Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


01 október
28komment

Vidám Park – minden jel szerint zöldet kaptunk!

Suszter keze - tudom, júniusban már volt címlapon facebook-oldalunk logója, de jobbat azóta se találtunk

Suszter keze - tudom, júniusban már volt címlapon facebook-oldalunk logója, de jobbat azóta se találtunk

1219 – ebben a szent pillanatban néztem meg, ennyien kedvelik azt a facebook-oldalt, amit még júliusban készített el kiváló barátom és száz különféle projektben harcostársam, indián nevén Aki Kiirtotta A Nagy És Rohadék Vírust A Laptopomról Suszter, és számos tekintetben besegített az optikai tuningba Krulf is, el ne felejtsem. A Vidám Park sztorija, amit sok száz fotóval még áprilisban, három részben zengettem meg, a HL abszolút sikertörténete – az egyes részekre alkalmanként több mint nyolcszázan moccantak rá, marketingosztályom tehát kimondta, folytatni kell a mesét. A Corso étterem egyik mindenről tudó atyamestere, Bognár Zoli hívta fel a figyelmemet Bús Józsefre, a Vidám Park utolsó igazgatójára – ő kérte el a telefonszámát, aztán Bús úrral összehoztunk egy randevút, aztán még vagy kettőt, s hogy, hogy nem, abból is lett két, ismét csak ronggyá olvasott rész… Még itt sem ért véget a mutatvány – május végén bejelentkezett Csaba, Bús úr fia, aki saját maga írta le gyerekkori élményeit: úgy gondoltam, elég érdekes lehet egy Vidám Park-igazgató fiának szemüvegén keresztül nézelődni egy kicsit – és igazam lett, mint rendesen, plusz Csaba nappalijában ott áll egy csodálatos Zaccharia Locomotion flipper, 1981-ből, ami… de nem akarok eltérni a tárgytól… A lényeg, hogy júliusban összedugtuk a fejünket Suszterral, hamarosan elkészült a facebook-oldal, és valósággal záporoztak ránk a felajánlások – elsősorban önkéntes munkát, segítséget ígértek, nagyon sokan. Mi pedig úgy gondoltuk, kár lenne veszni hagyni ennyi jó energiát – s elhatároztuk, megpróbáljuk elintézni, hogy kezdjünk valamit a még sírnivalóan romos állapotában is csodálatos fekvésű, gyönyörű növényekkel teli területtel. Arra gondoltunk, együttes erővel, sok munkával szinte ingyen kialakíthatnánk belőle egy közparkot, ami a város egyik közkedvelt helyévé nőhetné ki magát. De nyár volt: mindenki szabadságon, a hivatal csak alapjáraton pötyög – várnunk kellett. Mostanáig: amikor is – szerintem – nagy és örömteli hírrel állhatunk elő: lapozás után a tiétek is.

Hirdetés

Jövő tavasszal is ilyen lesz a fő csapás - csodálatos látvány, jó lenne, ha mindenki láthatná

Jövő tavasszal is ilyen lesz a fő csapás - csodálatos látvány, jó lenne, ha mindenki láthatná

A húsz éve csak oszlófélben lévő, széthordott-szétlopott, agyonvágott parkkal kapcsolatban még júliusban a következőket írtam – csak azért idézem ide az egész bekezdést, mert felesleges lenne még egyszer ugyanazt összekaparásznom: számos tekintetben nem változott semmi nyár óta.

“Mi szeretnénk hinni a tettekben, ha lehetséges lenne. Azaz nem szavazatszedő bizottságot választanánk, nem pályáznánk, nem konferenciákat tartanánk róla, mi mindent kéne/lehetne csinálni, nem tervrajzokat lobogtatnánk, nem lángoló szemmel/aggyal álmodoznánk. Sokkal inkább szép simán kinyitnánk a kaput, bemennénk a Vidám Parkba, és rendbe tennénk, amit lehet, azzal aligha teszünk rosszat.

A régi körhinta rendbetétele biztosan külön feladat lesz, és nem akármekkora munka

A régi körhinta rendbetétele biztosan külön feladat lesz, és nem akármekkora munka

Mondjuk kigazolnánk, egy kicsit amatőr kertészkednénk – illetve kérhetnénk szakmai segítséget is hozzá, jut eszembe, ismerek szakembert, aki szerintem örömmel elmondaná, mit és hogyan kéne csinálni, esetleg mit ne tegyünk, tán még szerezni is tudnánk ezt-azt, szerszámot, ilyesmit. Különösebb hozzáértés nélkül is összeszedegethetnénk az építési törmeléket, a rengeteg vackot, szemetet, felsöpörhetnénk. Normálisan lezárhatnánk azokat a részeket, ahová egyelőre nem muszáj bejárni senkinek. Kicserélhetnénk az elkorhadt padok fa részeit, esetleg egy jópofa asztalos vezényletével csinálhatnánk újakat. Pár hétvége kéne az egészhez, mondjuk úgy napi négy jól szervezett órányi munka, pár tucat lelkes önkéntes, összedobni a dolgokat – csináltunk már ilyet, úgy megy, mint a rakéta.

Muki, ha jól sejtem, még mindig ugyanott áll, bár volt rá ígéret, hogy kölcsönbe elviszik

Muki, ha jól sejtem, még mindig ugyanott áll, bár volt rá ígéret, hogy kölcsönbe elviszik

A végén, mondjuk jövő tavasz végére-nyárra akár, lehetne egy tűrhető kis parkunk, úgy értem, nekünk, mindannyiunknak persze – még ha nem is csinálnánk meg egyszerre az egészet, első körben mondjuk csak az Elvarázsolt kastélyhoz levezető lépcsőig, a felső részt, az is fantasztikus lehetne, és az is baromi sok meló, tiszta sor. Esténként ki lehetne járni, andalogni egyet, ücsörögni a padokon, ha csinálunk hozzá helyet, szalonnát sütni vagy tárcsázni egyet. Bárkinek, aki úgy gondolja. Meg minden… értitek… ilyen jó kis régi stílusú menet…”

Lesz mit pakolgatni, takarítgatni, rendezgetni

Lesz mit pakolgatni, takarítgatni, rendezgetni

Naivan hangzik? Sebaj, vállaltuk már párszor a hülye szerepét, annyira nem fájdalmas, néha meg véletlenül bejön, és akkor egész jó. Ott van például a Szemétkommandó, lassan másfél éve – az tipikusan ez a figura: nem dumálni, csinálni, ha jó, hinni benne, és tenni rá, ki mit gondol a nagy teoretikusok közül. És ugyanezt álmodtuk a parkkal kapcsolatban is: ha a több mint ezer szimpatizáns csupán egytizede gondolja úgy, hogy tevőlegesen is segítené megvalósítani azt, amit szeretnénk – nevezetesen egy takaros kis közparkot, amolyan népligetet, ahová tavasztól késő őszig kisétálhat bárki… na, nem is ismétlem meg, most látom, ezt már idéztem, és ez se változott…

Azt őszintén szólva nem is tudom, az ifipark területére bemerészkedjünk-e - lehet, hogy a külsőbb területekre külön terveket kell csinálni

Azt őszintén szólva nem is tudom, az ifipark területére bemerészkedjünk-e - lehet, hogy a külsőbb területekre külön terveket kell csinálni

Mesélem akkor a lényeget, jön a hír: tisztában voltunk vele, hogy ehhez az egészhez azért elsődleges fontosságú, hogy rábólintson az önkormányzat – teljesen nyilvánvaló volt, hogy ha a városnak homlokegyenest más tervei vannak a területtel, nincs is miről beszélni. Őszintén szólva nem mozgok valami ismerősen a hivatalban – megkértem hát egy kedves barátomat, mielőtt bekopognék, intézni az intézendőket, puhatolja már ki előzetesen egy cseppet, kié is tulajdonképpen a terület, mit szeretnének kezdeni vele, mit szólnának esetleg egy ilyenfajta “népi kezdeményezéshez”, és a többi… Ő viszont saját hatáskörben nem sokat finomkodott – egyenesen odament Szepesi Attila gazdasági alpolgármesterhez, és elétárta szívünk vágyát, élesben-egyenesben: előbb-utóbb úgyis nála kötött volna ki az ügy.

Csak egy kis közös akarat meg jókedvű munka, és, higgyétek el, a tótágast álló dolgok is a helyükre kerülhetnek

Csak egy kis közös akarat meg jókedvű munka, és, higgyétek el, a tótágast álló dolgok is a helyükre kerülhetnek

Miután beszéltek, a barátom felhívott, és – komoly meglepetést okozva a hírrel – azt mondta, az alpolgármesternek tetszik az ötlet, menjek, és beszéljem meg vele a részleteket, tessék, telefonszám. Egy bejelentkezést követően időpontot kaptam Szepesi Attilától, kedden egy órára, aztán udvariasan rám szóltak a hivatalból, ha nem gond, jobb lenne a fél három, nekem nem volt gond, mentem, találkoztunk, és összességében mintegy nyolc percet töltöttünk el az irodában. Hivatalos kommünikékben, ha jól sejtem, valahogy úgy szokták megfogalmazni az ilyesmit: gyors, lényegretörő, gyümölcsöző eszmecsere volt.

Első körben, déli irányban ez lehetne a határ - az Elvarázsolt kastély és a hozzá tartozó dzsungel külön sztori

Első körben, déli irányban ez lehetne a határ - az Elvarázsolt kastély és a hozzá tartozó dzsungel külön sztori

Én nagyjából három összetett mondatban összefoglaltam, mi lenne az elképzelés, az alpolgármester úr pedig bólogatott, szóban is helyeselt, majd támogatásáról biztosított. A terület egyébként az önkormányzaté, s mint megtudtam, egyetlen kötelezettség vonatkozik rá, nevezetesen hogy a Lidl-nek eladott terület, azaz az edzőpálya fejében futballpályát vagy -pályákat kell rá építeni. Hogy viszont ebből mikorra lesz bármi, abban – metakommunikatíve úgy vettem ki – még meglehetősen bizonytalan a városvezetés.

A természet - természetesen - húsz év alatt visszadolgozta magát a terület jó részén

A természet - természetesen - húsz év alatt visszadolgozta magát a terület jó részén

És akkor némi konkrétum arról, ami elhangzott, így egyelőre egy gentlemen’s agreement-ben létező megállapodás (én mondjuk egy cseppet se bánom, ha az egész ügymenet működhet így): eszerint szabad lesz tehát a Vidám Park területén szervezetten tevékenykedni, ehhez kapnánk segítséget is, nevezetesen nagy konténereket, zsákokat, eszközöket, szállítási kapacitást a város, illetve régi szemétkommandós támogatónk, a Dunanett részéről. A parkgondozáshoz, a növényzet rendbetételéhez, ahogyan azt terveztük is, alapos szakmai segítségre, továbbá esetlegesen elültethető növényekre számíthatnánk. És, ahogyan Szepesi Attila fogalmazott, mindenfajta felmerülő gond megoldásában számíthatunk a városra. Ez pedig nagyon nem kevés.

Döntően persze most is magunkra számítanánk: vagyis arra a fantasztikus erőre, amit mondjuk száz ember közös akarata jelent. Gyakorlatból tudjuk, milyen fantasztikus teljesítményekre képes akár már nyolc-tíz ember is: pár órányi jól megszervezett, jókedvű munkával alkalmanként elképesztő tempóban lehetne haladni a park területének emberi fogyasztásra alkalmassá tételében, ezt garantálom.

A még menthető padok faanyaga helyett is újat tennénk

A még menthető padok faanyaga helyett is újat tennénk

Ha előzetesen felmérjük, mi a teendő odabent, ha kijelölünk – teszem azt – tíz gócpontot, és aztán mindegyikre ráállítunk tíz önkéntest, pár hét alatt, épp a bezárás huszadik évfordulójára úgy ragyoghat a Vidám Park, hogy azt megnézheti bárki. Kitakarítanánk tehát, csinálnánk egy gondozott, csinos parkot, festegetnénk, padokat újítanánk fel és újakat faragnánk-telepítenénk, korszerűsítenénk/kijavítanánk a közvilágítást, és van egy olyan tervem is, hogy egy kis, körbejárható mutatós, tablós kiállításon a játékok hűlt helyén mutatnánk meg pár fotón, írnánk le néhány sorban, mi is volt egykoron ott, hogyan is nézett ki. Legkésőbb éjfélkor szépen záródnának az ajtók, mert nem kellene ragaszkodni hozzá, hogy hajnali háromkor kezdődjön az erős emberek bajnoksága, és kerítenénk valaki(ke)t, akik mennének pár kört, csak a biztonság kedvéért. Esetleg megérdeklődnénk, hová lettek a köztéri kamerák, esetleg visszaszerelnénk őket, tavasztól lehetne tényleges szerepük is.

Elvileg még ennél is jobb bejárata lehet jövőre a parknak - ahová bárki bejöhet, ahol mindenki jól érezheti magát

Elvileg még ennél is jobb bejárata lehet jövőre a parknak - ahová bárki bejöhet, ahol mindenki jól érezheti magát

És tegnap óta van még egy ötletem (bocs, pontosabban nem is az enyém, az egyik barátom dobta fel, és fantasztikus…), babonából egyelőre inkább megtartom magamnak, a bejövés esélye pont egy százalék, de azért ráhajtunk hamarosan, hátha… Tudjátok a régi jelszót, én speciel a Pribil Sanyitól tanultam – “Nem tudtam, hogy lehetetlen, hát megcsináltam.”

A munka oroszlánrészét, úgy gondoljuk, kora tavasszal kezdenénk el, mondjuk március legeslegelején. Addig elkészítenénk a viszonylag pontos akciótervet, konkrétan felmérnénk, ki mire vállalkozna szívesen. Addig is, rövid távú terveim között szerepel, hogy szerzek némi – legalább szóbeli – engedélyt, és egy-két-há hétvégén csoportos kirándulás keretében körbeviszem az érdeklődőket, megnézzük, mik is lennének a legégetőbb teendők, hová milyen erőket kell majd csoportosítani. Persze szabad lesz fotózgatni is, a másfél-két órás bejárás során felidézzük a gyerekkori emlékeket, meg ötletelünk egy jót. Mondjuk úgy húsz-harminc ember jöhetne turnusonként, szombaton vagy vasárnap késő délelőtt, amíg úgy-ahogy normális az idő, október közepétől-végétől három-négy alkalommal, ha van rá igény. Majd szóltok. Amúgy meg továbbra is minden jó szándékú ötletet szívesen fogadunk, rögzítünk, átgondolunk, beépítünk – elértek bárhol. Gyertek a facebook-oldalra (egyelőre, mert szerintem a Suszternek is lesz majd egy meglepetése hamarosan), és dumáljunk – csak így, egyszerűen, csendesen, szépen. És csináljunk valamit, ha egyetértetek – mert van egy csomó kincs meg érték: mutassuk meg, hogyan kell velük bánni. Mindannyiunk javára.

(A végére egy pompás videó, Bernáth Zsolt és Szentkuti Tamás, két kiváló filmes alkotónk munkája, amely egy hazai fesztiválon már első díjat nyert, most épp Németországot készül meghódítani: legyünk rájuk – is – nagyon büszkék…)

 

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (38 lövet, átlagosan: 6.97 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

28 komment

 1. rizsapista szerint:

  Én tudtam, hogy bejön! :) :)

 2. ujvaros szerint:

  Az ötlet tetszik!!
  Felajánlom segítségemet, villanyszerelési, automatikai, és vezérléstechnikai problémák megoldásában!

 3. Kata szerint:

  Én is fel tudok ajánlani 3 pár aprócska mancsot szemétszedés, gereblyézés gyanánt, egy anyuka méretűt festeni, csiszolni, gazolni, stb., illetve egy apuka méretűt tapasztalt villanyszerelési gyakorlattal és nagy-nagy lelkesedéssel. És énisénis annyira bíztam benne, hogy összejön!!! :-)

 4. Kata szerint:

  Én is fel tudok ajánlani 3 pár aprócska mancsot szemétszedés, gereblyézés gyanánt, egy anyuka méretűt festeni, csiszolni, gazolni, stb., illetve egy apuka méretűt tapasztalt villanyszerelési gyakorlattal és nagy-nagy lelkesedéssel. És énisénis annyira bíztam benne, hogy összejön!!! :-)

 5. Kata szerint:

  Bocsi, csak 1x akartam, bár a lelkesedés tényleg nagy. :D

 6. merusz szerint:

  ” Először azt csináld, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és hirtelen azon találod magad, hogy megcsináltad a lehetetlent.! (Assisi Szent Ferenc)
  Amiben tudok, szeretnék segíteni! Örömmel teszem!!

 7. Civil Barát szerint:

  Én is jelkeztem már az Ötlet kipattanásakor.Természetesen tartom az akkori ajánlatom.+ ként a Civilek Dunaújváros és Térségéért egyesületünk elé tárom, hogy vállaljuk amit eltudunk végezni: takarítás, festés, virágültetés.. …szóval amit otthon is csinálnánk!

  Civil Baráti Üdvözlettel: szakszferi

 8. Grisa szerint:

  Szia Kapitány! Most akkor nem az ALDI vette meg az edzőpályát? Ettől függetlenül a kezdeményezés remek, RÁM számíthattok!

  • Boda András szerint:

   De, azt a területet az ALDI vette meg, de ha jól tudom, a városé a kötelezettség, hogy pályákat létesítsen az eladott helyében, vagy valami ilyesmi…

 9. cellormella szerint:

  Szuper!Nagyon örülök,hogy idáig jutott a történet!Én szívesen segítek,meg le is utazom Bpestről körülnézni,vizuális alkat révén akkor jön az ötletihlet is…Bár csak egy pár női kéz vagyok, (de az egy restaurátor keze :))))azért remélem az is jó lesz valamire.Ha lesz valami konkrét dátum, akkor úgy tervezek…Kriszti

  • Boda Kapitány szerint:

   Rendben, Kriszti… jelentkezünk… mostani állás szerint március első hétvégéje, ha jól emlékszem, 2-3. az első időpont…

 10. Paduc szerint:

  Kapitány Úr!
  Szívesen vennék részt bármiben, amit rám osztotok. Pl. Hordom a vizez, üzeneteket viszek :-).

 11. F.Fecó szerint:

  Kedves Kapitány és valamennyi nagyon lelkes “építő-szépítő”társam!
  Valóban nagyon jó ez,hogy van már végre valahára egy olyan NORMÁLIS kezdeményezés,aminek először is építő,újító arculata van,másodszor hatalmas ÖRÖM számomra az,hogy önzetlenül,szívvel-lélekkel minden önös érdek nélkül lehet még nem kevés embert úm.toborozni egy ilyen nagyon jó és mondhatom nemes cél érdekében.
  Komolyan mondom felemelő és megható érzés.
  Bár én magam is el bicajoztam az immáron ex-Vidi felé,és azt,amit kintről láttam,háát,tényleg nagyon siralmas.De céltudatos és kitartó munkával persze minden megoldható.Csupán hozzáállás kérdése.
  A lényeg!Kapitány!Én rám is számíthatsz,szabad időmben én is nagyon szívesen segítek a hely kipofozásához.Csak annyi lehetne-e a kérésem kedves Kapitány,hogy az,aki nem Facebook-os,az hol,hogyan tud nyomon követni Benneteket?
  Segíts légy szíves!Előre is kösz,minden jót addig is,
  Fecó

  • Boda Kapitány szerint:

   Köszönjük a szép szavakat, igyekszünk megszolgálni… :-) Hát… ha nem facebook, akkor HL – igyekszem itt is beszámolni minden fontos történésről majd.

 12. Szabó Andrea szerint:

  Sziasztok!
  Örömmel olvastam mindent,sajnos hozzám még csak most jutott el a hír,de mindenképpen szeretnék részt venni ebben a fantasztikus dologban!!Kérlek,szóljatok:mit?hol?mikor lehet tenni!
  Előre is köszönöm!
  Már alig várom,ho.részese lehessek!

 13. Anita szerint:

  Ha még az ősszel mentenénk ami menthető, mert biztosan van ami felhasználható még a későbbiekben (pl. faanyag, egyebek), szóval jó lenne a nagyját legalább fedél alá vinni, addig se pusztuljon tovább. Esetleg a szemét egy részétől is megszabadítani a területet. Ilyen szép őszi időben még talán belefér 1-2 hét végi nap, vagy 1-2 délután. Tavasszal aztán a “pepecs” munka is indulhatna. Olyan messze még a március!

  • Boda Kapitány szerint:

   Jogos a felvetés, mi is gondolkodtunk rajta, mi a jó, de nem biztos, hogy jó, ha most kezdjük. Őszintén szólva a feladat nagysága igényel némi alaposabb rákészülést – nem szeretnénk nagyon kapkodni, plusz most ugyan süt a nap, de nem biztos, hogy egy vagy két hét múlva is ugyanez a helyzet… Március messzinek tűnik, de nagyon is hamar itt lesz – addigra megpróbálunk egy olyan akciótervet csinálni, amivel tényleg jó hatásfokkal dolgozhatunk majd. A bent lévő anyagok legnagyobb része törmelék, szemét, gaz – nagy raktározást már nem kell csinálnunk, az lezajlott az elmúlt húsz évben sajna… Mindazonáltal gondolkodunk a felvetéseden, köszönjük…

 14. Tőkésiné Sz. Éva szerint:

  T. Boda úr!

  Szeretném a segítségemet felajánlani. Szivesen tennék a vidiért. A gyerekemnek megmutatnám, hogy milyen volt régen, mikor még én jártam ki.

  Tőkésiné Szloboda Éva

 15. Pindi szerint:

  Sziasztok!

  Én is szeretném felajánlani a segítségem…két kéz és hatalmas lelkesedés!
  Nagyon tetszik a kezdeményezés!
  Kell valahol jelentkezni, hogy le nem maradjak vagy nézzem a Facebook oldalt?
  üdv

 16. m.B. szerint:

  Én még most ezzel a projectel kapcsolatban nagyon peszimista vagyok, úgy hogy nem is szólok semmit. Majd márciusban meglássuk!

 17. Önkéntes szerint:

  Teljesen jó a kezdeményezés, figyelni fogom az eseményeket, és ha tudok személyesen fogok részt venni a munkálatokba. Viszont van bennem is egy kis félsz, a park helye miatt. Nagyon kiesik a központtól, és sanszos hogy a hajléktalanoknak és vandál kis f*sszopóknak fog kedvenc helyükké vállni a panel elötti játszótér helyett. A szatírokról és egyéb hobbit kedvelőkről már nem is beszélve. Most nincs pad, de csináljuk meg őket, hogy tudjanak min aludni a homeless-ek, tele tudják sz*rni a sütő-helyeket, és persze felhalmoznának rengeteg hulladékot is az éjszakai sörbajnokok. Bár ha nem a barátnőmmel mennék oda nyílván akkor nálunk is folyna a szesz, de ezt megfelelő kultúrával szoktuk művelni kis létszámmal a város egyéb közterületein is, éjszaka persze. Ez is olyan dolog mint a többi, érdemes megcsinálni, ha utánna foglalkozunk is vele. Melyik önkéntes fog rászólni majd egy több tagú zülledék bandára, hogy Figyu köcsögök, ne dobáljátok már szét a szemetet! Ha szerencséje van nem verik agyon.

 18. Önkéntes szerint:

  Moderátorok! Elnézést a vulgáris kifejezésekért, ha kell átírom a hozzászólást…

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hét − 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz