Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


20 július
8komment

Még mindig a Vidám Park – most egy bennfentes szemüvegén át… (I.)

2005, január, a hóval borított óriáskerék - már ebből a jelből is sejthető volt, nem sokáig marad a helyén a szerkezet: még a beton alapzatot is elvitték

2005, január, a hóval borított óriáskerék - már ebből a jelből is sejthető volt, nem sokáig marad a helyén a szerkezet: még a beton alapzatot is elvitték

Ismét egy kis lógás nekem – plusz egy kis változatosság az olvasónak: arcátlanul kihasználom a Vidám Park-boom-ot, a lendületet, úgyhogy engedjétek meg, hogy a Vidám Park utolsó igazgatója, Bús József fiát, Csabát ajánljam becses figyelmetekbe. Miután szerencsésen megismerkedtünk, maga ajánlotta fel, hogy egy részletesebb dolgozatban virtuális parklátogatásra vinne el mindenkit – nem a levegőbe beszélt, két nappal később már meg is érkezett a meglehetősen terjedelmes kis beszámoló, amihez újabb pár nap múlva még néhány képet is kaptam… Azonnal átláttam, hogy a bédekkert két részre kell bontanom – ezért a mostani első rész folytatását hétfőre tervezem. Ha szabad egy kicsit személyeskednem bevezetésképpen, az alma nem esett túl messze a fájától – érezni fogjátok, hogy édesapjához hasonlóan Csaba is meglehetős precizitással emlékszik minden aprócska részletre: hogy példának okáért a Verhovina 6 típusú segédmotorkerékpárját 3200 forintért vásárolta, 1982 júniusában: kétségem sincs, hogy a napot és az órát is tudja, továbbá valamelyik fiókban ott lapul a gépkönyv és a számla… ja, dehogy, azokat gondos eladóként átadta a vevő részére, az adásvételre egyébként 1987. március 13-án 16 óra 14 perckor került sor, kicsit borús tavaszi délután volt, 14 fok… No de ne ironizáljunk: inkább sétáljunk szépen végig Csaba kalauzolásával a parkon – az első részben, most az óriáskeréktől a lovas körhintán és a whipen át egészen a Horgászat medencéjéig jutunk el, és sok más mellett megtudhatjátok azt is, hogy Dunakanyar nem csak egy van Magyarországon – mi több, mi egyenesen kettővel is büszkélkedhetnénk, ha tudnánk róla: annyit előre elárulhatok, nem véletlenül hívták a Vidám Park éttermét Panorámának… Minden más, részletek, soha nem hallott apróságok és tömör nosztalgiamenet hajtás után – tessék, tessék, hölgyek, urak, csak szépen sorban…

Hirdetés
Egy igazán régi fotó, a Vidám Park bejáratától (Forrás: sztalinvaros.uw.hu)

Egy igazán régi fotó, a Vidám Park bejáratától (Forrás: sztalinvaros.uw.hu)

Nagy izgalommal olvastam a dunaújvárosi Vidám Parkról szóló, korábban megjelent cikkeket, s alig vártam a folytatást. Tény, hogy a Vidám Parkról szóló visszaemlékezés úgy teljes, ha konkrét adatokat, információkat mellékelünk. Ennek a legpraktikusabb módja valóban az volt, hogy a Vidám Park működésének (amikor még valóban vidám volt a Vidám Park) utolsó igazgatója (édesapám) is megszólalhatott. Személyesen megérintett a Vidám Park varázsa, ugyanis úgy nőhettem fel, hogy a Vidám Park meghatározó része volt a gyermekkoromnak. Amikor édesapám 1976. január 1-jén gazdasági vezetőként helyezkedett el a Vidiben, számomra tízévesen egy varázslatos világ vált elérhetővé. A gyermeki büszkeség, az izgalom és a játékok iránti érdeklődés és közelségük együttes hatása felhőtlen boldogsággal töltött el.

Az iskolából hazatérve igyekeztem a házi feladatokat, s egyéb tanulmányi teendőket elvégezni, hogy minél hamarabb mehessek a Vidibe. Munkanapokon csendes volt a park (kivéve, ha egy-egy csoport érkezett). Ott tanultam meg kerékpározni (a lábam alig ért le a pedálról, a padról elrugaszkodva tudtam elindulni, s néha órákig keringtem a park területén, míg egy padhoz érve biztonságosan le tudtam szállni a nyeregből).

Nem ez, de ilyen: a Verhovina 6, 3200 forintért...

Nem ez, de ilyen: a Verhovina 6, 3200 forintért...

Nyolcadik után, a nyári vakációm kezdetére egy Verhovina 6 (1982. június, 3200 Ft-ért vásároltam) motorkerékpár nyergébe pattantam, s szintén a parkban sajátítottam el a motorozás technikáját. A KRESZ előírás szerint kötelező tartozék volt a csengő, de aki ismeri ezt a csodamotort, az tudja, már kilométeres távolságból hallható volt a motor közeledése, nem volt szükség külön hangjelzőre.

S bár 1993 februárjától (édesapám ekkor adta át a parkot), alig jártam a park területén, még mindig élesen emlékszem az egyes játékok helyére, s a hozzájuk kapcsolódó élményekre. A személyes élményekkel fűszerezett visszaemlékezéseimen keresztül, amolyan virtuális sétára hívom meg a kedves olvasót.

Talán az utolsó fénykép az óráskerékről, 2006. áprilisában készült

Talán az utolsó fénykép az óráskerékről, 2006. áprilisában készült

Hol máshol kezdhetnénk, mint a Vidi főbejáratánál. Azaz, az előtte lévő parkolóról csupán annyit, hogy felvetődhet a kérdés, vajon az a kicsinek tűnő parkoló hogyan lehetett alkalmas a vendégek autóinak tárolására – nos, abban az időben kevesebb autó volt, s akkor is békességben megfértek egymás mellett, ha nem voltak felfestve a parkolóhelyek. A parkolótól jobbra egy viszonylag nagy szökőkút volt, melyben néhány teknős
sütkérezett. A szökőkút mellett helyezkedtek el régen az irodák, a műhely, valamint a garázs (egy Barkas B1000 furgon részére). A főbejárat régen több pénztárral kialakított kőépület-együttesből állt. A Sportcsarnok építése miatt a főbejárat a régire merőlegesen lett áthelyezve, s kisebb lett. Megszűnt a szökőkút, az irodák, a műhely, a garázs.

A Vidám Park egyik kis körhintája a hatvanas években (Forrás: www.dh-online.hu)

A Vidám Park egyik kis körhintája a hatvanas években (Forrás: www.dh-online.hu)

A főbejáraton áthaladva balra a nagy óriáskerék működött. A legfelső gondolákból régen (a fák kisebbek voltak) szép panoráma nyílt a Barátság városrészre, valamint a Vidire. A korábbi protokoll szerint az óriáskerék fából készült gondoláit szeptembertől áprilisig a műhelyben tárolták, ezért rögtön szembetűnt, amikor jó néhány évvel ezelőtt télen a gondolákat hó fedte, ez már jelezte, hogy a Vidám Parki játékoknak az az utolsó telük. Később, egy tavaszi napon szembesültem azzal, hogy nem csupán a kerék fémszerkezetét, de a betontalapzatot is elbontották. Az óriáskerék mellett kisgyermekek számára volt néhány körjáték.

A kisautók, hajtsa őket bármi, a dodzsem mellett a legnépszerűbb játékok voltak (Forrás: www.dh-online.hu)

A kisautók, hajtsa őket bármi, a dodzsem mellett a legnépszerűbb játékok voltak (Forrás: www.dh-online.hu)

A gyermekjátékokkal szemben, elnyújtott ovális pályán akkumulátoros kisautók üzemeltek. Számomra megtiszteltetés volt, hogy amikor a Vidi műhelyében elkészítették a prototípust, én próbálhattam ki. A tesztköröket én végeztem, akkor állapították meg a gyakorlatban az akkumulátor és a villanymotor paramétereit. Nyári munkaként jegykezelőként, gépkezelőként néhány szezont az akkumulátoros autóknál dolgoztam. Ez azonban egészen más jellegű munka volt.

Szombaton, vasárnap 7:30 körül, takarítással kezdtük a napot. Seprűvel lesöpörtük a pályát, a székeket, a homokórát és a jegygyűjtőt (falap, benne százas szeg) kihelyeztük az asztalra, s kezdtük az első kört. Este hét körül pakoltunk össze. Összeszámoltuk a jegyeket, s mentünk az irodába az adminisztrációs teendőket elvégezni (jegyek elszámolása, leadása, jelenléti ív aláírása).

A kis körhintákból nagyjából ennyi maradt - meg a nagyokból is

A kis körhintákból nagyjából ennyi maradt - meg a nagyokból is

Tovább haladva a parkban (s visszatérve a másik oldalra) régen egy nagy hinta volt. Később balesetveszélyessége miatt leszerelték – a hinta, ha nagy lendületet vett, átfordult. Tény, hogy veszélyes volt, mert ha a Siklói út felé lendül, a sódert szállító puttonyos ZIL-ek közé eshetett volna valaki. Tovább sétálva a lovas körhinta épületéhez érünk. Az épületbe belépve teljesen egyedi illatot lehetett érezni – talán a sok faanyagtól, hiszen minden fából volt: a hintók, a lovak, s a körpadozat. A jegykezelő nem győzte hangsúlyozni, álló helyzetben a hintókat forgatni, és lovagolni tilos! A lovas körhintával szemben a láncos körhinta volt. Ugyancsak a lovas körhinta szomszédságában a kis óriáskerék üzemelt. Akiknek túl magasnak tűnt a nagy óriáskerék, azoknak ideális élményt nyújtott a “kis óriás” az azt szorosan övező növényzet oltalmában.

Igazi fájdalom: a csodálatos lovas körhinta romjai

Igazi fájdalom: a csodálatos lovas körhinta romjai

Tovább sétálva a illemhely téglaépülete található, vele szemben a szabadtéri mozi. Az illemhelytől tovább sétálva a Ringató játékegység volt. Magas, kör alakú lépcsőn fellépkedve lehetett beülni egy faszerkezetű körpadra, mely forgás közben hullámmozgást is végzett. Ez a játék később megszűnt, helyet adva a mini állatkertnek később.

Kilátás a Dunakanyarra a Panoráma étterem kilátójáról, 2006 áprilisában

Kilátás a Dunakanyarra a Panoráma étterem kilátójáról, 2006 áprilisában

Tovább haladva, egy kapun belépve az ifipark színpadához, valamint a Panoráma étteremhez érünk. Az étterem mellé később egy Ikarus csuklós buszt állítottak, megnövelve az étterem befogadóképességét, egyben megóva a vendégeket a kellemetlen időjárástól. A Panoráma elnevezés onnan ered, hogy az étteremtől északi irányba haladva, a kerítés sarkához érve régen (a fák kisebbek voltak) gyönyörű kilátás nyílt a Dunakanyarra. Nem elírás: bizony, nekünk, dunaújvárosiaknak is van Dunakanyarunk, mégpedig kettő is, hiszen a Duna S-kanyart ír le itt. Innen az északi Dunakanyart láthatjuk. Később, mivel a fák eléggé megnőttek, a panorámát, a kilátást korlátozták, építettek egy fémszerkezetes kilátót. A színpadon jó néhány együttes adott koncertet az évtizedek során.

Az ifipark színpada, megannyi remek koncert színhelye volt évtizedeken át

Az ifipark színpada, megannyi remek koncert színhelye volt évtizedeken át

A déli Dunakanyart a volt Úttörővasút déli végállomásától (a Ságvári-kilátó) tekinthetjük meg. Itt egyébként a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején egy légcsavaros repülőgép is ki volt állítva, de egyszer felgyulladt, s a roncsokat elszállították. A kilátó a tűzoltó laktanyával szemben, a Sport utca végétől közelíthető meg.

A Panoráma éttermet és a színpadot magunk mögött hagyva visszafelé folytatjuk sétánkat Nyugat felé a szabadtéri színpadhoz/kertmozihoz érkezünk. A Mozit kezdetben téglából épített magas kerítés vette körül. A mozigépterem az emeleten kapott helyet. A pénztárak alul találhatók, a kiszolgáló kőépületben. A nézők padokon ülve nézhették, hallgathatták az előadásokat. A nézőtér, és a hatalmas, fehérre meszelt vetítőfal között egy öltözővel, illemhellyel, raktárral (benne egy hatalmas zongora árválkodott sokáig), valamint egy súgólyukkal is ellátott árok helyezkedett el.

A mozi gépháza, alul a valamikori pénztárak és a bejárat

A mozi gépháza, alul a valamikori pénztárak és a bejárat

A vetítéshez a filmeket a MOKÉP motoros futárja szállította. A vetítések hétvégenként 21 óra körül kezdődtek. Néhányat végignéztem, s egy film részletei a mai napig is frissen élnek az emlékezetemben. Egy pénzszállító autót ál-útkarbantartók elterelnek, majd egy csatornafedelet eltávolítva jutnak a piros lámpánál várakozó pénzszállító jármű alá, kivágják a padlólemezét… (Aki tudja ennek a filmnek a címét, szépen kérem, ossza meg velem.) Később a nézőtér padjait elbontották, és autósmoziként üzemelt, valamint diszkónak is helyet adott.

Később a téglakerítést is elbontották, a mozi épülete és a szabadtéri színpad közötti betonozott részen gokartpályát alakítottak ki. Néhányszor itt is dolgoztam gépkezelőként. A gokartokat, szintén helyben, a Vidám Park szakemberei készítették el. Jawa-Babetta blokk volt a lelkük. Az ülés háttámlája mögött kapcsoló volt, mellyel a gyújtást helyezhettük áram alá, illetve kikapcsolhattuk.

A céllövölde épülete mellett áprilisban ez a fejére borított faház csúfoskodott

A céllövölde épülete mellett áprilisban ez a fejére borított faház csúfoskodott

A sebesség határolását a gázpedálnál elhelyezett csavar biztosította. Persze, ha valaki tudta, volt rá lehetőség, hogy az ülés jobb oldalán a gázbowden kézi meghúzásával növeljük a jármű sebességét. A kétütemű motor kékes füstjének illatát néha még most is az orromban érzem.

A mozit elhagyva, tovább folytatva múltidéző barangolásunkat, hosszú épülethez érünk, melynek jobb oldalán hatalmas fém ablakok voltak. Itt voltak a nyerőegységek: lövészet, célbadobás. Egy sikeres lövés vagy célbatalálás után igazi örömöt jelentettek a filléres, műanyagból készült nyeremények. Tovább indulva útkereszteződéshez érünk, közelében kisebb pavilon állt. Kezdetben, egy pénztárral együtt itt volt a stúdió, azaz itt kezelték a kazettás magnót, a lemezjátszót, s az akkor oly korszerűnek számító, BEAG gyártmányú keverőerősítőt. Később a stúdió a nyerőgépek épületébe került, a pénzváltó (nem valutaváltó, hanem a flipperek, zenegép érmeszükségletének ellátására) mellé. A kilencvenes évek közepétől, amikor a Mini Zoo működött, ez a madarak egyik élőhelye lett.

AÍ rakéta, amelyben jobbra-balra dülöngéltek az alkalmi asztronauták (Forrás: sztalinvaros.uw.hu)

AÍ rakéta, amelyben jobbra-balra dülöngéltek az alkalmi asztronauták (Forrás: sztalinvaros.uw.hu)

A kereszteződéstől délnek, az Elvarázsolt kastély felé vesszük képzeletbeli utunkat. Az úton haladva jobb oldalon a Whip játék volt (Kidobónak is hívták). A kétszemélyes kocsik ovális pályán haladtak, s a kanyarokban (egy mechanikai csomópont elmés alkalmazásával) felgyorsulva kifordult kissé. A Whiptől dél felé haladva a füves területen a rakéta volt, mely hidraulikusan mozgatta “csápjait”, s közben megdőlve forgatta a rakétában ülőket. Itt, bal oldalon a Horgászat kapott helyet. Egy viszonylag mély, kör alakú, vízzel félig feltöltött medencében fából készült halak úszkáltak, az aljukon nehezék. A halak alján jelezték, melyik a “nyerő”. A boldog horgász, akinek ilyet sikerült kifognia, a medence melletti kis bódénál vehette át a sikeres horgászatért járó nyereményét.

(Bús Csaba történetének folytatását hétfőn délelőtt kereshetitek, ugyanitt…)

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (355 lövet, átlagosan: 7.00 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

8 komment

 1. Végh Árpád szerint:

  Örülök a cikknek mivel én is ott nőttem fel a városrészben és a Vidiben.Nagyon jó
  visszaemlékezni.
  Annyit szeretnék kiegészíteni,hogy a nagy óriáskerék helyen volt egy nagy rácsos hinta amibe bőr szíjjal voltak bekötözve a bátor
  fiatalok, mert ha ügyesek voltak akkor át tudtak fordulni a hintával.A horgásztó helyén pedig körbeforgó csónakok voltak.Az irodáknál pedig télen lehetett kurblis korcsolyát kölcsönözni.
  A moziban látott film pedig ,
  Az OLsen Banda Nagy Fogása című Dán vígjáték.

  • Bús Csaba szerint:

   Árpád, nagyon szépen köszönöm a film címét!
   Az Interneten meg is néztem, s a szabadtéri mozi emlékeit felidézve jó volt nosztalgiázni. A film kezdete előtt elképzeltem a holdfényes, csillagok halvány fényénél a tücskök zenéjét.
   Köszönöm a kiegészítést.

 2. Kiss Rezső szerint:

  Mivel csak 1997-től vagyok dunaújvárosi lakos, sajnos nem jártam a “vidi” parkban, de az írás alapján szinte ott sétáltam én is.
  Jó lenne valmit visszaállítani belőle

  • Bús Csaba szerint:

   Tény, hogy a régi Vidi-t nem lehet újra létrehozni, pláne nem a régi játékokkal ismét életre kelteni.
   A játékokat (melyeket kis túlzással ipartörténeti műemléknek is nevezhetnénk), minden valószínűség szerint nyersvasként újrahasznosították.
   A Park, mint sétáló (városi) közpark, kulturális létesítmény, még megmenthető lehetne.
   A virtuális séta, visszaemlékezés írás végén (a következő részben) fogok kitérni a Vidám Park jövőjére.
   A városvezetésnek konkrét elképzelése van (megpályázott, kész tervek) a Park hasznosítására, helyszínt adva egy új beruházásnak.

 3. Szevald Laszlo szerint:

  Remek összefoglalo Vidam Park multjarol es sajnos a jeleneröl. A Vidam Parkba menni szinte ünnep volt. Emlekszem, hogy az egesz csalad elöször közösen megnezte Kohasz bajnoki labdarugo merközeset. Utana pedig irany a Vidam Park. Ket-harom even keresztül mint uttörö vasutas is reszese lehettem a Vidam Park eleteben. Emlekszem meg egy remek Metro koncertre is.
  Erdemes lenne egy szep parkot a Vidam Park helyen letrehozni.

 4. Csikós Árpád szerint:

  Nagyon korrekt leírás, a gyerekkoromat hoztad vissza! :)
  Köszi!
  Árpi

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− egy = 6

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz