Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


03 április
9komment

Befordulunk a cigi-célegyenesbe

Hát igen,égő... de ez a plakát se kicsit az...

Hát igen,égő... de ez a plakát se kicsit az...

Mindenki nagyon vigyázzon, és ez nem vicc: április 1-jétől nagyon drága cigi lehet az, amit nem megfelelő helyen pippant el a dohányos – akár 50 ezer forintot is fizethet az, aki tiltott helyen szív, az a vendéglátós vagy üzlettulajdonos pedig, akinél netán nem tartják be a játékszabályokat, akár két és fél millióra is büntethető. A törvény értelmében nem lehet rágyújtani közforgalmú intézmények nyilvánosság számára nyitva tartó helyiségeiben, munkahelyen, közösségi közlekedési eszközökön, peronokon, megállókban, gyalogos aluljárókban, játszótereken, valamint ezek öt méteres körzetében. Miközben maximálisan egyetértek a nemdohányzók egészségének védelmével, nyilván csak én gondolom úgy, kellett már egy új közellenség Magyarországon a meglévők mellé, akár egy falat kenyér – egy olyan réteg, aki kézre esik, könnyen felismerhető, s melynek tagjain  most kedvére kiélheti többfajta ösztönét is a nemdohányzó tábor és a megfontolt törvényhozás. Semmi baj különben, én lassan egy hónapja tiszta vagyok – csak nem értek pár dolgot: ha lapoztok, elmondom.

Hirdetés
Valahogy a leszoktató kampánynak is lehetne egy kultúrája... ez az úgynevezett sokkoló kép...

Valahogy a leszoktató kampánynak is lehetne egy kultúrája... ez az úgynevezett sokkoló kép...

Szóval rendicsek, ne füstöljünk zárt térben olyanok orra alá, akik ezt nem szeretnék – ez szerintem (és, ugyancsak szerintem,a dohányosok zöme is egyetért ezzel) stimmt. Ha jól tudom, jó pár éve e célból lett kitalálva, hogy legyenek dohányzó-nemdohányzó tagoltságúak az éttermek, kocsmák, a vonatok pedig évtizedek óta ebben a rendszerben működtek (bár a régebbi szerelvényeken szerintem nem pont a dohányszag a legnagyobb gond, de mindegy) – aki dohányzott, az beült a dohányzó részlegbe, aki nem, az meg nem. Érdekes módon egész csomó európai országban meg tudták-tudják oldani ezt a kérdést kulturált módon – nálunk kellett egy törvény, gyanítom, jó páran lesznek, akik bebuknak, pár száz milliót nyilván e módon is be lehet szedni, természetesen, mint minden közpénz ez is ragyogó, nemes célt szolgál majd, mondjuk lecserélik belőle a kétéves BMW-ket új Mercedesekre, vagy a Sándor-palota köré szerveznek belőle még két díszőrséget, amúgy is piszkosul lopják mostanában a magyar politikusokat.  (Biztosan nincs igazam: most olvasom, az első napon 1150 helyet ellenőriztek, és 42 szabálytalanságért összesen 1,2 millió forint bírságot szabtak ki…) Egy szavunk nem lehet tehát, teljesen törvényes lesz minden, és kérnék mindenkit, ne legyünk demagógok – a törvények ugyebár arra valók, hogy betartsuk őket, civil, kuss.

Neki megengedném, hogy az enyémet is eltörje - egy fokkal jobb kampányeszköz...

Neki megengedném, hogy az enyémet is eltörje - egy fokkal jobb kampányeszköz...

Én picikét azt azért továbbra sem értem, miért kellett ez a rendkívül barátságtalan, már-már parasztos lendület: mi a baj mondjuk azzal, ha valaki a villamosmegálló végében eltolna egy blázt – mert az ugye ez esetben persze nem szabad tér, hanem megálló. Meg peron. Vagy aluljáró. És persze öt méter – oké, hálás köszi a dohányzók nevében, tudom, lehetne harminc centi is, örüljenek. Hát ja – nekem ez az egész megint elég magyaros túllihegésnek tűnik, bocs, kedves nemdohányzók. És természetesen én lennék az első, aki megbukna, az is lehet, hogy visszamenőleg (remélem persze, úgy érvényes a jogszabály – már előre félek, milyen képek kerülnek majd elő a jóakaróim fiókjaiból, az lesz a vesztem, hogy 1982-ben Deák Billen egyszer rágyújtottam a Kiscsillag pultjánál), így aztán jobbnak láttam megelőzni a bajt, és bő három héttel ezelőtt (minimum) egy hónapos füstmentes életre hívtam minden kedves böngészőt.

A másik nagy kedvenc, elrettentési céllal: csontváz, tüdő, röntgenkép

A másik nagy kedvenc, elrettentési céllal: csontváz, tüdő, röntgenkép

Viszonylag sokan kezdtünk bele a nem is akármilyen mókába – és, én bizony azt mondom, viszonylag sokan is maradtunk talpon, miközben a lemorzsolódókat is megértettük. Orsi, Rowena, ÖregHal, hogy csak néhány valódi “zászlóshajónkat” említsem – és természetesen nekem volt a legkönnyebb, hiszen én végképp nem tehettem meg, hogy kiszálljak, mellesleg életem egyik legsimább leszokásának ígérkezik a mostani, ez már nem elkiabálás, hiszen három hét áll mögöttem, minősített nehezítésekkel (hétvége Kész Lacival Boszniában; egy este hermetikusan zárt magántérben Csusza és Suszter, továbbá 18 elszívott cigijük társaságában, dohányzási kultúra from Austria, köszi, srácok; egy idegbeteg, hisztis este magánügyileg és a többi), úgyhogy kétlem, hogy ezen a héten buknék. És, úgy érzem, némileg esélyes, hogy nem gyújtok rá utána se.

Melko stuttgarti reggelije - test és szellem orgiája egyben...

Melko stuttgarti reggelije - test és szellem orgiája egyben...

Még egyszer megköszönöm a lelkes szurkereknek is a biztatást – nagyon sokan voltak-vannak, nagyon sokat segítettek. Itt van például Melko, aki Svábföldön, Stuttgartban is tudja, hogyan kell élni – nézzétek a képet, és olvassátok, amit ír: “Szevasz András! Mi más is kellhet a szombati reggel(i)hez mint egy finom kávé, valami harapnivaló, és az elmaradhatatlan Hétlövet, no persze a kellemes idő miatt nem hagyhattam tovább a hűtőben a csatos SchwabenBräu söröcskét sem. Mindezek itt, Svábiában, Stuttgartban. A kép beszéljen magáért ezen a csodás reggelen (bár a reggelit már jóval ebédidő után sikerült elköltenem…) Továbbra is sok erőt kívánok az íráshoz, és kitartást a cigimentes hónaphoz! Üdv: Melko (ex Viadana-basszus.” Na, enyhén besárgultam, nincs jelentősége – hajrá, Melko, arra a lekváros-vajas pirítósra alkalomadtán rámoccannék, és azért az a csatos Das Naturtrübe is érdekelne, 5 %-os, szűretlen, pilseni típusú sör,  szerintem (más)napos reggeleken elsőrangú portéka lehet, igaz, a ratebeer.com értékelésében épp a felét érte el, mint mondjuk a Pilsner Urquell – ja, ez úton kérek elnézést Szigeti Sanyi barátomtól, a simán legjobb magyar, a prágai sörözőket tudományos igényességgel feltáró, irodalmilag is minimum helytálló portál atyaúristenétől, hogy a szakterületére kóvályogtam.

Hubaz... na ne fárasszuk már egymást, srácok...

Hubaz... na ne fárasszuk már egymást, srácok...

És persze örültem, hiszen még a napokban is volt, aki bejelentkezett miniakciónkba: suliman például vasárnap írt kommentet – ez is szép eredmény szerintem. “Most kezdődik a második füstmentes napom (a cigikezdés kb. 30 éve, mint a Boda kapitány). Megittam kb. 2 liter vizet már ma, szédülök, és állandóan ennék… de még bírom.”  Hajrá, gratula, nyugi, megvárunk…

És volt olyan is, aki – saját megfogalmazása szerint – elbukott ugyan, mégis nyert. Rizsapista, remek barátom hosszú napokig titkolta, mit ért ezen, aztán a hétvégén találkoztunk, és bizonyos tüzes vasakkal, továbbá rafinált orrcimpa- és hüvelykszorítóimmal sikerült meggyőznöm, hogy érdemes lenne közzétenni tapasztalatait. Nicsak, másnap jött is egy mail – különösebb kommentár nélkül ez is a tiétek most:

Szia Cap! Két dolgot szeretnék elkerülni, a magyarázkodást és a megmondást. Tehát, az alábbiakban csak erről a két dologról olvashatsz. Kissé előbb kezdtem el gondolkodni a napi dohánymennyiség csökkentéséről, mint ahogy hasba rúgott volna a felhívásod. Amire azonnal lecsaptam! Van e-cigim, elhatározásom, csökkentés avagy totális abortálás, oly mindegy, nem? Hát nem! Ezt a harmadik napon fedeztem fel, és nem örültem neki! Nyulasi úr összeesküvés-elmélete sajna vagy nagyon is működik vagy fabatkát sem ér, mindegy is, a végeredmény ugyanaz. Tehát visszaestem, de!  Fordítottam az arányokon! Eleddig naponta 2 doboz (néha több is!), momentán 2 naponta egy. Ezt tudom önmagam sanyargatása nélkül teljesíteni. Persze további csökkentés is tervben van, pontosan, szépen, ahogy a csillag me… ja, majd elfeledtem, mostanság nem plagizálunk! Eddigi tapasztalataim, amik egyébként engem is megdöbbentettek, a következőek. Bizonyára rosszul vagyok összeszerelve, például a „Soha ne legyen a kezed ügyében bagó!” alapbölcselet nálam tökéletesen az ellentettjére fordult. Sokkal jobban viseltem, ha tudtam, hogy van a polcon, és akkor nyúlok felé, amikor akarok, mint amikor nem volt. Hmm, ez érdekes. E-cigi. Szerintem tökéletes megoldás mindazok számára, akik soha, semmikor, semmiféle dohánytermék füstjét nem eregették hörgőikbe, igaz, akkor meg minek? Selyem simasággal simul a szójafasírt, alkoholmentes sör, guminő vonulatba. Brrr… nem nekem találták ki! Egyetlen pozitív tulajdonsággal bír, az a következő. Megfelelő helyeken (közintézmények, szórakozóhelyek, könyvtárak, stb.) lehetőleg látványos használata olyasmi izgalmi állapotot vált ki, mint a telihold egy veszettségi konferencián. Persze ez csak annak vicces, aki megfelelő infantilis debilséggel bír- szóval nekem!  Nos. Nem vagyok büszke, de ostorozni sem vagyok hajlandó magamat. Ezek után mindenkit arra biztatok, aki teljesíti a havi füstmentességet, folytassa életfogytig!  És gratula nekik! A gumid kopjon! Üdv.

Gyertek szerdán este, megiszunk pár gyümölcsteát, szépen elbeszélgetünk, mint a múltkor...

Gyertek szerdán este, megiszunk pár gyümölcsteát, szépen elbeszélgetünk, mint a múltkor...

Köszönöm, a gumim az kopik. Sajnos erőteljesen, úgyhogy még komolyabb a motivációm – hiszen a tüdőmtől megvont pénzeket elsősorban benzinbe fektetem: azért környezetszennyezés nélkül csak nem lehet meg az ember, ezt tényleg nem várhatjátok… A jövő hét valamelyik estéjén egy szolid ünneplős bulira hívnám össze a bivalyerőseket, és persze csináljunk egy általános közönségtalálkozót, vagyis jöhet rajtunk kívül is bárki, aki mondjuk két sör között szívesen az arcomba vágná, hogy tyű de baromi jó az oldal, hogy nagyon csípi a stílusom, hogy élőben is elképesztően szimpatikus vagyok neki – én nem a levegőbe beszélek, tényleg bírom a kritikát, nekem aztán bármit lehet mondani nyugodtan. Az előbbi háromból. Na, akkor ezen a héten várom a javaslatokat, komment, mail, élőszó – ha netán semmit nem moccantok rá, én első körben azt mondom, hogy menjünk a kedvenc helyemre, a Corsóba, találkozzunk ott este hétkor, és a napja legyen mondjuk az április 11., szerda. Hm? (Ha senki nem jön, én akkor is megyek.)

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (15 lövet, átlagosan: 6.93 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

9 komment

 1. Paduc szerint:

  Tyű de baromi jó az oldal, nagyon csípem a stílusod, élőben is elképesztően szimpatikus vagy.

  tiszteletel: Páll

 2. OregHal szerint:

  … vannak ugye a fejletlenebb régiók a világban: például ahol a benzinár gallononként a négy dollárt megközelíti (cca. 240 Ft/l) és pánikba esik a politikai vezetés, mert az a hitelvesztésüket okozhatja….
  meg ott vannak a fejlett demokráciák, ahol kijelentik, hogy Kim Dzsong Un, az Éles Elméjű Vezető asszonta és punktum!
  …mi meg itt vacillálunk középen, ahol a (mindenkori) regnáló hatalom kipréseli belőled az összes szuszt, de ezt valami álságos farizeus körítéssel teszi, megindokolja, megmagyarázza…
  (no, ettől fordul fel a gyomrom, de biztos én vagyok túlérzékeny)

  A nemdohányzók védelmében…

  Mitől is kell megvédeni a nemdohányosokat? A cigaretta jövedéki adója 2012-ben 1000 szálanként 21740 Ft lesz, erre rakódik a jövedéki adó általános forgalmi adója (- adózol azután, hogy adózhattál – miért is nem lep meg?) összesen szálanként 27,60 Ft, azaz egy doboz esetén 525 Ft ADÓT szívsz el…
  Levonva egy doboz cigi árából az előállítási, csomagolási költséget, nagy- és kisker árrést, maga a dohány effektíve elenyésző rész marad; tehát:
  egyértelműen az adó okozza túlnyomórészt a környezeti ártalmakat!
  Quod erat demonstrandum.

  ____________________________________
  ( Csak azt ne hidd Boda Mester , hogy ezt a leszokási partizánakciót megúszod… – bár élőben az oldalad baromi jó, elképesztő a stílusod csípése, a szimpatikád meg aztán tyű!…- ám a 2003. évi CXXVII törvény készülő MCMLIV.-ik (770 évre visszamenőleges hatályú) módosítása értelmében mindazon volt dohányosok, akik fondorlatos módon megpróbálnak kibújni a jövedéki adó megfizetése alól átlátszó leszokási akciókkal, napi 1000 Ft (+ÁFA) mulasztási bírsággal sújthatók, kivéve, ha hiteltérdemlően igazolni tudják, hogy legkésőbb a tatárjárás előtti években már véglegesen abbahagyták a dohányzást. Halmazati büntetésként motormegvonással sújtandó(k) azon személy(ek), akik nagy nyilvánosság előtt másokat leszokásra buzdít(anak), a dohányzás abbahagyására kampányol(nak) illetve a média felhasználásával illegális füstmentesítési akciókat szervez(nek).

  keltmintfent a (banán)Köztársaság nevében alulírott dr. PhD Elnök DLA )

  • Boda Kapitány szerint:

   ÖH ez különösen súlyosra sikerült, alapvetően igen jól szórakoznék, ha nem lenne igazad, és ez nem azt jelentené, amit… a záró törvénytervezet az klasszis… nagy… köszönet… BA

 3. m.B. szerint:

  Én Pl. soha nem dohányoztam, de brutálisnak tartom a törvényt a dohányosok üldözéséről a nemdohányzók védelmében.

 4. Czakó Károly szerint:

  04. 11. szerda 19.00 Corso “Ételbár” (de szép szó!).
  Jogosult vagyok, mert szerintem “tyű de baromi jó az oldal” és mert több mint 3 éve jöttem le a cigiről.
  Akkor egy kerékpártúrán nem a szép útvonalat választottam, hanem azt, ahol akkora települést érintünk, ahol valószínűleg árulják az ÉN CIGIMET.
  Megvettem 13 óra körül, 21.00 órára elszívtam a 19 szálat. Aztán azt mondtam a barátomnak a teraszon, hogy ez volt az utolsó szál (26 év dohányzás…).
  Még én sem hittem…
  Az a durva, hogy könnyű volt (és ezért látok reményt Andrásnál)! Előtte 3 komoly küzdős, szenvedős, vágyós próbálkozásom volt.
  Tudom, milyen elbukni, azóta azt mondom: Ha eljön az idő sikerül. Ha nem sikerült, semmi baj, majd elég lesz és akkor…

 5. Bábuská szerint:

  És én miről szokjak még le? Se cigi, se pia, se semmi…akkor? Énekeljek? Azt meg nem engedik a szemetek! (pedig szép hangom van szerintem)

 6. Budaházi István szerint:

  DISZKRIMINÁCIÓ.

  Kedves dohányosok ,nem dohányosok! Eddig a tévé és rádióban mást sem hallottuk, hogy a nem dohányzók diszkriminálva vannak, pedig nekik a törvény által meg volt a adatva a választási lehetőségük hogy dohányzó, vagy nem dohányzó
  helységben foglaljanak helyet. De nekünk dohányosoknak március 1 egyel minden jogunkat elvette a kormány, pedig demokrácia
  minden egyes állampolgárának egyforma jogot biztosítania kellene. Ma Magyar országon a dohányosokat ki zavarták az utcára,mint a birkákat, de mi vagyunk tényleg birkák, hogy tűrjük ezt. Nem számít hogy – 20fok esik az eső fúj a szél tűz a nap, és még meny el 5m
  re nehogy fedél legyen fejed felet. Kérdezem? Ez ha nem DISZKRIMINÁCIÓ ? Remélem a Fidesz kormánynak két év múlva meg adjuk a választ erre a szemét törvényükre. Csak a dohányosok értik és tudják mit jelent egy kávé mellé elszívni egy cigit, vagy egy jó ebéd után,
  vagy agy pohár bor mellet. Vendéglátói egységeknek ez egy Halálos ítélettel . A gazdaság kirakata mindig is a vendéglátás volt, ha nem ment a gazdaság nem megy a vendég látás. Szívesen meg kérdezném a törvény hozóktól, jól át gondolták a nem dohányzók érdekében hozott törvényt?

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 7 = ötven hat

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz