mondat áll, mintegy a mottó: részlet a Munkásőr-esküből – “Népköztársaságunk Alkotmányához, törvényeihez és törvényes rendeleteihez híven, becsülettel teljesítem kötelességemet.” Megmondom úgy, ahogy van: szinte beleborzongtam, amikor átéreztem, micsoda borzasztó felelősség lehet munkásőrnek lenni, meg eskü, meg minden… Mi, pláne télen, havas időszakban szinte napi kapcsolatban voltunk egyébként a testülettel – talán dicsekedtem már vele, milyen előszeretettel dobáltuk meg,  bizonyos érzékeny testtájakat célba véve, a főtéri Lenin-szobrot: a mai bíróság épületében őrködő munkásőr bácsik pedig szinte azonnal rohantak ki, hogy ellássák a bajunkat, de persze az oldalukon harangozó géppityukkal esélyük sem volt. Mármint utolérni természetesen.

A belső borítón országtérkép - nagyító nélkül nem sokra megy vele az ember

A belső borítón országtérkép - nagyító nélkül nem sokra megy vele az ember

Az átellenes oldalon a személyi adatok jönnek – sokáig minden noteszben és naptárban ez volt a kedvenc részem: ide is kék filccel véstem be a nevem, a lakcímhez (nagyképűen nyilván már akkor is közismertnek gondoltam magam) csak annyit írtam, Dunaújváros, és a telefonszámunk, 24-76 (az összege kereken száz, különleges szám, már akkor is tudtam). Fontosabb telefonszámok, jön alább – érthető módon ilyenekkel nem igazán rendelkeztem, viszont éreztem, hogy valamit be kell írni, kölcsönöztem hát anyuék családi/munkahelyi kapcsolataiból párat, így került be Böbe, Laci (anyu sógornője és bátyja), vagy épp Gémes Feri bácsi, anyu főnöke a legfontosabb számaim közé.

Ismét a gépfegyveres címer - és a címlap, minimal art stílusban

Ismét a gépfegyveres címer - és a címlap, minimal art stílusban

Lapozzunk tovább: egy jópofa áttekintő naptár jön, a (z 1962-es) névnapokkal, ünnepekkel, a Nap és a Hold járásának adataival spékelve… És aztán bele is csapunk a lecsóba – Minden munkásőrnek tudnia kell, mondja a terebélyes fejezet címe… Közel harminc oldalon át sorjáznak a tudnivalók: kiderül, hogy kell viselnie magát a munkásőrnek szolgálatban, mik a fegyverhasználat szabályai, milyen kártalanításban részesül, ha baleset éri, táblázat mutatja meg, mennyi a kihordási ideje a derékszíjnak (10 év), a sapkának (2 év), és minden egyébnek – és bármit megtudhat a zsebkönyv olvasója a lövészfegyverek belövéséről és lőszabatosságának ellenőrzéséről is.

Személyes adatok - az egyik kedvenc részem (volt) minden noteszban

Személyes adatok - az egyik kedvenc részem (volt) minden noteszban

Faltam a tudást. Aztán közhasznú adatok jönnek: méter- és lépésszámítás, a tájoló használata, tereptárgyak mérete, területmértékek, gépkocsik nemzetközi jelzései, közérdekű telefonszámok országosan… A vasúti díjszabásból kiderül, hogy száz kilométerért 28 forintot fizetett másodosztályon a dolgozó, távolsági autóbuszon pedig 45-öt – ebből is láthatjuk, milyen nagyszerű ötletek meríthetők a zsebkönyvből, továbbá hogy alighanem kormányszinten is őriznek belőle egy darabot. A kilométertáblázatban még Sztálinváros szerepel, aztán a postai díjszabások táblázata zárja az első részt.

A ruházat és a szerelvények kihordási ideje - és még annyi minden

A ruházat és a szerelvények kihordási ideje - és még annyi minden

Érdekes számok és adatok – ez a második egység főcíme. Itt aztán minden, de minden megtalálható – unalmas, esős nyári napokon órákon át elvoltam vele, emlékszem. Ma már kicsit furcsának tartom, hogy a világ legnagyobb városai közül kihagyták Pekinget – de lehet, hogy csak stratégiai okokból nem akarták közzétenni, hányan élnek ott… A Föld minden lényeges adata, tömege, kerülete; folyók, hegycsúcsok, leghosszabb alagutak, hidak; aztán zónaidők, a Föld országainak adatai, néhány iparcikk termelési adatai a Szovjetunióban és az USA-ban (a SZU esetében persze már az 1965-ös adatok is szerepelnek…), továbbá népgazdaságunk fejlődésének adatai.

Megfigyelések - konkrétan egy... de nem érdekelte a hatóságokat, hát eluntam

Megfigyelések - konkrétan egy... de nem érdekelte a hatóságokat, hát eluntam

Fontosabb pénznemek: huszonöt froncsi egy dollár, kilencven fillér az osztrák schilling, öt forint ötven fillér a nyugatnémet márka… Az eurót nem találtam. Sport: az összes világcsúcs, kémia: az összes elem, rendszámmal, atomsúllyal. Végül fotóreceptek és a színszűrők használata… Következik: a Napló.

Az első oldalnál, január 1-jéhez ezt írta a hatéves Andriska, csupa nyomtatottal (mennyi gondom volt ebből első osztályban…): “Megfigyelések. 10 fok meleg van. A nap süt. A barométer száraz időt jelez.” Slussz. Sokáig vártam, hogy valamilyen nyomozáshoz egyszer pont ezekre az adatokra legyen szükség, de máshogy alakult – így aztán nem figyeltem meg semmi mást.

A pengőlajstrom - összesen 64 DB

A pengőlajstrom - összesen 64 DB

Inkább hagytam ismét feltörni a bennem lapuló kis statisztikust, s a következő oldaltól kezdve tizenöt oldalon keresztül összeírtam anyámék pengőgyűjteményét: az összes bankón található összes gyártási számot beírtam ceruzával a zsebkönyvbe. Ha a Tolnai nem ment… a végén összesítettem: 21 darab százas, 4 darab százmilliós, és így tovább, össz 64 darab.

A nagy közösségi garázs összes járművének minden adata, a lámpák számát is beleértve

A nagy közösségi garázs összes járművének minden adata, a lámpák számát is beleértve

Roppant büszke voltam magamra és e munkám sikerére, ezért hamarosan a garázsban is készítettem egy felmérést. A mi autónk, büszkeségünk, Fülöp, azaz a vajszínű Skoda S 100  (IC-85-55) a Vasmű radari kapuja melletti közösségi garázsban állt akkoriban, ahol, azt hiszem, tizenhat kocsinak volt hely egy hatalmas helyiségben. Egy egész napos garázsfoglalkozáson (apu lemosta és kitakarította Fülöpöt, olajat cserélt, megnézte a gyertyákat, kifújta a karburátor főfúvókáját, lekente Katepox-szal az alvázat, felpumpálta a gumikat, denaturált szeszt öntött az ablakmosóba, én meg segítettem) összeírtam a bent álló járműveket.

Május 1. - minden lényeges tudnivalóval

Május 1. - minden lényeges tudnivalóval

Szín, típus, rendszám, végsebesség (amennyi az órában van, mínusz 10 kilométer), továbbá, valamilyen rejtélyes oknál fogva lámpák száma… értsd: fényszóró egy, index egy, hátsó lámpatest ahány funkció, annyi – a Skodánkon például 16 volt, de az Octavián csak 10… Feljegyeztem a különös ismertetőjeleket is: ha volt antenna az autón, odavéstem – és a CG-98-27-es Volkswagen bogárnál felírtam, hogy “helyenként piros (ragasztási) foltok” találhatók rajta. Az agyam fura működéséről talán elárul valamit, hogy az összes ott álló autóra ma is emlékszem, még a rendszámokra is – egyébként a bátyámmal még ma is végig tudjuk mondani a negyvenpár éve házunk előtt parkoló autók rendszámát, színét, típusát…

Iskolai tudnivalók - hiába, már akkor is a kötelesség volt az első

Iskolai tudnivalók - hiába, már akkor is a kötelesség volt az első

Később, áprilishoz nagy műgonddal beírtam, hogy “Tavaszi szünet 7-16. Hétfőn reggel megyünk sulóba.” Suló. Nézd csak, milyen vagány dumám volt… Április 7-hez pedig ezt jegyeztem be izgatottan: “Szerdán egész nap garage.” Angolosan. Garage. Junó… Valószínűleg akkor csinálhattam a teljes leltárt is. Május 1. jön, figyelj, cerkával ezt tartottam fontosnak megjegyezni: “Ünnep (munkásoké).” Gondolom, odaírtam, csak hogy el ne felejtsem, kié… És ezzel kész is, üres lapok tömkelege jön, leszámítva a nagymamám néhány orv-feljegyzését, számsorok, aláhúzva, és egy összeg – gondolom, megjött a nyugdíj, és kiokoskodta, hogy jön ki a hónap…

Vastag kék filccel - ez nagyon fontos mondat volt, tudtam

Vastag kék filccel - ez nagyon fontos mondat volt, tudtam

A zsebkönyv vége felé járunk, a Jegyzetek rovatba ezt írtam: “A 68-dik és a 77-edik oldalon érdekesek vannak. A 74-től a 88-adik érdekesek vannak.” Csak hogy el ne felejtsem, nyilván. De ezek a ceruzás bejegyzések csak nagyon nehezen kisilabizálhatók, a túlsó oldalról ugyanis átüt a vastag kék filc: óriási nagy betűkkel ezt írtam be vele – ” A CSAPATBAN A JELSZÓ: A HAZÁÉRT ELŐRE! RENDÜLETLENÜL!” Természetesen a Móricz II. Rákóczi Ferenc Úttörőcsapatáról van szó, ott kellett a Rendületlenül!-t kiáltanunk az előtte mikrofonba mondott hívómondatra.

Nyugtassatok meg: ugye nem is érződik, hogy nem jártam óvodába?

Nyugtassatok meg: ugye nem is érződik, hogy nem jártam óvodába?

Két oldallal később a Füles rejtvényújságból indigóval kimásolt csacsipofához rajzoltam elég kackiás kis testet, végül még egy telefonjegyzék a végén – ezt is csak elég nyögvenyelősen, és roppant hézagosan sikerült kitöltenem, Oláh Karcsi bácsiék, Buzáék, Fehéri Béláék, meg a harmadikon lakó Harmathék, és fölöttük Zalavári Pali bácsi (barna Wartburg, IR-16-88, ez még fejből megy, feljegyzés nélkül) telefonszámait beírva…

A Munkásőr zsebkönyvet természetesen kiemelt helyen rejtegetem a varázsfiókomban: közvetlenül a Mező Imre utcai tíz táblás törvénykönyv mellett, valamint a Hangya Henrik kalandjai című, hétévesen kezdett, félkész könyvem, illetve a Hallom, amint a kis törpék… kezdetű, még korábbi, legelső saját dolgozatom társaságában pihen. Mint még sok száz apróság – a múlt csillogó, gyönyörűséges kis szilánkjai…

(A zsebkönyv képeit itt vizsgálgathatod, kívánságra rakhatok még fel – alább pedig némi szaftos munkásőrélet, filmszerűen…)

http://www.youtube.com/watch?v=xHmIAyy8erM

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (16 lövet, átlagosan: 6.88 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

1 komment

 1. LTy/ i szerint:

  “Filléres emlékeim, oly drágák nekem,…”
  Miközben soraid olvastam, eszembe jutott ez a Bródi dal. Az ember időnként megtalál olyan tárgyakat, amikkel jó felidézni gyermekkorunkat… :)
  Azért nem volt semmi az a Munkásőr zsebnaptár! A Vonásképlettől, na és annak magyarázatától teljesen kész lettem, belegabalyodtam…!

  A nemzeti jövedelem felhasználása, hmm…nem is volna rossz pajtások, ha valami hasonlóval büszkélkedhetnének mai honatyáink is: 22% felhalmozás!
  ;)

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 7 = egy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz