Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


06 április
10komment

Egy szobapincér a Ritzben, Woodrow Wilsonnál

Úgy gondolom, egyszer csak megindulunk...

Úgy gondolom, egyszer csak megindulunk...

Gondolom, nem a Boda család ma az egyetlen Magyarországon, melynek egyes tagjai egyre intenzívebben külföldre kacsingatnak – a szaftosabb részleteket egyelőre babonából mellőzném, ami mondjuk engem illet, a kor előrehaladtával, úgy tűnik, romlik a humorérzékem, s egyre erőltetettebb kezd lenni a mosolyom a napi történéseket látva. Lassan mérsékelten puszta tréfa az is, hogy a belső zsebemben fix helye van az útlevelemnek – nagyon szívesen megvárok persze még pár húzást, elkötelezett magyar hazafi vagyok (és ezt ráadásul, akárki akármit hisz is, egészen komolyan így gondolom), de valahogy az a szörnyű gyanúm, eljöhet egy olyan rész ebben a több mint húsz éve futó pompás magyar szappanoperában, amikor csendesen úgy döntök, a folytatásokat majd megnézem a CNN-en, ha van kedvem – mindenesetre, addig is eltűnök pár évre emberi életet élni, csak úgy kíváncsiságból, mert érdekel, az vajon milyen lehet, és úgy tűnik, itthon ezt senki nem nagyon szándékozik bemutatni nekem, neked és a többi pár milliónak. Van mondjuk tízezer ember, aki nagyjából katarisejk-szinten nyomatja, ha valamit esetleg még szeretne, simán csak törvényt hoz vagy hozat rá, és már nem is nagyon rejti véka alá, mi a szándék, plusz, hogy végképp megnyugodj, társalgási szinten belöki, hogy harminc százalékos áfa; hogy Erzsébet-papírban fogod kapni a gyest meg a családi pótlékot; hogy negyvenhétből teljesen simán meg lehet élni pro hó, tessék csak megnézni őket, harmincháromra vannak bejelentve, és tízmilliókkal tartoznak a banknak, vagyonuk egy utánfutó meg két üveg bor… – a tízezren túli plebs pedig lassacskán végképp a gyomorszint alá süllyed, százszor kizsigerelt, ezerszer lenyúzott, megnyomorított százezrek próbálnak kínkeservesen túlélni… Nem tudom: ezerszer hallom, s akár úgy is lehet, külföldön nem lesz más belőlünk, csak Ausländer avagy outsider – őszintén szólva ez is egyre kevésbé érdekel: jobban aligha szarhatnak rám, mint azok, akik itthon az ügyeimet intézik és miattam tesznek-vesznek. Állítólag. És így. Hát… izé… egyszer csak akkor köszi mindent, srácok, további jó ügyködést. Ha meg netán bődületes honvágyam lesz, majd elolvasok valami újságot a neten.

Hirdetés
Ez volna a Ritz - szoba akár már 600 fontért éjszakánként...

Ez volna a Ritz - szoba akár már 600 fontért éjszakánként...

Boda jr., aki természetesen nálam sokkal elszántabb, pragmatikusabb, és sokkal kevésbé szenvelgő, egyelőre nyári elfoglaltságot keresgél magának, ha lehet, inkább nem itthon: a héten tehát jelentkezett a neten egy álláshirdetésre, amit a londoni Ritz hotel (talán hallottátok már ezt a nevet) adott fel – az első kis szösszenésben pontosan még nem specifikálták, milyen munkakörbe is keresnek embert, mindenesetre kapásból 2500 fontos (900 ezer HUF) havi fizut ajánlottak, és Boda jr. – ebben tökéletesen igaza volt – úgy gondolta, igen kevés olyan munkakör létezhet a világon, amit ő ennyiért ne látna el. Azonnal rittyentett hát egy levélkét, amelyben felajánlotta teljes körű szolgálatait a Ritznek – s mit hoz a sors, hét órán belül maga Joanne Meredith, a londoni Ritz hotel személyzeti főnöke válaszol Bencének. A hírek igencsak biztatóak, a vállalati tanács úgy határozott, szükség lesz ott egy jókötésű, karakán magyar fiatalemberre: a levélhez csatolódik egy tizeniksz kérdéses kérdőív, továbbá kérnek egy önéletrajzot, mihamarabb.

A recepció, fentről

A recepció, fentről

A kérdőív egy részében sima személyes adatokat kérnek, de választ kell adni olyan kérdésekre is, hogy képes-e a jelentkező megbékélni azzal a gondolattal, hogy a Ritz állja a repülőjegyet, s a képzés díját is – a munkavállalónak kell viszont kifizetnie a munkavállalási vízum elkészítése során felmerülő költségeket (azt hiszem, ez utóbbi részletnek lenne még jelentősége majd). Lepacsizunk, ez annyira szép. Megkérdezik, mi jót mondana el róla a mostani főnöke; mi a legnagyobb gyengesége, mik a jó tulajdonságai; mit tud a szállodaiparról, s miért épp ebben szeretne tevékenykedni. Mindenre okos választ adunk, gyorsan elkészülünk mindennel, és már küldjük is a nagyon kedves Joanne-nak – aztán meg reménykedünk. Én például abban, hogy talán nyugalmas nyugdíjas évek köszöntenek rám, kicsivel még hamarabb, mint terveztem, Boda jr. pedig hogy végre elkölthet egy kis pénzt olyasmire, amire oly rég vágyódik csendesen, mondjuk egy normális, nagy, így roppant ésszerűtlen, de rendkívüli élvezeteket okozó autóra…

Ez az egyik királyi lakosztály - az ára egyenesen fejedelmi

Ez az egyik királyi lakosztály - az ára egyenesen fejedelmi

És nagyon gyorsan megjön a végső válasz: az adatlapot egyenesen a Ritz Hotel menedzsmentje bírálta el, írja Joanne – nem kell ezen fennakadni, csodálom, hogy a részvényeseket össze nem rántották délutánra, hogy megbeszéljék velük, mi legyen a szobapincér magyar srác sorsa… you know, Lord Rothermere, kiről már oly sokat beszéltem önnek tegnap afternoon, at tea-time by the Queen. Na jó. Azt írja továbbá a személyzeti főnök (mondom, a magyarokat nem bízzák valami kacat kis főelőadóra a Ritznél), hogy a visszaküldött adatlap egyértelműen bizonyította számukra, hogy Bence kompetens a room service (szobapincér) munkaköri feladatok ellátásában, és képes lesz a minőségi munkára.

Száz éve se volt nagyon szegényes a hely

Száz éve se volt nagyon szegényes a hely

Éppen ezért, ha nem haragszik nagyon, íziben feljebb is alkudnák egy picit a fizetését, legyen akkor 2950 font a havi nettó alapbér, de nem, még ne tépje össze a szerződést, nem lesz mindig ilyen córesz, jöhetnek még hozzá apróbb-nagyobb juttatások, gondolom, kajajegy meg üdülési csekk Essexbe meg Devonshire-be. Jó. És azt is tanácsolja még a kedves Joanne Meredith, hogy minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot a bevándorlási hivatallal, ott ugyanis szépen át kell még futtatni a papírokat, Mr. Boda mindenképpen csatolja a munka-előszerződését, és jelezze, melyik országból érkezik, hogy tudják ott, a buta kis hivatalban, melyik űrlap kell. Ahan. Űrlap. És még egyszer nyomatékosan kérik, ne késlekedjen. Munkába állási határidő: április 29. Gyorsan, zárójelben mondom el, hogy Nagy-Britanniában semmi dolgunk sincs immár se a bevándorlási hivatallal, se a munkavállalási vízummal – szabadon letelepedhetsz, minden további nélkül dolgozhatsz, mint itthon…

Boda jr. hív, most mi legyen – vizsgái vannak még hátra, mondom neki, szerintem írja vissza, hogy júniusban kezdene, nézzük meg, mi lesz. Mi lenne – Joanne szinte késlekedés nélkül belátja, ez bizony komoly indok, válaszol, addig is meglesznek valahogy, akkor viszont nem nélkülözhetik: tényleg kell nekik a gyerek, ezzel végképp eldőlt.

William Kent-szoba - csak olcsójánosoknak

William Kent-szoba - csak olcsójánosoknak

A papírokat viszont már most el kell kezdeni intézni, ezt ebben a levélben is kétszer leírja – már csak azért is, hogy a Ritz menedzsmentjében is “lássák, hogy komolyan veszi az ügyet”. Naná. Azt hiszem, csak három elütés van egyébként ebben a levélben – “sign the contract” (írd alá a szerződést) helyett például “sing the contract” (énekeld el a szerződést) van, ami azért egy árnyalattal odébb esik, de hát ahol fával dolgoznak, ott hullik a forgács. Persze, tudom én jól, az ilyen Ritznél dolgozó személyzeti főnököknek pocsék a helyesírásuk: már amennyiben nem a titkárnő írta a levelet, de azok is iszonyú ócskán gépelnek, hallottam.

A "munkaszerződés" első oldala - mintha csak én csináltam volna...

A "munkaszerződés" első oldala - mintha csak én csináltam volna...

De nézzük most már a szerződést magát. Számos pontja van a szépen megfogalmazott kontraktusnak, ami egyébként pofára szakasztott olyan, mintha én magam szerkesztettem volna Word-ben. Nem megyünk végig az egészen, ugorjunk az aljára, ahol ketten is aláírták. A nyomtatott szöveg azt mondja, a felső szignó Joanne Meredith-é – nem kell hozzá túl éles szem, hogy az ember kiolvassa Woodrow Wilson aláírását – a csalók természetesen az eredeti kézjegyet másolták a “szerződésre” – ehhez már tényleg pofa kell… A másik aláíró Rebecca M. Fowler (B.A.LL.B – bármit jelentsen is ez), hogy az ő kézjegye melyik történelmi személyiségé lehet, még nem tudom, ha valakinek netán beugrik, szóljon már, valami… Nem hiányozhat a “dokumentumról” a hivatalosságát fokozó arany pecsét, továbbá a Russell Jones and Walker ügyvédi iroda felirata. Bizonyíték ez is: természetesen létező cégről van szó, utánanézhetős, ahogyan egyébként valóság Joanne Meredith, sőt, az is, hogy valóban ő a Ritz személyzeti főnöke. Épp csak nincsen benne ebben a csalásban. Gondolom. Remélem.

Ha most továbbmennénk, elmondom, következő körben azt kérnék Bencétől, fizessen – mondjuk – 200 fontot az időközben jelentkező – mondjuk – John Smith bevándorlásihivatal-vezetőnek, a Western Union pénzküldő szolgálat segítségével, mert köztudomású, hogy ezeket a költségeket (Fülöp herceg személyes rendelete, mellékletben) márciustól nem bankszámlára kell befizetni stb.

Nézd az aláírásokat, a pecsétet és a többit...

Nézd az aláírásokat, a pecsétet és a többit...

És ezzel meg is volnánk – ennyi a dolog lényege, lehúznak két kilóra, csatt, bukásveszély nulla, ha bejön havonta tíz madár, aki nem figyeli az aláírásokat, semmi gond. A Ritz egyébként tud róla, hogy visszaélnek a nevével – kérik is, hogy aki gyanúsat tapasztal, küldje a papírokat hozzájuk, gondolom, egy ideje megy már a nyomozás, csak piszok nehéz elkapni az ebben az üzletágban tevékenykedő embereket. Mi mindenesetre átküldjük a kapott maileket, Woodrow Wilsonnal és a többivel – hátha sikerül pár újabb részlettel gazdagítani a Scotland Yard aktáit. És Boda jr. szerintem csak akkor indul kifelé, ha lesz valami normális munka – ami, meglehet, ezer fontot fizet “csak”: de legalább létezik…

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (21 lövet, átlagosan: 7.00 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

10 komment

 1. Suszter és a Gyík szerint:

  Jó, elszúrtam. Ahogy esténként beszélgettünk, éreztem, egyre közelebb jutok a végéhez. Aztán jött Woodrow Wilson. Én állat! Majd legközelebb jobban koncentrálok. Most már tudom legalább, hogy kivel is állok szemben.

 2. Laca szerint:

  Első kommentem az írásaidhoz (bár mindennap olvaslak), mert kicsit megszólítva érzem magam :)

  KB 1 hónapja élek itt Londonban, és aki gondolkodóban van, hogy nekiinduljon-é vagy sem azt azzal tudom biztatni, hogy jól gondolja meg…! Az ezer font az álom a “plebnek”, ahogy Te írtad, örülhetsz ha 6.08-as minimumot megkapod óránként, és annak is, ha full time-os munkát találsz. Ez ha jól kiszámolja az ember olyan 800 fontra jön ki havonta. Ebből vond le a 100 font körüli szállást és a 35 fontos oystert (“helyi járatos bérlet”) HETENTE! Csapd hozzá a napi másfél-két óra metrózást és buszozást (amit itt csak heringezésnek hívunk, mert valóban úgy szoronganak az emberek a metrókocsikban, mint a heringek a dobozban). A kaja, ha alsó hangon számolod olyan 15-20 font hetente, a dohányosok szokjanak le, mert 6-7 font egy doboz cigi! Kicsit utánaszámol az ember, és a heti 200 font körüli fizetéséből marad vagy 50 font… Tudom, otthon ennyit sem lehet félretenni hetente, de nem beszéltem a honvágyról, nem beszéltem arról, hogy 10-en, 12-en laktok egy házban, stb., stb.

  Én e rövid idő tapasztalataival csak azt tudom javasolni, hogy ha átgondolta valaki 10000x a nekiindulást, akkor üljön le, és gondolja át még vagy 100x…

 3. Suszter és a Gyík szerint:

  Mióta külföldön élek, sokan megkeresnek azzal, hogy tudok-e valami munkát számukra. Többen küldenek érdekes linkeket, hogy olvassam el nekik, mit is akarnak. Mindig mindenkinek ugyan azt tudom ajánlani Ausztriával kapcsolatban: AMS

  Az egyetlen megoldás, ahol nem kérnek semmilyen díjat azért, hogy listát adjanak a munkavállalók kezébe. Minden más cég, aki munkát ajánl, az biztosan kér közvetítői díjat, és nem munkát biztosít, csak egy címet, egy telefonszámot, ahol nem biztos, hogy munkaerőt keresnek…

 4. balika szerint:

  WARNING – RECRUITMENT SCAM

  The Ritz London has been continuously the subject of a job application scams which targets individuals who have registered with job search websites. Fraudulent contracts of employment, interview questionnaires and visa permits are being sent to individuals by e-mail enticing to disclose personal details and pay money to secure employment with The Ritz London.

  Please note these employment letters along with other documents are not genuine. Do not respond to the e-mails and do not send any money.

  If you receive a suspicious e-mails please forward it immediately to [email protected].

  We are taking all measures within our power to stop this fraudulent activity.

 5. balika szerint:

  Laca

  a 6.08 a 21 ev felettiek minimalbere

  ha Boda jr fiatalabb sajnos meg ennyit sem kap
  a full time heti 30 oratol kezdodik ugyhogy annak sem biztos orulsz nagyon
  a minimalbert termeszetesen mindenkinek meg kell kapni a neveben benne van
  bus pass 18.80/het ha nem kell hosszabb tavra utaznod
  a honvagy majd elmulik……

  • Boda Kapitány szerint:

   Már betöltötte… :-)

  • Laca szerint:

   Hát ha busszal járnék dolgozni, akkor KB 3x annyi időm menne el a munkába járással (Wood Green-Buckigham Gate) :) És ezzel sok mindenki így van, mert ugye a belvárosi rentek elég durvák, legalább is amit eddig láttam, és a Ritz nem egy külvárosi motel :) Többek közt ott is jártam, mikor munkát kerestem, persze elhajtottak :) De persze, írtam, ez eddig 1 hónap tapasztalata… :)

 6. CsG szerint:

  Mókásak a sorok mint mindig! ;-)
  Sok sikert mindenkinek aki belevág a külföldiéletbe! Ezek csak kezdeti “apróságok” és még mennyi csoda vár “odakint”!
  Kompetensnek érzem magam öt év anglia után öt hónapja költöztem hollandiába!
  Kitartást!
  És egy tanács aki beszél angolul szakmunkát keressen ne betanított munkát és ha lehet ne londonba!

 7. t0s0 szerint:

  800 Font = 286 788.094 HUF
  itthon brutto 93 000 HUF a minimálbér ez évben…
  ebből mintegy 60.915 HUF a kézbe kapott bér

  és a magyar munkaadók egy kezdőnek nem adnak többet.

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 − = három

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz