Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


13 február
2komment

A Szente István Gőztársaság Kht.

Nemrégiben új sorozat indult itt, a HL-en… A holding menedzsmentje maratoni, gyilkos hangulatú, kőkemény határozatok meghozatalával végződő ülésén úgy döntött, hogy ezentúl minden szerdán egy kis retróval dobjuk fel a hangulatot, a rovat címe továbbra is: Retrográd. Azt tapasztaltam ugyanis meglepve, hogy az elmúlt huszonnégy évben írtam ezt-azt – s bár szokás mondani, az újságírás alapvetően a pillanat műfaja, azért úgy gondoltam, van néhány olyan jellegű csasztuskám, amit még ma is át lehet futni egy kis önfegyelemmel és elszántsággal. Érdekes: határozottan azt érzem, nem szorulnak komoly korrekcióra ezek a régi írások, magyaráznom se kell őket, és magyarázkodnivalóm sincs miattuk. Egy kicsit tehát belenézünk a múlt feneketlen kútjába, hétről hétre – szívből remélem, nektek is legalább annyira szórakoztató lesz a találkozás egy ifjabb (?) Bodával, mint nekem a válogatás… Legutóbb, egy hete egy kis füzér kezdő darabját olvashattátok – a sorozat főszereplői Szente István, a legújabb kori magyar történelem egyik méltán elfeledett politikai tényezője, s (látszólag) ellenlábasa, Kolbászossy László, azaz Derceréce és Érckovácsi, két Duga-parti település első emberei. 2006-2010 között egykori lapom, a Dunaújvárosi Hírlap szilveszteri számában jelentek meg a Szente-sorozat darabjai, most a másodikat mutatnám be, melyben a két település ötletgazdái gőztársaság alapítására adják a fejüket. Ez a dolgozat a 2007-es szilveszteri szám olvasóit volt hivatott szórakoztatni – hajtás után ismét szenteségek…

Hirdetés

 

szentegőz11. Az állat én vagyok – Szente István (mint hűséges olvasóim talán még emlékeznek, a Dercerécei Öntözőkanna- és Moncsicsigyár – mai jogutódja a Nature Friends salétrom- és ciánüzem – egykori ártfőtitkára, 90-től a Fűtetlen Kisbaltapárt (Port, púzást, férgességet!) negyedik újjáalakulásától Derceréce önkormányzata kulturális, pénzügyi, és jogi – nem összevont, külön-külön! – bizottságának vezetője, albolgármester, a helyi Vér és Darts-klub főtitkára, a Fiatal Technokraták Követsége helyi elnöke, hobbi-vérmagyar) megnyálazta postairónja piros végét, és elégedetten hátradőlt. SZENTE ISTVÁN GŐZTÁRSASÁG – AL- ÉS FŐKOTMÁNY – állt a kockás füzet fedlapján iromba betűkkel, a fenti mondat pedig az első oldal közepére került. Pirossal.Szente István elégedett hátradőlésben töltötte el a következő mintegy negyven percet. Ösztönösen érezte, hogy ez azért még kicsit kevés, noha a maga részéről ennyivel is bőven beérte volna. Nem a pőre szavak, hanem a mögöttük feszülő tettek tehetnek naggyá egy gőztársaságot – idézte fel magában Szécsényi István, a dercerécei Nutriatenyésztő telep és Rézkábelmegolvasztó Zrt. tulajdonosának a tavalyi vér- és dartsverseny megnyitóján elmondott gondolatát -, ám mivel – magánemberként, szigorúan – az alkotmányos demográfia hívének vallotta magát, tudta, hogy ezt az al- és főkotmánytervezetet valószínűleg visszadobja a Dercerécei Független Futballbíróság, melyhez – sok más fontos mellett – a gőztársaság-alapítási ügyek is tartoztak.Mint az ilyen emberpróbáló helyzetekben mindig, régi harcos- és üzlettársát, Érckovácsi legbefolyásosabb politikai tényezőjét, Kolbászossy Lászlót (m. h. o. t. m. e., az Agyar Focialista Bárd kazán- és kéménybizottsági alelnöke, a bolgári védelem fekete gyémántokkal ékesített tizedese és az óvodai kisközösség számevőszékének főkalácsosa) hívta.- Szia, Lacikám, úgyis mint üdvözöllek. Te, kérlek szépen… hogy úgy mondjam, történelmileg redundáns a helyzet egy gőztársaság megalakítására. Ehhez várnám építő jellegű betársulásodat, ha egyet értesz.- És mi lennék benne én, bármi is az? – kérdezett vissza pár másodpercnyi hatásszünet után Kolbászossy.- Egyelőre gőztársasági elnök, később pénztáros, vagy összevonjuk a kettőt al- és fő-kotmányilag, ha úgy döntünk a bizottságban. Én nemkülönben főtitkár.- Zénóka, talán ha emlékezel, kisfiam, benne bír lenni?

- Hát… hát persze… izé… tudod, kicsit majd meg kell pályáztatni őtet, mert ugye egyelőre óvodás tudtommal…

- Már van diplomája neki, csomagküldővel megjött múlt héten fővárosból. És nehézpépkezelőije is mellesleg. Gondolom, ennek megfelelően csak lesz a gőztársaságnak valami tudom is én, minisztere vagy ilyesmi…

- Maxisztere, Lacikám, szerintem ne vesszünk el a részletekben, maxiszter. Speciel arra gondoltam, nyolc, konkréten, vagy pediglen huszonkettő, ahogy jobban kiadja. De kizárólag költségtérítéses, érted, csak valami kisebb alapfizu egyelőre, kérlek szépen, meg legfeljebb albérleti hozzá, az mehet majd a Bernátnak a nevére (Humunkulusz Bernát, m. h. o. t. m. e., a Nyávolypölöskei Cérnagyár kilencgyermekes izgatója – a szerk.) – mert én nem akarok itt botrányt, kérlek alázat. És meg törvénytelenség is lehetne, de ne. Azt se ne.

Délután már a két község közötti félúton, a Szente István híd közepén találkoztak.

- Először is meg kellene határoznunk a gőztársaság államformáját és tárcsadalmi berendezkedését – kezdte óvatosan Szente István, aki titokban arra számított, Kolbászossynak – mint rendesen – ismét lesz valami jó ötlete. És lett – a másik résnyire húzott szemmel nézett le a hídról a hömpölygő Dugára, aztán fojtott hangon belekezdett.

- Az államforma élményfürdő lesz, Pista. A berendezkedésre meg, engedelmeddel szarok, azt majd kitalálják a mérnökök, azért lesznek kifizetve. Vagy pediglen nem.

- Élményfürdő? Nem rossz ideál. De hol székeznénk vele?

- Hát minálunk, Pista, Érckovácsiban, a benzinkút mellett. Van ott Kolbászossy Bélánénak, akit egyébként véletlenül ismerek, egy fasza kis telke, gőzművesített, víz-villany megoldható a szomszédból. Hétvégi. Pont eladó lesz, vagy lehet rizlingelni is, úgyhogy ez nem lehet gond.

- Jó, legyen ott. De… Lacikám… mielőtt továbblépnénk konstruktíven… azt gondoltam… lehetne neki a neve Szente István Gőztársaság Kht.? Tudod… egyszerű lenne megjegyezni… izé… a hídról. Ez ilyen piáros, érted. Pályázatoknál jól jön, minden. És izé… ha megvan a gőztársaság, egyből leválhatnánk Agyarországról, 2010-től meg jöhetne az ázsió…

- Az meg mi a tököm?

- Állítólag, azt hallottam, az euró helyett vezethetnénk be, ha megvan hozzá a gőztársaság… ilyen kínai vagy milyen közös pénz lesz. És akkor kapásból csatlakozhatnánk is Ázsiához, Laci, már puhatolóztam, tárt karokkal fogadnának, nagy jövőt jósolnak, Patkány éve, ilyesmi… Kurvára nem kis pénz lehetne ám abban…

- Jó. De annyit azért már most kikötök, hogy a fürdő medencéjében benzinnek kell lenni alkotmányosan…

Hát így kezdődött, afféle nemzetgyűléssel. Másnapra formálisan meg is alakult a Szente István Gőztársaság Kht., a dercerécei és az érckovácsi vakarékszövetkezet (közös vezérizgató: Szente Amoróz nyugdíjas kefekötő) nyolcvanmilliárd-kétezer-kétszáz porhint fejlesztési hitelt biztosított a projekthoz, tizenkét órás lejáratra, kilencezer százalékos kamattal. A szövetkezet pénztárosa két méretes lakkbőröndbe pályázati úton húsz-húszmilliárdot helyezett el, a bőröndökkel délután nyílt paranccsal futár ment az Agyar Focialista Bárd és a Fiatal Technokraták Követsége fővárosi székházaiba. Azt senki nem tudta, miért. Öt-ötmilliárdot Kolbászossy és Szente – a gőztársaság al- és főkotmányának megfelelő pontját (16. cikkely: A Gőztársaság vezetői tényleg bármire jogosultak.) maradéktalanul betartva költségtérítés címén – vett fel, a telket végül akciósan tízmilliárdért sikerült megvásárolni a Kolbászossy Béláné Zrt-től, míg további húszmilliárd porhintot a Dercerécei Független Futballbíróság épületének és ősparkjának felújítására utaltak át. Aznap délután visszfuvarban meg is érkeztek a gőztársaság alapító okiratai, és a Kolbászossy Zénóka nevére kiállított két vörös diploma, továbbá az ötvenéves gyorsvonatkalauzi pályáját elismerő oklevél és a biankó diplomataútlevelek. A maradék kétezer-kétszáz forintot (ezernyolcszázharminckettő plusz áfa) Sajtár Béla testnevelőtanárnak fizették ki, aki zsebkésével három nap és két éjszaka alatt kiásta az élményfürdő kétezer köbméteres (olimpiai versenyek lebonyolítására is alkalmas – előregondolkodás!) medencéjét, és szakszerűen elhelyezte benne a polgári kertészetéből származó nejlonfóliát.

Másnap a medencét egy tartálykocsiból színültig töltötték benzinnel – a szomszédos benzinkút (cégtulajdonos: Kolbászossy Szilamér) tárolókapacitása ugyanis már hosszabb ideje az üzletmenet fejlődésének legfőbb kerékkötője volt. Még ugyanez nap délután ajánlott levelet kézbesített a postás a két községben élő mindazon lakosoknak, akiknek nevében nem szerepelt a Kolbászossy, illetve a Szente hangsor. “Tisztelt Állambolgárunk! Ez úton is örömmel értesítjük, hogy Derceréce és Érckovácsi a mai nappal beolvadt a Szente István Gőztársaság Kht-be. Kérjük, szavazzon: akarta ezt, vagy régen szerette volna már (megfelelő aláhúzandó). A gőztársaság al- és főkotmánya egyértelműen kimondja, hogy új államunk minden lakosa élményfürdőzni akar, ellenkező esetben kurvára szeretne. Kérjük, a mai napon éves fényképes élményfürdő-bérletét átvenni szíveskedjék a Gőztársasági Elnöki Palota főépületében. Kérjük továbbá, hogy a mellékelt adatlapra egy negyvenmillió-kétezer-kétszáz porhintos tokmánybélyeget – bérletkezelési és -kiállítási költség – felragasztani szíveskedjék. Esetleges likviditási gondok esetén forduljon bizalommal a helyi vakarékszövetkezethez. Felhívjuk figyelmét, hogy az élményfürdőben a dohányzás és a nyílt láng használata csak saját felelősségre engedélyezett, ajánlatos továbbá az élmény fokozása céljából vegyvédelmi ruházat viselete, labdázni és oldalról a medencébe ugrani tilos. A gőztársaság a jövő hónapban kínai nyelvtanfolyamot indít a gőztársasági óvodában. Ja: a mai nappal leváltunk Agyarországról. Nem kell beszarni, … év (bármilyen természetes pozitív szám szabadon beírható) múlva minden fasza lesz, ezt rögzítettük is az al-és főkotmányban pirossal. Tisztelettel: Kolbászossy László gőztársasági elnök sk.”

Érckovácsi és Derceréce népének arcizma sem rezdült. Elég hosszú időn át éltek már demográfiában, jól tudták, a szabadság lemondásokkal tudatja velük jelenlétét. A vakarékszövetkezet új székházba költözött.

Az élményfürdő ünnepélyes avatásán az államelnök és a főtitkár átvágta a nemzetiszín (fekete-narancssárga) szalagot, majd a saválló gumizsákba varrt Kolbászossy Zénóka hasast ugrott a medencébe. A két község, azaz a Szente István Gőztársaság Kht. tagjai vastapssal fogadták az alkalomhoz illő produkciót, a tűzoltózenekar pedig eljátszotta az Egyszer megjavulok én című dalt, a gőztársaság új himnuszát. Szente István és Kolbászossy László a medence szélén állva meghatottan nézte a boldog némaságban álló embereket.

- Látod, Lacikám… hát ez a mi dolgunk, és nem is kevés, bazmeg, itt vagyunk, Ázsia küszöbén: mert, neked nem kell magyaráznom, a fejlődés nem megállítható, a világtörténelem kerekét eltaposni nem lehet, kérlek szépen, mert olyan az, mint a főnixmadár, mindig újra nő a farka… – Szente István, mint jelentősebb mondások után általában mindig, a messzi távol tág horizontjának széles látóhatárára függesztette tekintetét, és csendesen rágyújtott… 

 

(Illusztráció: Suszter)

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (23 lövet, átlagosan: 7.00 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

2 komment

  1. m.B. szerint:

    Aztán az Kéjmény fürdő átadásakor átvágták a fekete narancssárga nemzeti színű szalagot. Csak pár hónap múlva kezdtek rájönni hogy túl szembetűnő hazugságokat mondtak és elkezdték terjeszteni a láthatatlan külső ellenség (bankok) ármánykodását. Közben az illetékesek svejci bankszámláján csilingelve halmozódott a jó magyar forint.

    stb… forever

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− négy = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz