Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


23 július
10komment

Nagy séta a Vidám Parkban – és a fröcskölős ivókút titka… (II.)

A fénykor - a táblán "Szeretettel köszöntjük a kedves vendégeket": volt kit, volt mivel...

A fénykor - a táblán "Szeretettel köszöntjük a kedves vendégeket": volt kit, volt mivel...

Pénteken már belekóstolhattatok Bús Csaba különleges hangulatú Vidám Park-idegenvezetésébe – akkor az első részt tettük közzé, most jöhet a folytatás, nem kevés meglepetéssel, titokkal, és a végén egy kis jövőképpel is. S hogy mitől is különleges Csaba beszámolója? Nos, az ő édesapja Bús József, a dunaújvárosi Vidám Park utolsó igazgatója, akinél korábban jártam néhány alkalommal, azokból a beszélgetésekből szintén született egy kétrészes dolgozat. Csaba tehát, azt hiszem, ez egyértelmű, abban az időben a legirigyeltebb srácok közé tartozhatott – mint erre az első részben volt kedves utalni, ő volt például, aki a Vidám Park kiskollektívája által szerkesztett akkumulátoros kisautót tesztelhette: vagyis körök százait tette meg az oválpályán… a magam részéről lényegében bármit megadtam volna érte, hogy a helyében lehessek, beleértve a narancssárga de Tomaso Panthera távirányítós autómat, valamint a temperával kifestett kis bádogládámat is, amelyben a 622 darabból álló söröskupak-gyűjteményemet tároltam, természetesen egy Gogi-lakattal lezárva. A múltkori részben szépen végigballagtunk a főbejárattól majdnem egészen az Elvarázsolt kastélyhoz vezető lépcsősorig – Csaba szemével láttuk az óriáskereket, a kisebb-nagyobb körhintákat, az elektromos kisautót, a whipet, benéztünk az ifiparkba, érintettük a Panorámát, belestünk a szabadtéri színpadra is, mi több, olyan különlegességről is szót ejtettünk, mint az Űrrakéta. Most viszont újabb meglepetések várnak mindenkire: jön a dodzsem, az Elvarázsolt kastély, az Úttörővasút, a Locomotion flipper, továbbá a pécsi Vidám Parkra is kitekintünk – mi több, Csaba azt is kinyomozta, mikor került a városba az Iljusin-repülőgéptorzó (napra pontosan, naná), s megtudjuk, miért vitték el aztán. Korabeli képekkel (is) igyekszünk feldobni a hangulatot (egy részüket Csaba küldte, a forrás a saját fotói mellett, ha jól veszem ki, nagyrészt netes innen-onnan), ha egyáltalán szükséges – a látogatottsági mutatókat elemezve szentül megfogadtam, hogy ezentúl minden dolgozatomba belecsempészem a Vidám Park szópárost, ha kell, ha nem: ismeretlen okból valami ösztönös vonzása van az olvasókra, úgy látom… El ne felejtsem ajánlani facebook-csoportunkat, amely finoman szólva is dinamikus fejlődést mutat, már közel 1100 kedvelője van: köszönjük… használni fogjuk ezt a fantasztikus energiát, ezt megígérhetem… Minden egyéb, és séta-folytatás a dodzsemtől, ha lapoztok.

Hirdetés
Trabant-kormány és micisapka - kiállás a gépekkel a remízből

Trabant-kormány és micisapka - kiállás a gépekkel a remízből

Szemben a dodzsem volt, épülete pókra emlékeztetett A felső rész tartógerendái olyanok voltak, mint a póklábak. Azt hiszem, nyugodtan megállapíthatom, hogy a legkedveltebb, legnépszerűbb játékegység a dodzsem volt. A körbe futó kerítés labirintusán volt egy bejárat, s amikor a jegykezelő kinyitotta a kaput, a gyerekek szinte extázisba esve rohantak a már kiszemelt dodzsemhez, s türelmetlenül (míg a jegykezelő végigjárta a kocsikat, begyűjtötte a jegyeket) nyomkodták a pedált, hátha valamely eltévedt elektron mozgásba hozza a gumiszegéllyel védett járművet. A menet kezdetét s végét kürtszó jelezte. Ha a Barátság városrészben hallható volt a dodzsem kürtje, az többé-kevésbé bizonyosan közeledő esőt jelentett. Így egyfajta időjárás-előrejelzőként is funkcionált.

A mikrobusz - időnként verekedtünk érte, hogy felférjünk rá egy körre: nekem úgy rémlik, ingyenes volt... vagy kellett rá egy buszjegy?

A mikrobusz - időnként verekedtünk érte, hogy felférjünk rá egy körre: nekem úgy rémlik, ingyenes volt... vagy kellett rá egy buszjegy?

A dodzsemnek szintén volt egy jellegzetes illata. A vaspálya rozsdaporának a felsővezetékes áramszedő szikrázásával a levegőt ionizáló együttes hatása különleges levegőaromát eredményezett. A dodzsemet magunk mögött hagyva a horizonton egy lépcsősor felső része jelenik meg. A lépcsősoron lefelé menet bal oldalon néhány nyitott betonépítmény található, rendeltetésük a park megnyitásakor lehetett csupán, később nem funkcionáltak. A lépcső aljára érve bal oldalt az Elvarázsolt kastély épülete tűnik elő a zöld növényzet egyébként is sejtelmes környezetéből.

Na ez volt a nagyon komoly dolog - a hajóhinta, ami simán átfordult, ha kellően merész hajtó állt benne

Na ez volt a nagyon komoly dolog - a hajóhinta, ami simán átfordult, ha kellően merész hajtó állt benne

Az épületbe belépve jobb oldalon a rázószéksor, szemben egy mérleg, mely, ha ráálltunk különböző tréfás feliratú lámpákat villantott fel. Mellette  egy csobogókút volt. Nos, itt érdemes kicsit megállni, mert ennek a kútnak bizony van egy nagy titka. Aki még emlékszik rá, ha valaki csak közelített a kúthoz, nem történt semmi, de amikor kezdte csücsöríteni a száját, hogy igyon, hopp… váratlanul komolyabb erejű vízsugár lepte meg a gyanútlan, szomjúságát oltani vágyó vendéget. Nyugati turisták tán valami COCOM-listán lévő, elektromos érzékelőkkel felszerelt hipermodern csúcstechnológiát sejthettek mögötte, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb – a titok csupán a humán erőforrás megfelelő alkalmazásában rejlett. A kúttal szemben volt egy tükör. Ez amolyan detektívtükör volt, azaz a kút felől nézve tükör, de a mögötte lévő helyiségben egy gépkezelő lesben ült, s a legalkalmasabb pillanatban rányitott a vízcsapra.

A szabadtéri színpad, avagy a mozi - épp az aktuális berendezéstől függően... A telt ház biztos volt

A szabadtéri színpad, avagy a mozi - épp az aktuális berendezéstől függően... A telt ház biztos volt

A kúttól forgópad, s labirintus nehezítette meg a sötétben a kijáratot keresők dolgát. A forgó hordón való átjutást követően a szoknyában lévő hölgyek újabb meglepetésben részesültek. A fa padozatból apró gombára hasonlító kis szelep emelkedett ki, melyet a hordókezelő a sarkával megnyomott, mire a nagy nyomású levegő egy padlóba rejtett, apró kis nyíláson át fújta fel a lányok szoknyáját. Az Elvarázsolt kastély épülete még felismerhető állapotban van, azonban a belső gépészeti és egyéb berendezéseit sem kímélték a vandálok.

A dodzsem póklábai, a whip irányából

A dodzsem póklábai, a whip irányából

Az Elvarázsolt kastélyból a lépcsőn felsétálva, a dodzsem bal oldalát érintve folytatjuk utunkat. Ismét egy hosszú épülethez érünk, mely a nyerőgépek otthona volt. Jó néhány (EM és SS) elektromechanikus (forgószámdobos) és hét szegmenses kijelzős, tranzisztoros flipper, tv-játék (pisztolyos, tenisz) sorakozott egymás mellett, valamint egy fali elektromos rulett és egy zenegép is volt. A flipperek közül a kedvencem a Locomotion (1981, Zaccaria, Italy) tetszett, és elhatároztam, ha lehetőségem lesz, be is szerzek egyet magamnak. Az évek múlásával tovább erősödött bennem, hogy szeretnék egy Locomotion flippert. Egy söröző alagsorában, egy raktárként működő helyiség legsötétebb sarkában pihent több évtizeden át a Locomotion, mígnem 2011 nyarán egy aukciós oldalon ráleltem.

Az épület vázán kívül nagyjából ennyi maradt az Elvarázsolt kastélyból

Az épület vázán kívül nagyjából ennyi maradt az Elvarázsolt kastélyból

Petrik László (a Zaccaria hazai főistene) keze munkájának jóvoltából teljes felújítást kapott. Így a flipper ma teljesen üzemképes, a tízforintos érme bedobását, valamint egy gomb megnyomását követően visszarepít a gyerekkoromba. Éppen harmincadik születésnapjára sikerült a gépet Csipkerózsika-álmából feléleszteni. Csodás élmény játszani vele, a szobámat díszíti, s igazi veterán, hiszen több mint harmincéves.

A játékgépek szomszédságában néhány betongarázs van, ezek raktárként működtek. Balra lekanyarodva két bekerített salakos teniszpályához jutunk. Mellettük faházak. Az akkori dunaújvárosi Városi Tanács üdülője a Balaton partján, Balatonszabadiban üzemelt, s ott ilyen kis négyszemélyes faházakban szállásolták el a nyaralókat. Különös varázsuk volt ezeknek a faházaknak, kellemesen lehetett bennük eltölteni évente azt a hét napot. Később korszerű betonépületet húztak fel, s a faházak akkor kerültek ide, a teniszfelszereléseket tárolták bennük. Mára hajléktalanok otthona.

Kezdetben a Muki, azaz a kis gőzmozdony húzta az Úttörővasút szerelvényét

Kezdetben a Muki, azaz a kis gőzmozdony húzta az Úttörővasút szerelvényét

A teniszpályáról visszafordulva, a játékgépek épületével szemben nagyobb méretű, masszív épület áll. Raktárként, műhelyként, később irodaként is működött. Az épületben, az elején óriási HO-terepasztal kápráztatta el a nagyközönséget. Az épülettől balra, közvetlen szomszédságában hosszú épület húzódik, mely az Úttörővasút tárolóhelye volt. Először a Muki gőzmozdony húzta szorgalmasan a szerelvényeket, később a sok panaszra tekintettel (a gőzmozdony kéményéből kipattanó apró szikrák az utasok ruhájában kárt tettek), valamint a technikai fejlődésnek megfelelően dízel motorvonat közlekedett a Vidám Park erdejében. 1988-ban, az Úttörővasút fennállásának negyvenéves évfordulója alkalmából felmerült a még mindig emlékezetes első motorvonati szerelvény felújítása és újbóli forgalomba állítása.

Az Úttörővasút szerelvénye, a dízelmozdonnyal

Az Úttörővasút szerelvénye, a dízelmozdonnyal

A járművek azonban már nem voltak fellelhetők – a motorkocsit egy évvel korábban bontották el. A kocsiszínbe sokszor beszöktem, s jelentős felfedezéseket tettem. A szerelvény nem volt lezárva, s én nagy izgalommal helyezkedtem el a vonatvezető ülésében. Az épületbe sejtelmesen bevilágító fénysugarak csak még izgalmasabbá tették a vonat látványát. Induló végállomásként a Vidi főbejáratától jobbra egy igen jól kiépített állomás szolgált, büfével, szökőkúttal.

A másik végállomás a Ságvári Végállomás volt, ahol egy (Liszunov) LI-2T (HA-LIV) repülőgép volt kiállítva, melyet 1950-ben gyártottak. 1951 októberében került Magyarországra, ahol először a Magyar Néphadsereg használta, majd 1957-ben a MALÉV vette át az üzemeltetését. Tehergépként, fényképezésekhez használták, később visszakerült a Magyar Néphadsereg tulajdonába, térképészeti gépként. Leselejtezését követően, 1966. augusztus 18-án került Dunaújvárosba, a Vidám Parkba. A repülőgép kigyulladt, és sárkányszerkezetének egy része kiégett. A tűzeset után a LIV-et a szegedi Vidám Parkban helyezték el, onnan 2001-ben, igen megviselt állapotban Budaörsre szállították, hogy restaurálják. A repülőgép 2005-ig várta megmentőit, s mivel a gép a korábbi tűzeset miatt eléggé megrongálódott, szétdarabolták. Néhány alkatrészét és az orr-részt tudták megmenteni az utókornak, úgy tűnik, most már végleg Budaörsön marad.
Amikor a pilóta és a sofőr tekintete metszően egymáséba fúródik...

Amikor a pilóta és a sofőr tekintete metszően egymáséba fúródik...

Szerencsére a Muki gőzmozdony hazai pályán maradt, bár elég búsan árválkodik, de viszonylag egyben van. 1993-ban Mukit el akarták vinni, de a közgyűlés nem hagyta jóvá. Idén újabb próbálkozás történt, némi kompromisszummal. Mukit kölcsönkérnék, amíg elkészítenék a másolatát. Fizetnének is érte, sőt, úgy hoznák vissza, hogy külsőre rendbe hoznák a jó öreg gőzöst. Muki tulajdonképpen a dunaújvárosi Vidám Park jelképe, s egyben túlélője is, egy igazi hős.

A nyolcvanas évek végén, egyszer csak egy tréler jött az Úttörővasút szerelvényéért, s elszállították. A Közlekedési Múzeumba szánták, ott azonban nem láttam, így csak bízom benne, hogy valamelyik magyarországi kisvasút pályáján rója a köröket, vagy a Vasúttörténeti Parkban állították ki. A vasúti szerelvény oltalmazó épületétől a teherkijárat felé haladva, bal oldalon a Vidi legutolsó, üzembe állított vasútja (mára felismerhetetlenül hűlt helye van) állt. Az egyik legnagyobb projekt volt akkor, melynek keretében teljes vasúti nyomvonal épült ki. Elnyújtott kör alakú pályán, az egyik részén S-kanyarral pótolta volna a rég megszűnt Úttörővasutat. A betongarázsból kialakított vonatszerelvény-tároló immár alagútként működött az üzemelés során.

Pécsi Vidám Park bejárata - az utolsó retró park 2011 augusztusában zárt be

Pécsi Vidám Park bejárata - az utolsó retró park 2011 augusztusában zárt be

A volt vasúti pálya mellett haladva a teherkijáróhoz érünk. Régen (a Sportcsarnok megépítése előtt) tovább folytatódott ez az út, egészen a múltidézésem elején ismertetett iroda, műhely, raktár, garázs épületegyütteséig. Talán úgy teljes a múltidézés, ha a Vidám Park kutyusairól: Cézárról és Negróról is megemlékezek pár sorban. Nappal barátságosan kísértek el a Park területén, de éjszaka keményen őrizték a játékokat és a területet.

Múltidéző, virtuális sétánk végéhez közeledve, a teherkijárótól tovább haladva a jelenlegi főbejárattól még visszatekinthetünk, s talán könnyes szemmel búcsúzunk a Viditől. Azok az olvasók, akik személyesen jártak (a szerencsésebbek dolgoztak is) a Vidám Parkban, egészen másképpen élik meg a Vidi jelenlegi állapotát.

Az Úttörővasút garázsa - volt, úgy húsz évvel ezelőttig...

Az Úttörővasút garázsa - volt, úgy húsz évvel ezelőttig...

Tavaly egyébként végleg bezárt a pécsi Vidám Park is. Idén a Bruce Willis főszereplésével, a “Drágán add az életed 5” című, Magyarországon forgó hollywoodi szuperprodukcióban szerepelni fog néhány játékegység. A film történetének egyik szála a csernobili katasztrófa sújtotta városba, Pripjatyba vezet, ahol ma is áll az a sohasem használt Vidám Park, amely a pusztulás egyik jelképe lett. A film stábja a pécsi játékok egy részét (kisebb pavilont, a lovacskás és repülős körhintát, valamint az óriáskereket) elszállíttatta egy alföldi volt szovjet laktanya területére, mivel a díszlet-Pripjaty várost, és az atomkatasztrófa jelképének számító Vidám Park mását ott fogják felépíteni. A játékokat már nem a Mecsekre, hanem a Biokom egyik raktárába szállítják majd vissza.

Mukit elviszik, lemásolják, és egy kicsit kicsinosítva hozzák vissza - kérdés, lesz-e még hová

Mukit elviszik, lemásolják, és egy kicsit kicsinosítva hozzák vissza - kérdés, lesz-e még hová

A jelenlegi tervek szerint vásártéri vurstlit fognak az állatvásár helyén üzemeltetni, s az ipartörténeti értékkel is bíró játékokat megőrzik az utókornak úgy, hogy a megmaradt játékokat átszállítják, de csak amolyan dekorációnak. Pécsen sem lett hosszú életű a Vidám Park, sem az Állatkert, sem a Kisvasút közelsége nem mentette meg.

Sajnálatos tény, hogy városunkban a bezárás idején nem volt ilyen, vagy ehhez hasonló mentőötlet, alternatíva.

Egy a sok terv közül - jövőre állítólag meg is valósulhat... több mint ezren biztosan kíváncsian várják...

Egy a sok terv közül - jövőre állítólag meg is valósulhat... több mint ezren biztosan kíváncsian várják...

A város sport- és szabadidős (rekreációs) központ tervével pályázott a Vidám Park területének újbóli életre keltésére, ahol a tervek s az elképzelés szerint világított műfüves focipálya, futsal-pálya, teniszpályák és kiszolgáló létesítmények várják majd a sportolni vágyókat. Végre életre kelhet talán a gyönyörű sétányokkal, fákkal teli hely, s a projekten munkálkodók szerint nem is sokára, hiszen ha minden jól alakul, 2013 második felében birtokukba vehetik a városlakók.

A tervek már elkészültek, a pályázati eljárás folyamatban van, sőt, az önrész is megvan a beruházáshoz, hiszen a sportpálya értékesítéséből befolyt összeget erre a célra különítették el, mivel kizárólag ilyen célra lehet felhasználni.

Nyilván érthető most már, hogy a Vidám Park területén tudatos, akkurátusan végrehajtott bontás, eltakarítás egy előre megtervezett projekt keretében történt, mely irreverzibilis átalakulást okozott, előkészítve a pályázat és a beruházás sikeres kimenetét.

Tény, bármilyen beruházás is valósul majd meg, a dunaújvárosi Vidám Park története már csak emlékeinkben élhet tovább.

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (356 lövet, átlagosan: 6.99 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

10 komment

 1. csusza szerint:

  Hm, utolsóelőtti bekezdés … ehhez jócskán kellett önfegyelem …
  ;-)

 2. pzolio szerint:

  Vidám Park!
  Egész gyerekkoromat végig kísérte.
  A 60-as évek elején kezdődött a barátságunk. Apukám kiment a Kohász meccsre, én meg Anyuval a Vidibe. A meccs után kijött ő is utánunk (fogalmam sincs hogyan talált meg, hisz sokezren voltunk kint és akkor még nem volt teló).
  Nyert nekem szuper játékot valamilyen ügyességi játékon. Egy mágneses hengerre kellett ráhúzni egy karikát és ha összeértek, akkor hangosan csengett. Apunak biztos keze volt, meg tudta csinálni.
  Későbbi emlékem – immár felsős iskolásként – több van. Rengeteget bicikliztem körbe-körbe 1 Ft-ért a csővel rögzített pályákon, mert akkor még nem volt sajátom, meg nem is tudtam volna egyensúlyozni. Két ilyen biciklis pálya volt egymás mellett 3-3 bicajjal, a kis bicajoktól a felnőtt méretűekig. 1 Ft-os, 2 Ft-os jegyek voltak többnyire, a dodgem a maga 3,50 Ft-jával már a legdrágább szórakozás volt. Voltam a kisvasúttal is néhányszor. Legjobban akkor tetszett, amikor a végállomáson felállítottak egy kiszuperált utasszállító repülőt és bele lehetett menni. Hogy a csudába vitték oda, fogalmam sincs. Aztán ezt valakik felgyújtották egyszer sajnos. Az elvarázsolt kastélyban is sokat voltam. Mozgó falépcsők, puha gumiszalagok, görbe tükrök, az egyik szék rázott, a másik hátracsuklott hirtelen, a sötét labirintus, a forgó hordó, mind kedves emlékem. Egy időben mini állatkert is volt a kastély után, őzekre emlékszem, de biztos más is volt. A mikrobuszból kettő volt, egy piros és egy kék. Nem volt ingyenes, 2 Ft volt a jegy. Élmény volt körbemenni a városon nyitott kocsikkal, kiment egészen a technikumig és vissza.
  Emlékszem a nagy hintára is, amelyben félmeztelen erőemberek beszíjazva fordultak át rengetegszer, mi meg drukkoltunk, amikor elérték a holtpontot, hogy sikerüljön már.
  Következő periódusom a Vidivel középiskolás koromban volt, amikor egy hónapot dolgoztam jegyszedőként a lovaskörhintán. Na az is szupi volt! Megtanultam menet közben le-fel ugrálni, indítani, leállítani a körhintát. Székelyi tanár úr igencsak megizzadt az egyik pacin, amikor a kisgyermekét lovagolni hozta. Nehezebb volt, mint egy óra a 4.C-ben mondta csuromvizesen, én meg éreztem némi elégtételt mi tagadás. Állandóan szólt a szívküldi éveken át ugyanazokkal a lemezekkel. Kovács Kati állandóan A régi ház körül sétált, a Bee Gees együttes egyik örök slágere azóta is a fülemben zenél. Valamikor idehozták a budapesti óriáskereket is a miénk mellé. Na azzal aztán az egész várost be lehetett látni, csak baromi lassan ment.
  Voltam a Vidi Szabadtéri mozijában is egyszer. Élmény volt, a szúnyogok nem zavartak, azóta sem voltam ilyen helyen. Később ugyanezen a színpadon néztem, hallgattam meg az Omega koncertjét is, az első zenei koncert volt életemben.
  Negyedik periódusom már az iskolák után volt, a VIPP mellett a játékterembe jártam csocsózni, nagy meccsek voltak. Volt bent egy zenegép, az a régi kislemezes fajta, amelyik 2 Ft-ért rakott be egy-egy lemezt. Már kívülről tudtuk azokat a kódokat, amelyet érdemes volt meghallgatni.
  És hát szombatonként beindult az Ifi-park! A város összes fiatalja kint volt nyaranta. A Kati és a Kerek Perec, a Beatrice, a P-mobil rendszeres vendégek voltak. Itt hallhattam, láthattam először Vikidált, Nagy Ferót, Deák Bill-t közelről, teljes hangerővel némi zsíros kenyér és korsó sör kíséretében.
  Valamikor 1990 körül járhattam kint utoljára, kivittem az óvodáskorú lányomat is, aztán vége lett.
  Nagyon sajnáltam.
  Ennyi jutott az eszembe így együltömben a Vidiről, kicsit talán szétszórtan, de csupa jó érzésekkel.

  • Boda Kapitány szerint:

   Nagyon klassz összefoglaló… köszi, igazán…

  • Bús Csaba szerint:

   Köszönöm a személyes élményekkel teli kiegészítő beszámolót. Úgy gondolom, hogy azok, akiknek nem volt lehetőségük megismerni/átélni a Vidám Park fénykorában nyújtotta élményeket, azok, ezeket a sorokat átolvasva megérthetik, hogy miért is szívesen gondolunk vissza a régi Vidi emlékeire.
   A leselejtezett repülőgépet a Tűzoltó Laktanyával szemben, a Sport utca irányából szállították az Úttörő Vasút végállomásához. Az Úttörő Vasút pályájának, valamint a végállomás épületének építőanyagait is ezen útvonalon át biztosították. A végállomás alapjai még fellelhetők az aljnövényzet között.

 3. Czakó Károly szerint:

  Az elvarázsolt kastélyhoz lefelé menet, a fakkokban ügyességi feladatok voltak, inkább felnõtteknek. A célbadobásra emlékszem.

  • Bús Csaba szerint:

   Köszönöm a kiegészítést. A Vidám Park 41éves működése során (1952-1993) jó néhány változás történt, s a kiegészítő hozzászólások segítségével állhat össze igazán a Vidi teljes története.

 4. rizsapista szerint:

  A nyerőgépek otthona…csak nekem rémlik az a kézzel tekerhető úszó bábukkal teli ( 5 pálya volt ) medence, ahol hihetetlen csaták voltak, akár 100 akkori forintos fogadásokkal?

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


6 × négy =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz