Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


01 február
26komment

Két bátyám van, bájos vagyok?

Folytatódik, mi több, ha úgy szereted, a reggeli kávéhoz jön a minden szombaton már hajnali öttől olvasható Hétlövet Classic, a régi ízesítéssel – óvakodj a hamisítványoktól, keresd az igazit itt. Ha tetszett, szólj a barátaidnak, ha nem, küldd az ellenségeidet… Tizenkét éves rovatunk mai, e helyütt már százötödik kiadásában okoskodással kezdünk: a megújuló energiák felhasználásáról beszélgetünk majd egy keveset, különös tekintettel arra a szikár tényre, hogy Németországban, még múlt év júliusában sikerült egy olyan napot összehozni, amelyen az ország teljes energiaigényének negyven (!) százalékát napenergiával elégítették ki. Nálunk… nos… nekünk a Nap nem fog parancsolgatni, ezerszer jobb az atomerőmű, főleg ha tíz év múlva. Itthonról jelentek: porszem került a Nemzeti Pozitív Hírszerkesztési Közintézet és Központi Nyalókagyár gépezetébe – január 27-én 12.30-kor felkerült egy alapvetően gazdasági hír a Magyar Tudományos Emtéi oldalára, de sajnos túlságosan igaznak bizonyult, ezért huszonhat perccel később (kartársak, mi ez a késlekedés???) felkerült helyette az, amit már érezhetően egy sokkal szakértőbb kéz csiszolt kristályra. Vizsgáljuk a kiegyensúlyozott, egyre jelentősebb talentumokat kitermelő közmédia tevékenységét. Végül pár szó az első-, másod- és harmadszülöttekről: jómagam ez utóbbi csoportba tartozom, s egy most napvilágot látott elemzés meglehetősen elgondolkodtató megállapításokat tett kategóriámról – egyebet ne mondjak, minél több bátyja van egy fiúnak, annál nagyobb esélye van a homoszexualitásra. Most azért összerezzentem kissé, mint köztudott, két bátyám van… buzievagyok, továbbá mi vár még rám ötven fölött, gyerekek? Egységek és kétségek, mint rendesen, odabent.

Hirdetés

* Energiaszükségletének negyven százalékát napenergiából fedezte egy szép nyári napon Németország.

Nem most volt, még júliusban esett meg az eset – és csak arról jutott eszembe, hogy most olvastam (ez se mai keletű hír egyébként), a magyarok olcsóbban vásárolhatják meg a napelemes tetőcserepet, ami természetesen, a sors furcsa fintoraként, szintén magyar találmány, és hatalmas siker szerte a világban, leszámítva – ismét csak természetesen – minket. Merthogy nálunk… de nézzük csak előbb a német rekordot. Tavaly július 7-én volt tehát a napja, hogy Németország teljes energiaszükségletének negyven százalékát napelem-cellákból állították elő – ez kis híján 24 gigawatt energiát jelent, nagyjából 12-szer annyit, amennyit a mostanában a sajtóban elég sokat szereplő paksi atomerőmű kapacitása. Németországban, talán ez se mellékes adat, nyolc és félmillióan élnek olyan épületben, amelyben a napenergia felhasználásával áramot és/vagy hőenergiát állítanak elő, míg Ausztriában mintegy 1.6 millió napkollektoros tetőt regisztráltak nemrégiben. (És még, utólagos kiegészítés, Suszter mesternek köszönöm: Dánia tavaly, december 21-én az ország aznapi áramigényének 102, azaz, baszki, százkét százalékát termelték ki szélenergiából!!!) Csak jelzésképpen mondom, a magyar célkitűzés, figyeljünk, 2020-ra,  a megújuló energiaforrásokból előállított energia aránya a teljes bruttó energiafogyasztásban 14.65 százalék (ez az érték mostanában nagyjából nyolc százalékos). Az én olvasatomban tehát a tervezett napenergia-felhasználás ennek töredéke lesz – már ha lesz -, 2020-ra, mondjuk hat év múlva. A helyzet pillanatnyilag egyébként az, hogy napelemet felszerelni a házadra végül is törvényileg nem tilos, ráadásul a beruházás igen hamar visszahozza az árát – de ha már szeretnéd a megtermelt energiából megmaradó feleslegedet visszajuttatni az országos hálózatba (vagyis egy részét eladnád annak, amit megtermelsz), olyasfajta hivatali kanossza vár rád, amit egészséges pszichével csak kevesen óhajtanak maguknak, nem beszélve arról, hogy a teljes engedélyeztetést csak több százezer forintért képes végigcsinálni a kedves zöldkedvelő. Marad nekünk inkább Paks  meg az oroszok –  a magyar önrésszel együtt mintegy 12 milliárd euróba fog fájni a tíz év múlva tető alá kerülő beruházás, amelynek köszönhetően 2.4 gigawattal bővül Paks kapacitása. Csak a keretes szerkezet kedvéért: ennek a tízszeresét termelték meg tavaly július 7-én a német napkollektorok: viszonylag csekély élettani és egyéb kockázattal. Mellesleg: kifejezetten bizakodva figyelem, milyen csalhatatlanul lát előre tíz évet, minden kihatásával együtt az a kormányzat, amely nemhogy összes lényegesebb bevezetett fércintézkedését, de még úgynevezett alaptörvényét is kénytelen szinte hetente-havonta módosítgatni, foltozgatni – a szerződés természetesen megköttetett, Lázár János pedig boldogan újságolta, hogy az elmúlt negyven év legjobb üzletét kötötték meg: ennél a mondatnál nincs igazabb. A szokásos stáb, néhány tucat ember számára legalábbis.

* Huszonhat perc alatt kicseréltek egy hírt az MTI honlapján.

Hétfőn, azaz január 27-én 12 óra 30 perckor az alábbi hírt közölte a Nemzeti Pozitív Hírszerkesztési Közintézet és Központi Nyalókagyár, idézem, elöl a cím: “OECD: aggasztóan alacsony a magyar növekedési potenciál - Budapest, 2014. január 27., hétfő (MTI) – Aggasztóan alacsonynak nevezte a magyar gazdaság növekedési potenciálját hétfőn a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).” Ennyi, fájdalmasan szikár, úgynevezett mínuszos hír, nyilván valami szerencsétlen, frissen a cégbe nyomott kis gyakornokra bízták, aki még nem volt tökéletesen tisztában a (bár csak virtuálisan létező, illetve szájhagyomány útján terjedő, de az ugyanaz, mi több) Legújabb Kori Nemzeti Hírszerkesztési Alapkódex hatályos rendelkezéseivel, miszerint közmédiában nem megfelelő (értsd: bíráló, cinikus, fejcsóválgató, a széles néptömegekben rossz közérzetet kelthető, a Párt, a Frakció, és a Kedves Vezető tevékenységét nem tökéletesre értékelő, az ország jobbteljesítését megkérdőjelező, vagyis, összegészében és röviden ballibás) hír megjelentetésére nincsen mód. Gyorsan hozzáteszem, hogy világosan lássunk: ez az egész feltételezés a szerencsétlen kis gyakszi hibájával meglehetősen, már-már bugyután jóindulatú, amire, a napi gyakorlat mutatja, nincs igazi igény a Kárpátok e kies zugában. Könnyen megeshet, sajnos, hogy szándékos szabotázzsal állunk szemben, még azt mondja, aggasztóan alacsony. Piha. 312 az euró, na és akkor mi van, még jó, hogy mi nem vagyunk benne a zónában, bele se gondoljunk, mekkora baj lenne akkor… ja, az euróárfolyamnak szerencsére semmifajta gazdasági kihatása nincs, ugyanolyan, mint a benzinár, különben is most kifizettük a nyomorult IMF-hitelt vagy nem? Csökkent a rezsi vagy nem? Na hát akkor. Ja… de hogy a lényeget mondjam végre: szóval megjelent a fenti hír 12.30-kor, aztán valaki, nyilván feljebb, észbe kapott, és 12.56-kor már a következő változatot olvashatta az istenadta nép ugyanott, ismét csak idézem: “OECD: Magyarországon beindult a gazdasági növekedés - Budapest, 2014. január 27., hétfő (MTI) – Bár Magyarországon jelentős költségvetési konszolidáció ment végbe, és az országban beindult a gazdasági növekedés, a potenciális növekedés nagyon alacsony és a munkavállalók helyzete is gyenge – állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarországról szóló, hétfőn Budapesten nyilvánosságra hozott országtanulmányában.” Mecsoda különbség, hölgyeim és uraim: így kell ezt csinálni – bár jelentős, és beindult a gazdasági, de azonban a potenciális… A kis gyakornok fegyelmezetten eltűnik az ólomkazamatákban, Obersovszky mester megtörli a szemüvegét és egy percen át némán szalutál az Ismeretlen Hírkijavító tiszteletére, majd elkezdi magolni az esti hírműsor alákérdéseit. Magyarország teljesen jobbít. Vagy mi.

* Számít, hányadik gyerekként születünk.

“Az elsőszülöttek komolyabbak, felelősségteljesebbek, a középsők könnyebben barátkoznak, a legkisebbek fegyvere pedig a báj és a bohóckodás.” – tessék, tessék, íme, itt egy nemrégiben elkészült tudományos felmérés egyik kulcsmondata, kérem mindenkitől, kérdezze meg ünnepélyesen, van-e két bátyám, illetve van-e öcsém/húgom, és én az első kérdésre határozott és büszke igennel, a másodikra harsány nemmel felelek, természetesen bájosan és bohóckodva. Merthogy harmadik/legkisebb gyerek vagyok: és szó, mi szó, ha gyerekkoromban már létezik mondjuk a Csillag születik, alighanem ellenfél nélküli rajt-cél győzelemmel menetelek a döntőig, majd megnyerem. Kevesen ismernek jobban magamnál, úgyhogy elfogultság nélkül mondhatom, rendkívül szórakoztató gyerek voltam (és igen, tessék: épp most olvasom, hogy a szórakoztatóiparban, a színészek, komikusok, rendezők között is erősen felülreprezentáltak a legkisebb gyerekként születők, na tessék…): erről a rokonaimon kívül boltpénztárosok, eladók, rendőrök, buszvezetők, és további mindenféle rendű és rangú emberek mesélhetnének hosszasan, ha valaha valaki megtalálná őket valahol. A két bátyám viszonylag sokkal, nyolc, illetve tizenhat évvel idősebb nálam, ezért aztán megúsztam a testi fenyítést, és a lelki terror is viszonylag ritka vendég volt mifelénk – ha szorultam, az általában az épp aktuális kerékpárjaik ideiglenes eltulajdonítása, és/vagy a magnóik, egyéb féltett cuccaik tönkretétele miatt volt… de most kapcsolok, nem is erről akarok mesélni: hasaljunk inkább vissza a tudomány oltárára, nézzük, mit mondanak még rólunk-rólam a kutatók a témát boncolgató tanulmányokban, merthogy nem is egy készült. Hatszázezer fő bevonásával vizsgálódtak például a norvégok, és egyebek mellett például azt állítják, minél több idősebb testvére van valakinek, annál komolyabb kockázata van az öngyilkosság elkövetésének – hát… némi gyorsanalízist követően viszonylag jó eséllyel állíthatom, a kettő ezek szerint nem olyan sok… ja, most olvasom tovább, hogy ez elsősorban nőkre igaz, oké, ugorjunk… Nézzünk még valamit… azt mondja… meglepő állítást fogalmaz meg egy kanadai kutatás: ezek szerint minél több bátyja van egy fiúnak, annál nagyobb az esélye a homoszexualitásra… na… tyű… hát azt hiszem, a csúcson kell abbahagyni, nincs ez máshogy a tudományos olvasgatással sem, várom a jobbnál jobb kommenteket, de egyelőre azért még semmi sincs bizonyítva, úgyhogy csak finoman, cicafiúkák…

 

 

 

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (28 lövet, átlagosan: 7.00 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

26 komment

 1. Hatlövet szerint:

  Az a helyzet András, hogy bezzeg a gázmotoros erőművek KÁT-ba termelt villamos energiáját bezzeg átvették jó pénzért éjjel nappal.
  Ennek érdekében még a paksi atomerőműben is húzgálták ki be a grafitrudakat ami azért egy atomerőműnél nem a hosszú élettartam kizárólagos megtestesítése.
  Szerintem itt a napelemes energiatermelés akkor kap zöld és akadálymentes utat, ha már kizárólag Simicskáé és Pomázié lesz ez a piac is.
  Persze az meg nem jelenti azt, hogy nem kapja a lakosság a piaci árnál sokkal többért majd a villamos energiát.
  Ezt helyben Pomázi már világosan bemutatta a gázmotoros távhőszolgáltatással.

 2. L70c szerint:

  Egyébként is csak azok hiszik el, amit ezek a jó? emberek? mesélnek.. Akik még nem nőttek ki, a mese szerető korszakukból… Ez a rendszer, egy hatalmasra fújt, kamu lufi, ami előbb-utóbb kipukkad.. És akkor elönt minket a nagy igazság…(majdnem mást írtam..de abban már benne vagyunk egy (jó) ideje…)

 3. Tüske Hajnalka szerint:

  Na, akkor most még egyszer: Hüle! Bocsi a megszólításért! Mindenki tudja, hogy a középső gyereknek a legnehezebb, a kicsinek a legkönnyebb. Ja, hogy az élet nem ezt igazolja? Sebaj. Paks pedig igenis egészséges. Fenébe a nap- és a szélenergiával… ;)

 4. HumJani szerint:

  Nemzeti Pozitív Hírszerkesztési Közintézet és Központi Nyalókagyár,

  Legújabb Kori Nemzeti Hírszerkesztési Alapkódex

  Ezeket gyorsan védesd le mert hamarosan hamisítani fogják :):):)

 5. rizsapista szerint:

  No, akkor árnyaljuk egy kissé a képet. Nem, nem rólad van szó, Te valóban bájos vagy, akár tecc, akár nem! Magyarország nem Németország, s nem is Dánia. Mellesleg az sem véletlen, hogy mind a német, mind a dán példa , pontosan egy, azaz 1 napról szól! A Dán az érdekesebb. Gondosan olyan napra időzítettek ( dec.21.) , amikor a nagyfogyasztók ( vállalatok, cégek, üzemek ) ünnepi munkarendben ( karácsony ) NEM termeltek, így hát energia igényük is éppen nulla volt. Ettől függetlenül , szép eredmény! Dániában. Ahol a szélerőmű parkok 99%-a az Északi-tengerre ( úgynevezett offshore ) vannak telepítve. PL.: a világ legnagyobbja, a Horn Rev 2 nevű. Na, nálunk, in Hungary, ebből van viszonylag kevés, mármint Északi-tengerből. Meg szélből. Ebből a szempontból igazán komolyan vehető terület csak a Kisalföld észak-nyugati csücske, mintegy pár tucat négyzetkilométer. Ettől persze még lehet álmodozni a dániai eredményekről, sőt, kell is, csak hogy a tapasztalat azt mutatja, a realitás fog győzni. Kíváncsi lennék, ki az, aki az időjárásra alapozná egy ország energia ellátását? Lám-lám, a hihetetlen eredmények dacára sem a németek, de még a dánok sem teszik. És még egy apróság: Tudja-e valaki, hogy a legújabb szélenergiával kapcsolatos kutatások milyen eredményeket produkáltak? PL.:„Kleidon számításai során azt találta, hogy ha a szélerőművek energiacsökkentő hatását figyelembe vesszük, a kitermelhető szélenergia globálisan a századára fog csökkeni.” Ezt bele számolta valaki a jövendőbe? ( Kapitány! Az országos hálózatba való visszajutatás nagyon komoly műszaki problémákat vet fel, nem biztos, hogy a papírmunka, befektetés a „zöldtelenség” jele! Javaslom nézz utána! )
  Van egy másik aspektusa is a dolognak, talán pillanatnyilag fontosabb is. Név szerint ide tudom írni, kik lesznek az első, önmagukat a gémeskúthoz láncoló ződek ( védett madarak költőhelyének megmentése! ) ,ha esetleg úgy döntene valaki, hogy a hortobágyon szélerőmű parkot hoznak létre. Azok, akik a napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtetőjéről szórták röplapjaikat a paksi bővítés ellen! S vajon kik lesznek az elsők, akik utcára vonulnak, ha éppen nem fúj a szél, és akadozik az internet, na kik? Írjam a neveket? Mert azért mindannyian tudjuk, ezeket az embereket annyira érdekli Paks, megújuló energia, a madarak vagy bármi zőldség, mint egeret a harangöntés. És ez nem is lenne akkora probléma, ha nem ugranának ész nélkül (!?) a valóban jó szándékú empatikusok. Olcsó poén lenne a kilencmillió szövetségi kapitányból pillanatosan kilencmillió energetikai szakpolitikussá avanzsált honfitársamra hivatkozni, csak éppen nem poén. S lehet, hogy nagyon drága is lesz!

  • Boda Kapitány szerint:

   Nagy-nagy igazságból írtál sok-sokat… de tényleg, köszönettel vevém. És mi a helyzet a július 7-i német cuccal, a negyven százalékkal? Én amúgy például csak azt nem értem, hogy máshol miért támogatják számos módon például a napelemek telepítését, nálunk meg nem annyira? Valóban cégnek kéne lenni, ha vissza akarsz termelni a hálózatba, hogy csak egy apróságot említsek? Nem lehet, hogy itt még mindig van például az MVM-ben annyi potenciál, hogy továbbra is az Oroszlányi Szénerőmű és a hasonlók a legjobb energiaforrások? Csak kérdezem, tudni nyilván nem tudom…

   • Boda Kapitány szerint:

    Ja, még valami: szerintem Paks is piszkosul drága lesz, most, hogy tíz évre titkosítva is lett, nagy kétségeim nincsenek is. Az “egeret a harangöntés” kitétel meg: sikítva röhögős… kösz azt is… :-D

    • rizsapista szerint:

     Örülök, hogy megnevettettelek, akkor még sokkal bájosabb is vagy! :)Napenergia. Logikusan semmi nem szól ellene, csak hát az élet nem logikus. Hanem drága. Hiába tudom én, hogy tíz év múlva sokkal jobban járok vele, ha Most kell(ene) jó pár millával többet dobnom rá. Nem azért, mert buta vagyok, nem látok előre, nem, nem azért. Egyszerűen, csak nincs. Persze, támogathatná az állam, ahogy eddig is tehette volna(!), valszeg nekik sincs. Jó, már hallom is! Igen, ezt a pénzt amit a paksi bővítésre szánnak…de, mint abban egyetértünk (talán?), pillanatnyilag még a meglévő energiaforrások a biztosabbak. Elég, ha csak kicsit kitekintünk a világba. Alig egy esztendeje készült a világ nagy ( köztük az egész világ legnagyobb cégének számítóval ) olajtársaságainak, Royal Dutch Shell, Wixxen,BP, Yukos, Repsol,stb. bevonásával egy tanulmány a világ jövőbeni energiaszükségletéről, és annak kielégíthetőségéről. Nos, kicsit sem meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy még legalább 150-200 évig a hagyományos fosszilis, ill. atom energiára leszünk utalva. Én speciel nem hiszek abban, hogy Magyarországon csak az történik, történhet amit O.V. akar, ezt meghagynám az arra érdemeseknek…de ha olajosék így látják a jövőt, na arra nyugodtan mérget vehet bárki! És akkor ennek tudatában menjünk neki az alternatív energiahordozók éltetésének.

   • Hatlövet szerint:

    Jól látod András, ravaszul megkerülte a német példát és a napelemes alternatívát az úr. Gondolom annak idején ugyanilyen lelkesen támogatta a gázmotoros energiatermelést is.
    Magyarországon megérne egy elemzést a geotermikus energia felhasználásának lehetősége is és ugyan nem vagyunk Izland ilyen szempontból, de állítólag igen komoly tartalékokkal rendelkezünk belőle.
    Nem vitás, hogy alaperőműként még jó ideig szükség van Magyarországon atomerőműre, de sajnos nem látom azt a felvetést a szakemberek részéről, hogy urán üzemanyag helyett tórium hajtóanyagot használjunk illetve ilyen hajtású erőművet építsünk. Ennek nagy előnye, hogy nagyságrenddel biztonságosabb az urán hajtóanyagúnál, viszont “hátrány” hogy nem lehet belőle dúsítással atomfegyver robbanóanyagot készíteni.
    Arról nem is beszélve, hogy míg uránércből a föld készletei ~80 évre tehető addig tóriumból gyakorlatilag kifogyhatatlanok a készletek.

    “A Thor Energy nevű tesztlaboratóriumban elkészítettek egy tóriumos atomreaktort. Egyelőre nem a világ energiakrízisét sikerült megoldani fúziós reaktorral, hanem a mostani hasadásos megoldásokban helyettesítették az uránt tóriummal. Ez az anyag jóval biztonságosabb, tisztább, és nem készíthető belőle atomfegyver, ami megnyugtató lehet a nukleáris energia ellenzőinek.
    Egy megszokott atomreaktorban az üzemanyagként szolgáló uránt plutóniummá és néhány egyéb hasadóanyaggá alakítják. Ez lényegében szemetelés, mivel a legtöbb országban tilos az plutónium újrahasznosítása, ráadásul a maradék még évezredekig veszélyesen radioaktív marad.
    Az atomerőművek biztonsága általában nagyon magas szintű, gyakorlatilag senki nem foglalkozik a plutóniummal. A tórium megoldást hozhat erre a problémára, mivel olcsó, bőségesen van belőle, és nincs benne elég hasadóanyag (231-es tórium) a láncreakcióhoz, viszont a tórum-oxid tízszázaléknyi plutónium-oxiddal való keverése után a kritikusság elérhető, így már reaktorokban lévő rudakká alakítható. A megoldás nem termel plutóniumot, így nem kell törődni az újrahasznosítással, ráadásul biztonságosabb, mivel magasabb az olvadáspontja és rosszabb a hővezető képessége.”

     • Hatlövet szerint:

      Hagyjál már, még most is hüledezek! Úgy látszik a Fidesz már csak a legnagyobb ökröket képes szakemberként foglalkoztatni.
      Hihetetlen!

    • rizsapista szerint:

     Szia!

     Nem támogattam a gázmotorokat, igaz nem is vonultam utcára ellenük. Most mi legyen, ne tépjek egy hétig? Ezt nem teheted velem!
     Kapitánynak szóló válaszomban neked is rejlenek információk, kérlek fusd át! A tórium az szép is, meg jó is, csak éppen nem integrálható a jelenleg működő urán alapú reaktorokba. Egyszerűbben. Ha egy Diesel motorról leszereled az adagolót, helyébe egy Bánki-Csonka féle porlasztót teszel…egyszóval új erőműveket kell építeni, ami ugye nagyon, nagyon drága lenne, ha már egy meglévő bővítése is ekkora problémákat vet fel, hú, el se merem képzelni!

 6. rizsapista szerint:

  Óh, és bocs, de nem hagyott nyugodni. Utána néztem. A napenergiát kinyerő táblákat – gyártmánytól függően – hat,de legkésőbb tizenkét évenként cserélni kell. Hét számjegyű összegekért, és nem feltétlenül egyessel kezdődik! Így is olyan csábító?

  • Hatlövet szerint:

   Ez sem igazán jött be!
   Mi lett volna ha utána sem nézel?

   http://www.napkollektorgyor.hu/megujulo_energia/napelem

   • rizsapista szerint:

    Az általad belinkelt index cikkből:” Az első, tóriummal működő kísérleti reaktorok már működnek Indiában és az USA-ban, de a teljes átállás nagyon drága lenne. Rubbia csapatának számításai szerint egy tóriumos erőmű felépítése nagyjából hárommilliárd dollárba kerül,,,,”
    Éppen erről beszéltem, köszönöm a megerősítést.
    A napkollektorral kapcsolatban, valóban egy igen régóta üzemelő rendszerről kérdeztem meg egy felhasználót. Elfogadom, azóta fejlődhetett a dolog, de olcsóbb az nem lett. S most be is fejezném, vár a miniszterség. :(

  • Boda Kapitány szerint:

   Na most a helyzet az, hogy a bátyám véletlenül ebben a műfajban utazik, ráadásul nem fotelből, hanem konkrétan saját kezűleg alakította át a házát, itthon, tőlünk nem is túl messze, az egész rendszer vígan üzemel, bár a fölösleget természetesen nem tölti ingyen vissza a rendszerbe. Hétjegyű számokról szó sincsen, és mivel épp ma küldött egy mailt, idemásolom, remélem, nem haragszik meg érte. Talán tanulságos lehet.

   “Csak egy kis paksi számolás

   Atom 2000 MW, elosztva 10 millióval= mindenkire jut 200 watt az új erőmű teljesítményéből.
   Azt megtermeli a fenti napelemből 3 db (ha süt a nap ) ára 3 x 9 = 27 e Ft.

   Paks ára : 3 000 000 000 000 Ft, elosztva 10 millióval , mindenkire jut 300 000 Ft.
   4% kamattal a visszafizetendő összeg 30 évre 1 millió Ft per fő. Valahol ez majd jelentkezik a villanyszámlában… és kell még urán is, meg a paksi dolgozókat fizetni, karbantartás stb… a napelemnél ez nem lenne annyira vészes… 25 év garancia.

   A dolog szépséghibája , hogy a nap egy évben statisztikailag 1100 órát süt, a teljes idő 1/7 részében, ebben az éjszaka is benne van.
   Viszont ha mindenki meg 7x-ezi a napelem mennyiséget, akkor már ugyanannyit termel átlagban (1400 Watt napos időben)
   és nincs Áfa, számla, üzemktsg stb, csak valahol tárolni kellene az energiát, vagy eladni.”

   Az említett adatok a saját gyakorlatából vett valós számok, a rendszer nála évek óta üzemel és épül… Kérdés?

   • Hatlövet szerint:

    András a bátyád teljesen logikusan levezette, ezt a kérdést, bár vannak kétségeim hogy mindenki megértette. :D
    A valósidejű napenergia által történő villamosenergia termelésnek valóban van egy olyan kellemetlen hatása, hogy vagy azonnal felhasználjuk, vagy eltároljuk és később használjuk fel.
    A tárolási kapacitás kiépítése viszont körülbelül ugyanannyiba kerül mint a beruházás maga, de véleményem szerint még így is megérné errefelé elmozdulni.
    Én nagyon nem értem, hogy a napelemes villamosenergia termelés átvételét miért nehezíti a kormányzat, miközben anno a gázmotoros erőművek által termelt villamosenergiát még úgy is átvették kritika nélkül, hogy ezért a paksi atomerőművet kellett szabályozgatni orrba szájba, ami az álmos könyvek szerint nem igazán növeli az üzembiztonságot.
    No mindegy is, a bátyád érvelésével teljesen egyet tudok érteni szakmailag és pénzügyileg egyaránt.

    • Boda Kapitány szerint:

     Ő speciel úgy hidalta át a problémát, hogy beszerzett azt hiszem úgy ezer darab korszerű kis akkumulátort elég nevetséges áron (nagyságrendileg semmiképpen se mérhető a beruházás összértékéhez…), ezekben tárolja a felesleget – úgy emlékszem, két napig megy róluk minden, ha szükséges…

     • Boda Kapitány szerint:

      http://hvg.hu/enesacegem/20140201_5_dolog_amivel_Nemetorszag_leckezteti_a_v

      Különös tekintettel az állami támogatást taglaló részre, továbbá Bulgáriára…

     • Hatlövet szerint:

      Ezt a németek egyszerűbben oldják meg.
      A házi napelemeid rátermelnek az országos hálózatra amit mérnek, az ingatlanod villamos energiát használ fel amit szintén mérnek és a különbözetet fizeted. Ha nem vagy otthon mert nyaralsz akkor még fizetnek is a többlet energiáért amit a rendszerbe termeltél.
      A villamos energia felhasználása ne adj isten tárolása már az energiaszolgáltató feladata.
      Nem bonyolítják túl. Mert németek!

     • Hatlövet szerint:

      Hát mit mondjak. Bulgária nagy meglepetés számomra is ez ügyben, de a Szlovákok és Csehek sem piskóták!

 7. Takács Zoli szerint:

  Vajon sikerül ez az üzi?

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− hét = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz