Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


19 február
66komment

Vidám Park – szomorú, szomorú hírek…

A dunaújvárosi Vidám Park 1993-ban, lassan éppen húsz éve zárta be hivatalosan kapuit. Pár évig még utána is üzemelgetett ugyan, de az már inkább csak az elhúzódó agónia időszaka volt. Közben, s főként az azt követő években bántatlanul és büntetlenül hordta és verte szét, akinek csak kedve szottyant. A park, mely sokunk gyerekkorának megannyi felejthetetlen élményét adta, siralmas állapotra jutott. Sok év után először áprilisban húztam át magam a kerítésén egy fényképezőgép, és Boda jr. társaságában, s nem volt könnyű dolgom, hogy megússzam könnyek nélkül a látogatást. Akkor egy három részes dolgozatban ismertettem élményeimet – az az írás a HL egyik legkomolyabb sikere lett, már ami a nézettséget illeti. Akkor kapcsoltam, milyen sokakat érint mélyen a Park ügye. Gondolkodni kezdtem, amibe kiváló barátom, Suszter, azaz Dankó Zoltán is bekapcsolódott, s végül arra jutottunk, meg kéne menteni a parkból, ami még menthető. Például magát a gyönyörű, nemes fákkal és díszcserjékkel teli parkot – azaz… voltaképpen nem is kell különösebben semmit csinálni, “csak” alaposan kitakarítani, rendbe rakni a területet, megszüntetni a balesetveszélyes gócokat. Vagyis létrehozni egy közparkot, ami azután majd szépen megmutatja, mi is szeretne lenni a továbbiakban. Először egymással beszélgettünk, aztán másokat is bevontunk, találkoztam és nagyokat beszélgettem a Vidám Park utolsó igazgatójával, Bús Józseffel, aztán a fiával, Csabával is, és egyre inkább éreztük, merre is lenne a jó irány. Júliusban elkészítettük a Vidám Park facebook-oldalát, és innentől kezdve felpörögtek az események, hiszen előbb százak jelezték, tetszik nekik az ötlet, nem sokkal később már az ezres létszámon is túlléptünk… a helyzet kezdett nagyon komoly lenni… A nyári szabadságok letelte után bementünk a hivatalba, ahol örömmel fogadták az ötletet, és szeptember végén zöld utat kaptunk, március első hétvégéjén kezdjük az önkéntes munkát… De… mégsem kezdjük. Hogy miért, végtelenül csalódottan eldadogjuk odabent…

Hirdetés

vidi11Bevallom, nem nagyon szokott gondom lenni a betűkkel, most mégis két hete készülök, hogy megírjam ezt a pár sort… halogattam, vártam, húztam és vontam – most viszont sajnos nem várhatok tovább. Miattunk, miattatok, meg kell írnom – akármennyire kínos is nekünk, akik a láthatóan igen sokakat érintő ügyet, a Vidám Park közparkká csinosítását megpróbáltuk elindítani, az egyetlen becsületes megoldás mégis az, ha most feketén-fehéren kimondjuk a szomorú tényt: nem találkozunk március 2-3-án a Vidám Parkban, nem kezdünk bele a takarításba és a rendrakásba.

vidi2Eldöntöttük, nem kéne különösebben magyarázkodni: de azért mégis kérlek, olvassátok ezt végig, és ha utána is úgy gondoljátok, nyugodtan szidjatok minket – tényleg meg fogjuk érteni, elfogadjuk, ha úgy érzitek, mi hibáztunk. Meg persze az is lehet, hogy senki nem hibázott, egyszerűen csak ilyen a világ mostanság és errefelé.

vidi1Ha visszaemlékszünk, tavaly nyáron született meg az alapgondolat: Suszterral közösen ötlöttük ki, hogy vissza kéne hozni a húsz éve bezárt, sírnivalóan kifosztott dunaújvárosi Vidám Park lelkéből-szelleméből valamit. Természetesen nem voltunk annyira naivak, hogy azt gondoltuk volna, újraindítjuk a parkot, a régi vagy épp új játékokkal: annyi volt az ötlet, hogy takarítsuk ki a területet, hozzuk rendbe a gyönyörű parkos részeket, s apró lépésekkel, közösen, sok önkéntes munkával építsünk belőle egy kellemes közparkot, töltsük meg újra élettel a halott negyedet, hogy ismét sok embernek jelenthessen örömöt – hogy jobb legyen tőle mindannyiunknak.

vidi3Egy korábbi, önkéntes és lényegében szinte teljesen önfenntartó, jól működő szerveződésünk, a Szemétkommandó története sok reménnyel kecsegtetett. Talán túl sokkal is. Annál talán az a szerencsénk, hogy sikerült elkerülni, hogy bármilyen kapcsolatba kelljen kerülnünk hivatalos szervekkel (leszámítva, hogy a Dunanett Kft. konténerek kihelyezésével és elszállításával olyan segítséget nyújtott, ami nélkül esélyünk se lett volna bármit is tenni) – ez a Vidám Park ügyével kapcsolatban természetesen elkerülhetetlen volt.

vidi5A terület az önkormányzaté: melynek ráadásul köztudottan van-volt egy kötelezettsége is, ami érinti a Parkot – ha jól emlékszem, két éve eladták az Aldinak az egyik, lényegében használaton kívüli futball-edzőpálya területét, de vállalták, hogy a telekért kapott pénzből műfüves sportpályákat építenek, a Vidám Park területén. Meg kellett tudni, érdemes lesz-e belekezdeni bármibe is – többszöri, többekkel lefolytatott terepszemlék után megkerestem hát Szepesi Attila alpolgármestert, aki némi telefonos egyeztetés után negyedórát szánt a dologra, találkoztunk, s elmondta, nem eszik olyan forrón a kását, nyugodtan belekezdhetünk tavasszal a takarításba, csinosításba, kimondottan örülnek a kezdeményezésnek, hajrá, mi több, eszközökkel segítenek majd bennünket.

vidi6Örültünk. Még akkor is, ha bennünk volt egy kis gyomor tájéki szorongás – tudtuk, elég sokan elég sok mindent mondtak már mifelénk, aztán mégse teljesen úgy lett… de elhessegettük a rossz gondolatokat, és dolgozgattunk tovább. Többekkel is tárgyaltunk, lehetőségeinkhez képest komolyan – sőt, bejelentkeztek nagy cégek, az egyik, a Medikémia felajánlotta, hogy a munkálatokhoz szükséges összes festéket ingyen biztosítja, a másik, a Tondach a tetők anyagát adta volna, még a területi képviselőt is bevittem egy körre.

Időközben rendes mozgalom bontakozott ki: magunk is meglepődtünk, hányan érzik-érezték fontosnak a Vidám Park ügyét. Facebook-oldalt fabrikáltunk, ahol hamarosan ezres nagyságrendben gyülekeztek az érdeklődők (a mai napon már közel 1600 követő-kedvelő figyeli a parkkal kapcsolatos híradásokat). Természetesen mi is tudjuk-tudtuk, ez az adat önmagában csak egy szám – de a kivétel nélkül pozitív hozzászólások, a hozzánk érkező támogató reakciók, levelek mellett sokan jöttek oda az utcán, hívtak telefonon, s mindenki támogatásáról biztosított. vidi7Nagyon sokan konkrét, tevőleges segítséget ajánlottak – nehéz lenne összeszámolni, hány szakma hány szakembere ajánlkozott, természetesen önként, ingyen, hogy jön, csinálja, segít. Idősebbek, középkorúak, s legnagyobb meglepetésünkre egészen fiatalok jelentkeztek: középiskolai tanárok szóltak ránk örvendezve, hogy boldogan jönnek, több osztálynyi gyerekkel, mert végre értelmes civil munkára nyílik lehetőségük. Fantasztikus érzés volt látni, hány jó szándékú ember éhezik rá, hogy valami építőt, valami mindenki számára jót, valami konkrétat csinálhasson, pusztán a jó érzésért, hogy tehet valamit, pártoktól, napi acsarkodástól, mindenféle ellentétektől mentesen – mondhatni csak úgy. vidi8Elmondhatjuk, döbbenetes élmény volt ráébredni, micsoda erők és energiák feszülnek a háttérben, s hogy az el- és felszabadításukhoz nem is kell semmi különös: pár emberi szó, egy jó közös cél, és végre tisztességes, és/mert hátsószándék-mentes megvalósítás.

vidi9Ideje volt megpróbálni, mifajta valóságos erő is rejtezhet ezernéhányszáz lájkban. Bejárást hirdettünk egy októberi hétvégére – ráadásul kicsit el is szúrtam, mert elfelejtettem, hogy az a szombat munkanap… az időjárás se volt teljes mértékben mellettünk, mindenesetre még így is több mint százötvenen jöttek el (azaz a virtuálisan mellettünk állók közel tíz százaléka…), hogy beszélgessünk egy kicsit a lehetőségekről, és persze hogy körbejárjuk a parkot, vadul nosztalgiázzunk, és hogy a lovak közé dobjuk a gyeplőt az álmodozás robogó szekerén. Nagyszerű két nap volt, jó hangulatban, alkalmanként több mint három órán át sétálgattunk. vidi10Lobogó lelkű, lehetetlent nem ismerő, remek vasutasokkal látogattam ki két héttel később szegény kis Mukihoz – ha vissza nem fogom őket, talán még aznap este életre keltik a kis mozdonyt… és persze kész terveket mondtak arra is, hogyan lehetne egy kis pályán akár még üzemeltetni is a majd száz éves, legendás múltú vasat. De nem akartunk elszállni: továbbra is az apró lépéseket szorgalmaztuk, azt a tempót, amit, úgy gondoltuk, tudunk majd tartani.

vidi12Szerveztünk, terveztünk, készültünk lankadatlanul. Tele voltunk ötlettel, megvalósítandó feladatok lázában főtt a fejünk. Az érdeklődés – dacára, hogy igazából semmi konkrét vagy látványos nem történt – továbbra is megmaradt: nagyon sokan kérdezték, rendben lesz-e a márciusi első hétvége, sokan, egyre többen mondták, mindenképpen eljönnek, ott a helyük. Decemberben aztán úgy gondoltuk, muszáj még egyet pontosítanunk a hivatalban. Ismét felhívtam az alpolgármester urat, tíz percet kértem, úgy gondoltam, elég lesz, s az ő drága idejét se rabolom ennyivel túlságosan. Ünnepek előtt vagyunk, mondta, kanyarodjunk vissza a dologra az új évben. Visszakanyarodtam. Újabb két héttel később még egyszer, aztán kaptam egy biztos ígéretet egy visszahívással. És vártam. Vártam. És vártam. Senki nem hívott. Egy idő, meg sok-sok beszélgetés után végül úgy döntöttünk Suszterral, hogy nem próbálkozunk újabb hívással. Úgy gondoltuk, alighanem oka lehet, ha valakinek – legyen még oly elfoglalt, még oly magas pozícióban is – nincs, jól értsük meg, összvissz tíz perce arra, hogy meghallgassa, mit is gondol egy (mi legalábbis úgy gondoltuk) fontos városi ügyről mondjuk 1600 ember. vidi13Mellesleg abban a városban, ahol kevesebb mint négyszáz ember önkormányzati képviselőt csinálhat valakiből… Nyilván oka van, hogy nem volt, nem lesz ránk szükség – mondjuk hogy van jobb elképzelés, megvalósíthatóbb terv, szebb cél: alapvetően ez sem lenne gond, de talán meg lehetett volna mondani, gyerekek, köszi, helló, nem kérünk az ingyen melótokból, játsszatok máshol, hess, kismajmok. Nem így lett. És úgy gondoltuk, ha tíz perc nincs erre az ügyre „odafent”, akkor semmi más se lesz, sőt.

vidi14Sajnáljuk, nem kicsit. Elsősorban is azért, mert azt gondoltuk, szép lett volna az a park – a Mi parkunk, mintha egyszer valahol ezt a nevet találtuk volna ki neki, és a “Mi” ez esetben minket, mindannyiunkat jelölte volna. Másrészt sajnáljuk, mert a személyes hitelünk kopik-kopott ettől a szerencsétlen, magyarosan suta vagy készakarva így alakított fordulattól – ja, igen, bárki bármit gondoljon is, nekünk még van olyanunk. Azért is mondjuk most le a március 2-3-ra tervezett találkát, mert azt gondoljuk, ez az egyedül becsületes megoldás. Mert egyszerűen nincs okunk, sem jogunk két-háromszáz embert potyára ugráltatni pár hétvégén át, hogy aztán mások a szemünkbe nevetve csináljanak semmit vagy még rosszabbat a közös munkánkból. Egyelőre sajnos ez a helyzet.

Meg talán az, ami az egyik helyi orgánumban, Dinamikusan fejlődik a városrész címmel megjelent február 14-én, a Barátság városrésszel kapcsolatosan, idézem: „Reményeik szerint, már tavasszal elkezdődhet a vidámparki fejlesztés, amellyel egy szabadidős központ alakulhat ki több sportpályával. A vidámparki beruházásra még tavaly nyújtott be pályázatot az önkormányzat.”

Jó. Várjuk. Nagyon figyeljük. És én kérek elnézést mindenkitől, aki úgy érzi, becsaptuk. Bocsánat.

 

(A remek képeket a Panoráma Fotóklub kiváló fotográfusainak köszönhetjük – az októberi bejáráskor készültek. A végére pedig Suszter munkája, minden tekintetben – igen, ő is énekel -, sajnos soha nem volt és nem lesz aktuálisabb…)

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (104 lövet, átlagosan: 6.93 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

66 komment

 1. t_a_m_a_s szerint:

  Vegyes érzésekkel nyomtam egy hetest, mert hát az írás hibátlan, csak az apropója…

  Nem gondolom, hogy ez a ti renométokat rontaná, inkább azt a bizonyos nem létezőt ott a városvezetésben…

  • Boda Kapitány szerint:

   Nem nagyon szeretek valamit így feladni – nehéz ügy volt, kínlódunk, hetek óta… De ha ez később alakul rosszul, az még többeknek lett volna rossz – ezért nem mertük bevállalni…

 2. Anita szerint:

  Nem Te vagy az, akinek bocsánatot kellene kérnie bármelyikünktől is. Kicsit naívak voltunk, túl lelkesedtük a dolgot. De miért érzem úgy, hogy még évekig ott fog rohadni minden, mint eddig? Tényleg szomorú lettem, de nem miattad. A felszabaduló energiákat pedig (sajnos) van még mire fordítani ebben a Mi kis városunkban.

  • Boda Kapitány szerint:

   Szerintem nem lelkesedtük túl – ebben valóban nagy sansz lehetett volna… mindenkinek, még az önkormányzatnak is. Játszunk máshol, ahol talán nélkülük is lehetséges.

 3. Horváth Beáta szerint:

  Szisztok!
  Ez enyhén szólva is elkeserítő!
  Néha igazán megkérdezhetnék a fejesek ott fenn a székben,hogy mi emberek mit szeretnénk…A mi véleményünk nem is számít??
  Kinek van szüksége műfüves sportpályákra?Oda sztem max.az fog járni,aki abszolút a sportnak él…Ellenben a parkba mindenki kiment volna akinek csak egy kis nyugi hiányzik,kikapcsolódásra vágyik és szívesen is nosztalgiázik…
  Elkeserít ez a dolog teljesen,régen nagyon jó kis hely volt,nagyon szerettem…:)
  De a remény hal meg utoljára,remélem lesz belőle még valami és nem “mősportpálya”…

  • Hum Jani szerint:

   Azért nem kérdezik meg hogy mit szeretnénk mert tudják hogy a válasz az hogy húzzanak el a búsba addig amíg el nem zavarják őket egytől egyig! Mert ez már nagyon érik!

   • Boda Kapitány szerint:

    Na akkor még egyszer, utoljára, itt is. Legyen ez a nagyon szép vége a politikai szócsövezésnek, varjúdombozásnak és az összes többinek. Mert. Ez itt az én játszóterem, és nem faliújság, erről már korábban is esett szó – ha tetszik, hogy nem akarok napi tíz-kétszáz nekem nem igazán tetsző üzenetet közzétenni a hitvallásoddal, jó, ha nem tetszik, az is ugyanolyan jó. Nyugodtan szólj hozzá te is, ha gondolod – mondjuk egyet, mondjuk olyan hangon, ami (szerintem, igen) viselhető. Nem vitát nyitottam, csak szóltam. És szabad ekézni engem is, meg az összes ellenfeledet, minden másodat – bárhol máshol. Uff.

 4. kiscsibe szerint:

  Hogy a fene egye meg ..Tegnapelott irtam,hogy baloldali lettel…

  csinaljuk meg a kempinget!
  Bocs mobilrol irok vonaton…

  • Boda Kapitány szerint:

   A kempingbe kábé három vagy négy éve buktam bele, nagyjából ugyanígy… azt el se akarom mesélni, ráadásul van érintettje, aki már nem is él… mindegy…

 5. Horváth Antalné szerint:

  Nagyon sajnálom,hogy nem jött össze ez a kezdeményezés,de nem kell feladni.Nekem és a szomszédomnak volt egy kezdeményünk ami közel három évünkbe került.Mi azt csináltuk ha egyik héten kidobtak bennünket az ablakon,másik héten bementünk az ajtón.Nem múlt el úgy hét,hogy ne tettünk volna látogatást az illetékes “bácsinál.”Végre sikerült a kezdeményezésünket kiviteleztetni.Kitartás és további jó munkát kívánok.Ancsa.

  • Boda Kapitány szerint:

   Irigylésre méltó kitartás, gratulálok… Őszintén szólva sajnos nálam-nálunk van az a szint, ami alá nem igazán kívánunk lemenni “kutyába”. Úgy éreztük, ameddig és amit lehetett, megpróbáltuk – tényleg sajnálom, hogy ennyire nem számított ez a viszonylag sok vélemény.

 6. Pan szerint:

  Most akkor tulajdonképpen, mi is van? Valaki szemet vetett a Vidám Parkra.
  Ezen meg sem lepődnék!
  Van elegendő szabadidős lehetőség, de Vidám Park ez az egy volt/lenne.
  Itt már semmin nem lehet meglepődni.

 7. Anna szerint:

  Nem vagyok a városotok lakója,csupán néhány barátot sikreült beújítanom az utóbbi hónapokban.És boldogan vállaltam a padonfütyörészős szerepet…segítség gyanánt..miközben még kávét is osztogattam volna boldogan a fáradt dolgozóknak…Nagyon sajnálom…..Várom a fejleményeket…ki nyerte el előletek a park újra indítását…SAJNÁLOM..

  Pontoztam..10-est adtam András írására..szívszorító volt olvasni…kár,hogy az okot nem pontozhatjuk..és nem mehetünk le minuszba..egészen a pokolig….

 8. Dina szerint:

  Persze, hogyne…pont tavaly, azaz pont Veletek együtt, egyszerre jutottak ott fent arra a gondolatra, hogy: -Ejj, mégis csak meg kéne csinálni végre azt a szép parkot! Annyira fáj a szívemnek, hogy ilyen csúf és elhanyagolt! – Aha, én meg Pali, és tollak potyognak válltájékon, míg rázom a fejem. Nyilván beletrafáltál egy érzékeny pontba, és pont nem az az érdek, hogy nekünk, kis porbafingóknak szebb, jobb legyen. Keserű szájíz, szomorú valóságtudat. Basszus…

 9. Tweety szerint:

  Ez a város, bár szülővárosom, és sosem éltem távol tőle egy évnél hosszabb ideig, elkeserítő, amit produkál. Szeretem, ide köt a családom, a barátaim, a munkám, de lehet, már nem okozna akkora fájdalmat itt hagyni, mint régen. Úgy örültem volna, ha a Vidámpark – még ha nem is vidámparkként – lehetőséget tudott volna adni egy sétára, egy kis nosztalgiára, sosem értettem, miért lett így magára hagyva, kitéve a vandalizmusnak és fosztogatásnak. De ebből is látszik, hogy “szeretett” városunk vezetőségének még csak véletlenül sem az a fontos, amit mi, egyszerű városlakók szeretnénk. Sajnálom.

 10. Szabó Zoltán szerint:

  Szerintem nincs a lemondással semmi gond, ésszel döntött így a megmozdulás szervezője. Nincs harag, nem neked kell(ene) bocsánatot kérned, hanem a városvezetésnek. Ez az ő hibájuk.

  És ami a legfontosabb: Én, személy szerint soha nem fogom a szívemben feladni a városi Vidám Park megmentését. Bármikor és akárhányszor kész leszek újra és újra belevágni, bekapcsolódni a felújításba, mert nem érzem úgy, hogy túllihegtük volna a dolgot! És minden egyes rendes, a Vidám Parkot szerető személynek így kell gondolkoznia!

  Soha ne adjátok fel!

  – egy dunaújvárosi -

 11. Fülöp Lászlóné szerint:

  Nagyon sajnálom, hogy így alakult!
  Már a télen néhány újságcikk foglalkozott a vidámpark ügyével, hogy mit is fognak ott építeni…Sajnos minden jó dolog ami a város kis pénzű lakosainak jó lenne nem fontos! Legyen az a városvezetés bármilyen pártállású is!!!Hiába szeretnénk és tennénk is valamit jó dolgokért, ha a hatalmon levőknek nem fontos!
  Sajnálom, hogy annyim energiát fordítottak ebbe az ügybe hiába! Köszönet érte mindenkinek aki csak egy kicsit is foglalkozott az üggyel!

  • Boda Kapitány szerint:

   Köszönjük… mi nem sajnáljuk az energiát – például azért sem, mert ez az egész megmutatta, hogy nagyon sokan vannak, akik egy normális, emberi, mindenkinek jó, acsarkodásmentes ügy mellé azonnal, önként és boldogan odaállnak. És ez nagyon jó: igyekszünk használni ezt a nagy erőt, ha lehet, ha lesz mire.

 12. Körte szerint:

  Lehet, eljön az ideje, hogy újra értelmezzük a demokráciát. Választáskor eszébe juthatna az EMBEREKNEK, hogy ki mit tesz, tenne a városáért, ha lehetőséget kapna rá. Ha lennének olyan választható emberek, akiket érdekel a választóinak véleménye a választás utáni években is, nem csak párt utasításra teszik fel a kezüket, hanem értünk. Lehet a VIDI-ben is csak a beruházás meg a beruházó lesz a fontos, nem a használhatóság (lásd : élményfürdő).

  • Boda Kapitány szerint:

   A demokrácia maga szerintem nem szorul értelmezésre – bár mostanában… lehet, hogy igazad van. Sajnos láthatóan nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy normálisan működő országban, tisztességes munkáért emberhez méltó pénzt keresve, nyugodtan élhessünk…

 13. Slayer szerint:

  Kedves András!

  Nem rajtad,rajtunk múlt.Én már sajnos kezdek hozzászokni,ahhoz,hogy ebben a városban minden épkézláb kezdeményezést megvétóznak.Nekem személy szerint volt két ötletem de az önkormányzat nem engedte.Pedig egy fillérjükbe sem került volna,sőt nyereséget termelt volna a városnak.
  De semmi baj ne add fel a városunkat szépítsük építsük tovább,amit engednek.
  Fel a fejjel.

 14. F.F Tomi szerint:

  Teljes mértékben egyet értek a Körte véleményével.Ő az,aki talán a legreálisabban látja a dolgokat.Mert tudod Kedves Kapitány,ha esetleg Te is itt lennél valakinek úgy a valakije,hogy az apáról fiúra szálló szellem jegyében mentél volna az illetékesekhez,és esetleg valami KONKRÉT dolgot is felajánlottál volna neki,valószínű,hogy más lett volna a hozzáállás.
  Amit a Tweety is mond szintén nagyon jó és tetszik a véleménye,mert az is marhára igaz és jogos.Hasonlóan vagyok vele én is ahogyan ő az ő gondolataival.
  Kapitány!Talán emlékszel rá,talán nem,amikor ezzel kapcsolatban anno hozzászóltam az írásodhoz,hogy bár nem akarok vészmadár lenni,de én nem igazán sok kivitelezhető jövőt látok itt,ebben.Nem akarok itt melldöngetésbe kezdeni,mert tényleg nem,de tudod én is itt nőttem fel és mondjuk,lettem korosabb ember,ebből adódóan nem lepődök meg itt már sajnos semmin.Ettől függetlenül sajnálom a dolgot,de talán majd máskor másutt…

  • Boda Kapitány szerint:

   Tudom, teljesen jogos volt minden előre figyelmeztetés, ezt akkor is tudtam és most is tudom… de már írtam valakinek korábban: ha soha nem kezdünk bele semmibe, mert “úgyse lehet belőle semmi”, akkor csak ezt az irányzatot erősítjük tovább, másrészt minden nagy sorozat megszakad egyszer – és én akkor szeretnék inkább azok közé tartozni, akiknek sikerült, mert századszor is elhitték, hogy egyszer meglesz…

 15. Gadanecz Júlia szerint:

  Sziasztok!
  Érdekesek, mit ne mondjak “fantasztikusak” a tervek amit a város vezetése a sporttal kapcsolatban kiötöl. A meglévő sportpályák üzemeltetése idegen, rossz kezekbe került. Minden megy tönkre, vagyis megy a tönkre.
  És mik ezek a tervek? Ajánlom a cikket olvasásra: http://helyitema.hu/dunaujvaros/32344
  Már a címe is figyelemre méltó: “Út a megújult sportvárosi cím eléréséhez” Ettől leszünk ismét a Nemzet sportvárosa???

  • Boda Kapitány szerint:

   Kösz a linket, ez valóban elég izgalmas… a másik… na… orgánumban tavasszal kezdődnek a munkák, itt 2013 második felét írják… mindegy: a magam részéről tényleg izgatottan figyelem. Ahogy azt is, mi lesz a tömegbázisa ennek az egész történetnek.

 16. Apo17 szerint:

  Sajnálom. Nagyon sajnálom. Megszámlálhatatlan
  emlék jött elő a ’70-es évekből, mikor a tárlatvezetést tartottad az ősszel a VIDI-ben…
  De szerintem nem reménytelen a dolog. A focipályáért kapott “zsé”, ha egyáltalán meg van még, mai áron csak egy tized akkora műfűre elég. Az volt cirka 6000 négyzetméter, akkor itt lehet 60-80. Amit pályázaton nyernek, jó magyar szokás szerint elmegy az adminisztrációra: pályáztatás, terveztetés, elbírálás, értékelés: 10 milla ide, 10 milla oda. Ergo, marad ott még szabad terület, lehet ott még egyszer egy szép park is! Javaslom, tartsátok szárazon a puskaport!
  ui: nem érzem magam becsapva. Általad… nem.

  • Boda Kapitány szerint:

   Köszönjük… a puskapor abszolút száraz – a területért kapott pénz sorsáról csak pletykákat hallottam, nyilván megvan.

 17. Linda szerint:

  Én is sajnálom ! Mégis van ami megmaradt nekünk: az erő, ami a Te lelkesedésed által belénk költözött. Amíg nincs Vidi, addig jó lesz valami másra…. AZ ERŐ VELED VAN Kapitány !!

 18. Tonka Gábor szerint:

  Nem gondolom,hogy neked(tek)kellene szégyenkezni!Szégyellje magát a városunk vezetése!Volt van és úgy gondolom lesz is miért!!!

 19. Hatlövet szerint:

  Mit mondjak, ez egy tipikus magyar, azon belül is dunaújvárosi történet.
  Nekem nagyon szimpatikus volt és még mindig az a fiatalos lelkesedésed ami sajnos fiatalos naivitással is társul.
  Én nem akartam itt vészmadárkodni, de ha engem kérdeztél volna ezt simán előre megmondtam volna, hiszen a “tárgyalópartnereidet” igen jól ismerem.
  Szerintem az idén sem fog semmi történni a vidámparkkal, mert jó lesz az majd jövőre országgyűlési és önkormányzati választási ígéretnek.
  Abszolúte nem benned van a hiba András, te gyárilag jól vagy összerakva a selejteket a másik szerelőszalagon gyártották sorozatban, no azokból lettek városunk kiváló vezetői.
  Én és még sokan mások azt érezzük, hogy nem Te csaptál be bennünket, ezért nincs helye az önmarcangolásnak.

  • Boda Kapitány szerint:

   Helló és kösz… “Fiatalos” naivitásom némileg szándékolt – nem mindig szeretem elhinni, hogy… aminek kétségtelenül megvannak a hátulütői, de azért előfordul, hogy nem okoz akkora gondot, sőt… Jelen esetben, bevallom, azért azt gondoltam, hogy talán ér valamit, hogy ezerakárhány ember szimpatizál ezzel a dologgal – egy leckével nekem is több nyilván…

 20. Timuska szerint:

  Nagyon sajnálom hogy nem lett belőle semmi!Épp valamelyik nap voltam bent a Csillagházba nézegettem a régi fényképeket amikor még nem volt meg a Római krt hátsó része,mikor még a duna part sem volt beültetve csupaszon volt!!megvolt meg a galambos szobor szépek voltak az utak minden étterem kocsma tele volt!!Most ha körül néz az ember nem lát mást csak bezárt boltokat amik régen jól müködtek mert nem magán kézben voltak hanem egy szövetkezet alatt müködtek!!eltüntették a barátság iskolát ahova a testvérem járt most mi van most természetesen egy bevásárlóközpont!!mindent eladnak mindent tönkre tesznek!én még emlékszem a vidám parkra mert mikor én voltam kislány akkor még müködött!!most nincs semmi ahova a gyerekeket el lehetne vinni szórakozni a családoknak kimozdulni hétvégenként leengedni a fáradt gőzt!!!tiszteletre méltó hogy bele fogtatok ebbe az egészbe és nagyon sajnálom hogy nem lett végül belőle semmi!!ha az én véleményemet kérdezitek menjenek a picsába a hűlye focipályájukkal kit érdekel.elkezdték meg épiteni a lelátót is azt is félbehagyták majd az is pont erre a sorsra jut mint a vidám park mert abba is szarnak bele!!nem neked vagy nektek kell bocsánatot kérni ti nagyon jól csináltátok és igy ismeretlenül is megemelem a kalapom elötettek hogy egyáltalán gondoltatok rá megkéne menteni a menthetőt!!!

 21. másikBoda szerint:

  Ha jól értettem telefonon próbáltátok elérni az illetékest. Személyesen nem? Vagy az lehetetlen? Előbb futok össze Michael Jaksonal a Vasmű úton?

  • Boda Kapitány szerint:

   Részben jól értetted. Ősszel már voltam nála, akkor beszéltünk negyedórát. Most viszont telefonon próbáltam elérni, sokszor, a végén jött a visszahívási ígéret, aztán semmi. Ennyi történt.

   • másikBoda szerint:

    Igen, érthető. Senki se szereti ezt az ígérgetős stílust. Csak én még mindig vagyok olyan naiv hogy azt gondolom el lehetne mondani nyíltan az érdeklődő és kezdeményező honpolgárnak hogy mások a tervek a parkkal. Akkor is fájna meg így is de már kezdek “belenyugodni” hogy a foci a minden. Mégis más lenne. Esetleg van az illetékesnek titkárnője akinél lehetne időpontot kérni vagy esetleg ha van még polgármesteri fogadó óra. Még egy próba szemtől szembe?

    • Boda Kapitány szerint:

     Nem megyünk le ennél jobban kutyába. Te miben reménykednél a jövőt illetően, ha a tíz perc ennyibe kerülne? Szerintem értettünk a szóból, megy minden, ahogyan kell. Ez egyelőre ennyit tud.

 22. OregHal szerint:

  … nem vagyok tájékozott a háttér-történésekben, de többször is átolvasva a blogot, nekem nem tűnik úgy, hogy bezáródott volna valamiféle ajtó… csak nem nyílt még ki.

  Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy ilyen civil kezdeményezés legyen akkora piár-értékű, hogy valaki mégis csak hóna alá vegye. Habár kutyaugatás nem hallatszik az égbe, (bocs, ez nem az irodalmi munkásságod méltatása lett volna… ;-) ) – ez a dolgozat vélhetőleg egy újabb kavics az állóvízbe: vagyok annyira naiv, hogy higgyem, előbb-utóbb mehetünk a Vidám Parkba gazolni!
  :-)

 23. Hum Jani szerint:

  Mit vársz ettől a varjúdombi meleghozós közcsürhétől? tetszett az ahol 400 ember képviselőt csinálhat valakiből.

  Viszont a gyakorló focipályát nem az ALDI nak adták el hanem egy olyan cégnek 90-98 misiért aki nosza rajta igaz hogy csak 10 ezer forint árbevétele volt – de rögtön vett is fel rá cirka 140 milliót s rá is terheltek a focipályára jelzálogba rögvest 140 milliót s nem megosztva más ingatlanra csak is erre. Ügyes nem? Persdze a hitelt adó takarékszövetkezet rögtön össze is állt egy másikkal s gyorsan egyesültek. Azért egy értékbecslést szeretnék én látni.:):) Bajban lehet az kinek nincsenek jó politikai kapcsolatai. De bizonyára nincs itt baj hisz mindenki haver mindenkivel csak a lé legyen visszaosztva oszt probléma megoldva.
  Nézzétek már meg hogy befolyt-e egyáltalán a városhoz legalább az a cirka 90-98 millió?

  • Boda Kapitány szerint:

   Nézzük meg? Már bocs, de szerintem rossz címen vagy – én se a számvevőszék nem vagyok, se felügyelőbizottság, se egyéb vizsgáló hatóság… Ráadásul még csak nem is különösebben érdekel ez az egész, és még csak érintőlegesen se szeretnék nagyon hozzáérni, amint talán látszik is… És ne kezdd el ennél mélyebben a szokásost, ha kérhetem, mert ez nem az a hely lesz.

 24. Taliga Péter szerint:

  Nyiladozó értelmemmel felfigyeltem arra a tényre valahol annak idején, hogy társadalmi munkával épült a városban az uszoda. Aztán ennek kapcsán még gyerekként megtudtam, mi is az a rejtélyes társadalmi munka, és a mai társadalmi rendszerben nehezen tudtam elképzelni, hogy hasonló jó még történhet, hogy ez ma is lehetséges. Gondoltam, én még értettem, voltam úttörő, kisdobos, de azt is gondoltam, hogy a maiak már nem fogják tudni, hogy ilyen is volt, vagy elképzelni nem tudják majd… erre jöttetek Ti a szemétkommandóval, mialatt én elkerültem a városból, de a vidi hírére ismét csettintettem: Ez igen!
  …és most azt érzem, hogy megint arcon csapott a mai magyar valóság, de kicsit örülök, hogy nem az emberek miatt! Kár, hogy a hivatalok és a vezetők rég nem az embereket szolgálják. :(

  • Boda Kapitány szerint:

   Igen, a dolgok alapvetően egyszerűbbek, mint sokszor gondolnánk, erre óhajt példa lenni a Szemétkommandó… csak abból nagyrészt kihagyható volt minden hivatalos bonyolítás, még a halványan felajánlott segítségre is volt módunk udvariasan nemet mondani – talán ezért is van még életben…

 25. KEndre szerint:

  Könnyen föladtad András, nem kell ehhez illetékes elvtárs, elég lenne egy 100-150 fős takarítási akció. Ennyien meg biztos elmennénk.

  • Boda Kapitány szerint:

   Nem hiszem, hogy olyan nagyon könnyen adtam volna fel… és ez nem csupán egy takarítási akciót igényel… másrészt azért nem hülyítek be 200 embert, hogy két hónap múlva a parkon át bemenjenek a dózerek… szóval… talán nem annyira egyszerű, mint látszik – legalábbis nekünk úgy tűnt, de lehet hogy felületesek vagyunk…

   • Hum Jani szerint:

    Volt aki szólt hogy ott a 340 milliós jelzálog a telken de titeket tényleg nem érdekelt csak tenni akartátok a jót s jól. Ez becsülendő szép s nemes de ne hagyjátok hogy kihasználjanak benneteket azok kiknek ez lenne a feladatuk hogy a városunkat felvirágoztassák.

 26. LTy/i szerint:

  Kedves Kapitány!
  Nagyon szomorúan olvastam végig ezt a mai írást! Az ember bízott benne, ha egy ilyen jó kezdeményezés indul, és annyian állnak mellé, mert szívesen keltenék újra életre ezt a parkot, akkor az biztosan sikerülhet is…
  Szerintem, nem lehet fontosabb a műfüves sportpálya, mint egy ilyen élhető park, amit mögéd állva annyian szerettünk volna megvalósítani! Nehéz elfogadni, hogy annyiunk tenni akarása, most így a sárba taposódik…
  Vajon, aki visszahívásra sem méltatott, elolvasta mindazt, amit leírtál eddig, illetve azt a sok hozzászólást, véleményt? Igen lehangoló a városvezetés nagyfokú közönyössége…! :(

  • Boda Kapitány szerint:

   Nyilván nem olvassa el, és nyilván nem is érdekel senkit. Majd a Nemzet I Konzul Tációban el lehet mondani, ott nagyon szokták várni a Zemberek véleményét.

 27. luli szerint:

  Sajnálom hogy ez a jó kezdeményezés a végére ért .Azt is sajnálom hogy ebben a városban a vezető személyeknek nem számít hogy emberek ezrei mit gondolnak erről .Talán még egy olyan műsorban mint a XX1.század műsorával megérné próbálkozni .Nem? Hiszen történelme van ennek a helynek (a parknak ) és a város része volt mindig ,amit az emberek két kezével építettek fel .Én is egész életemet itt éltem le ebben a városban és a Vidám Park mindig kedves volt számomra rengeteg élménnyel.Talán még nem kellene teljesen feladni !!A remény hal meg utoljára !!!:)

 28. rizsapista szerint:

  Sajnálatos módon ez a VIDI projecten semmit sem lendít ( egyetértek Kapitánnyal…már azért se! ), de egy pozitívumot kiemelnék – az úgynevezett ” eccerű ” emberek, még ennyi sok-sok év után sem képesek az általuk választottak szintjére rothadni! Ez reményt keltő.

 29. Szaksz Feri szerint:

  Tisztelt Boda Kapitány!

  Nagyon lelombozódtam a “hír” hallatán.Már elmeséltem a kis unokámnak, hogy milyen jó volt a Vidámparkban, még állatok is voltak.A szabadtéri szinpadon még annak idején a Hofi mondta a későn jövőknek.:ha maguk így járnak szórakozni, akkor, hogy járnak dolgozni,???????????…….
  Egy személyes élményem, hogy 1970-ben ott volt az esküvőm a Panoráma étteremben…….
  Most már a kis unokám nem utazhat a “Mukival”
  De még az éltet, hogy a “remény hal meg utóljára” ne adjuk fel!!!!

 30. Jani szerint:

  Amit külföldi tartózkodásom alatt megtanultam az az, hogy egy demokráciában a kis embernek is vannak jogai. Magyarországon, vidéken főként, kevésbé ismert ez a tény. Vannak jogi utak, mint petíció illetve demonstráció, hogy felhívjuk a közfigyelmet valamire, ami “fentről” támogatás nélkül marad. Sajnos Dunaújvárosban nem igazán élnek evvel a lehetőséggel. De valószínűleg azért is, mert úgy gondolják az emberek, hogy senkit sem érdekelné. Így inkább el sem kezdik. Persze könnyű nekem ezt leírni… csinálni nektek kellene… mit gondoltok erről (nem csak a parkra vonatkoztatva)?

 31. UAV Muslica szerint:

  50 ezerbol 50 embert erdekelt ez az egesz. A mai fiatalok ki sem neznek a busz ablakon, lelogott fejjel nyomkodnak mini gombokat es bamulnak egy 3×3-as kepernyot. Igy roppen el az eletuk. Mintha az anyamat hallanam a 80s evekben…Bar amikor ezt mondta kinnt smaroltam egy csajjal a Vidiben, szolt a zene, rohangaltak a gyerekek, es a vilag egy tuti helynek tunt…

 32. Hatlövet szerint:

  “az úgynevezett ” eccerű ” emberek, még ennyi sok-sok év után sem képesek az általuk választottak szintjére rothadni! Ez reményt keltő.”

  Ez így nem pontos, szerintem meg az eccerű emberek egy része még ennyi sok-sok év után sem hajlandó az általuk választottak szintjére rothadni.
  A többsége viszont már oda rothadt.
  Mondjuk a 2/3-ad jelentős része.

 33. cvendel szerint:

  Teljes mértékben kívülálló vagyok, tekintettel arra, hogy Jászberényben születtem és itt is élek. Mégis komolyan fontolgattam, ha ez a projekt beindul akkor legalább egy napra oda gurulok és részese leszek ennek a nagyszerű kezdeményezésnek. Szomorú, hogy így alakult…
  Kapitány, ne feledd:
  “A víz szalad, a kő marad,
  a kő marad…”

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


9 + öt =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz