Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


08 március
31komment

Egy szívásmentes hónap – beszáll valaki?

Cigiszopás, majomszokás

Cigiszopás, majomszokás

No, pajtások, akkor úgy döntöttem, megkavarjuk kicsit a hegyi patakot – a Nemzeti Egészségminisztérium hathatós támogatása nélkül is megkezdem saját módszeremen alapuló egészségmegőrzési programomat, melyhez nélkülözhetetlen lenne a közönség segítsége. Nem, köszönöm, de ezúttal sajnos nem elég az ütemes vastaps: kicsit konkrétabb helpre gondolnék, és ehhez olyan kedves böngészők jelentkezését várom, akik, hozzám hasonlóan, viszonylagos rendszerességgel dohányoznak. Ördögi tervem a következő: hétfő 0 óráig még jól kicigizzük magunkat, addig ki-ki talál valami jó kis személyre szabott motivációt, aztán hozunk egy merész-betonkemény döntést, és egy hónapra jól letesszük a cigit, közben a vállalkozó szelleműekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot e-mailben, beszámolunk az esetleges nehézségekről (a magam kínlódásai mellett a beérkező maileket is, szerkesztett változatban, hetente legalább egyszer a nagyközönséggel is megosztom), átsegítjük egymást a buktatókon, különféle tippeket és trükköket tanítunk egymásnak, együtt könnyezünk a kritikus napokon, és szerintem egy szolid bulival megünnepeljük a sikert a végén. Hogy mi jön utána, azt meg majd átbeszéljük akkor, ha úgy akarjuk, egy cigi közben (igyunk a sikeres elvonókúrára…), ha jobbnak látjuk úgy, prolongáljuk a programot, belecsapunk még egy mentes hónapba, vagy kimondjuk, hogy örökre végeztünk a jövedékiadó-befizetéssel, akármi. Részletek lapozásra.

Hirdetés
A légy jó mindhalálig - de hétfőtől nem kerül bele több

A légy jó mindhalálig – de hétfőtől nem kerül bele több

Az egészben a legfontosabb szerintem a feltétel nélküli, abszolút őszinteség: oké, törekedjünk rá, hogy kibírjuk cigi nélkül egy egész hónapig, mert (tapasztalatból mondom) jelentős méretű poén, de itt senkit nem küldünk majd el jól megszégyenítve-kioktatva, öriharival, ha mondjuk a nyolcadik napon beszédül a lehetőségtől, és a haver paklijából elszív egyet, akár kettőt egy bohókás estén – az viszont kötelező lenne, hogy másnap írja meg, milyen volt, mit gondolt előtte-közben-utána, hátha más is tanul belőle. És ha netán a második hét után visszaszoksz, szerintem akkor se dől össze a világ – volt két szívásmentes heted, nézzük csak a pozitív részét…

“Nincs könnyebb dolog a világon, mint leszokni a dohányzásról. Én már 137-szer megtettem ezt.” – nyilatkozta egyik legkedvesebb szerzőm, a minden tekintetben örök, felülmúlhatatlanul szellemes Mark Twain (akitől gyorsan, csak úgy, a hangulat kedvéért beidézek egyet a piával kapcsolatban is: “Amíg rendszeresen ittam, mindenre emlékeztem – akár megtörtént, akár nem…”), és én abszolút osztom a véleményét. Legutóbb tavaly, a Vasival álltam le egy hónapra a cigiről, és épp a jégkorong juttatott minket ehhez a nagyszerű élményhez: megfogadtuk ugyanis, hogy amennyiben döntőbe kerülünk, leállunk – igaz, szent eskünkhöz az is kellett, hogy előtte Példa, azaz Siba Gyuri bemutassa, simán kibír egy hónapot anélkül, hogy borral, vagy bármi más alkoholneművel nedvesítse meg ajkát. És lazán megcsinálta ő is, meg azután mi is – én még pár hétig utána is tartottam magam, aztán visszadőltem kissé. De majd most…

Alapállapot

Alapállapot

Amúgy, miközben mélységesen hiszek benne, hogy a dohányzás számos tekintetben nagyon rosszat tesz az egészségnek, azért azt is gondolom, hogy talán nem csak a füstöt, de például (hogy hely híján most csak egyvalamit mondjak) a stresszt is megpróbálhatnánk száműzni az életünk számos területéről: merthogy elég szilárd meggyőződésem, minimum annyi áldozata van a nálunk sajnos különösképp elterjedt, legtöbbször feleslegesen idegbeteg életmódnak is, mint mondjuk a ciginek vagy a piának. Milyen szép is lenne tehát olyan világban élni, ahol éppúgy alapjogunk lenne a pálya szélére zavarni a ragályos stresszt halálos adagokban büntetlenül ránk prüszkölő buszsofőrt, eladót, hivatalnokot, munkahelyi kis vagy nagy zsarnokainkat, a politikusokat, meg a többi sima, névtelen, utcai-mezei elmebeteget, mint ahogyan minket, dohányosokat kipaterolnak a zárt terekből, buszmegállókból, és lényegében mindenhonnan. Amúgy meg régi mániám: miért nem kerül rá például a szalonban álló új autók oldalára fekete keretben, hogy “Az autózás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét!”, “Az autózás halált okozhat!”, “Az autózásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.” – és ugyan miért ne tehetnénk meg ugyanezt a hús- meg a kenyérboltban, miért ne írhatnánk rá vésztjósló igazságokat egyenesen minden ételre és italra, amit csak árulnak, vagy épp miért ne tehetnénk ki az egész életre egy rohadt nagy fekete keretet: “Vigyázz, az élet életveszélyes!”

Homer egyelőre nem kell

Homer egyelőre nem kell – pedig a kedvenc boltomban olcsón beszerezhetős…

Az én személyes motivációm egyébként – garasos beállítottságomnak megfelelően – merőben anyagi természetű lesz. Egy hónapban nagyjából tizenöt pénzt pöfögtetek el a számmal, az egy év alatt száznyolcvanezer, mai áron nagyjából 440 liter (ez nem a kód, de talán kicsit lejjebb) benzin, majdnem húsz tank, bő hétezer kilométer. Nem mondom, hogy iszonyatosan sok, de azért ha annyival többet motorozhatnék évente… hm… határozottan jólesne. A baj csak az, hogy nekem a cigi is jólesik – nem idegdohányos vagyok, nem nyugtató helyett szedem, egyszerűen csak ízlik, sajnálom, tudom, hülye vagyok, köszönöm, rendben, ettől még ez van. Igaz, ha viszont azt mondom, nem gyújtok rá, akkor nem gyújtok rá, és ehhez pont annyi kell, hogy kedden kitaláljam, és szerdán ne vegyek cigit, slussz: és ebből fakadóan akárki akármit mond, méretes hülyeségnek tartom, hogy a nikotinhoz szokik hozzá a szervezeted, hogy elvonási tünetek, tapasz, gyógyszer, karkötő, blablabla. 9 Nem, dr. Boda feltételezése szerint, mint oly sok minden más, ez is kizárólag az agyban dől el: a rítushoz szoksz hozzá; ahhoz, hogy ha erősen gondolkodsz valamin, akkor – és persze előbb-utóbb el is hiszed, naná – egy slukk jól megpörgeti az agyad (ez is nettó baromság persze), meg azt szokod meg, hogy a dohányzók között tényleg mindig zajlik az élet, jó dumák mennek, sok röhögés, tehát ott akarsz lenni köztük, az meg cigi nélkül… valahogy elég hülyén veszi ki magát. De annyi baj legyen – azért majd csak megtűrnek úgy is.

Hétfőig még belefér egy-két szál...

Hétfőig még belefér egy-két szál…

A móka tehát hétfőn 0 órától indul – aki szívesen csatlakozna, jelezze a szokott címen – [email protected] -, ahová az ötleteket, szellemes és annak vélt megjegyzéseket is várom természetesen. Ha netán senki nem akadna a horgomra, azért kétségetek ne legyen, egyedül is végigcsinálom kőkeményen, esetleg apróbb-nagyobb botladozásokkal és elbukásokkal, de azért is meglesz. Ja, csak hogy senki ne legyen kirekesztve: ha valaki nem dohányzik, de szeretne rászokni, annak egy hónap alatt abban is segítek – na, persze hogy ez utóbbi nem igaz… Én mondom: ne szokjatok rá – mert baromi nagy kitartást, makkegészséget, rengeteg pénzt igénylő, ráadásul tökéletesen értelmetlen hobbi. Vagyis olyan, mint nagyjából az összes többi, a söröskupak- és bélyeggyűjtéstől a sárkányrepülésen át a motorozásig – de ezt, mármint a cigizést, most hétfőtől kicsit (?) parkolópályára tesszük…

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (20 lövet, átlagosan: 6.95 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

31 komment

 1. Arturius szerint:

  Hajrá! Én kb. egy hónapja nem szívom… ja de tegnap 3 slukkot :). Nem esett jól , remélem tiszta vagyok… van valakinek egy cigije? … izé … nem egyszerű , de meg lehet csinálni! :)

  • Boda Kapitány szerint:

   Gratula… én ilyen egy-két hónapokra elég rendszeresen le szoktam állni, csak hogy lássam, ki az úr a háznál…

   • Rowena szerint:

    Én csatlakozom, és bevallom, szintén anyagi megfontolásból. Amúgy már két hónapja félgőzzel (vagy félfüsttel?) működök, csakis otthon gyújtok rá, és én is letettem már többször is, és igen, csakis fejben dől el… Hm, hát akkor hétfőtől marad a gumimacievés. :)

 2. pannimama szerint:

  Hajrá Neked! Tetszeik a forint átkonvertálása km-re! :)
  Lehet vmit én is kitalálok, ami motívál hétfőig. Bár, az én költséges hobbim, amitől vmilyen fokon szabadulni kellene, nem a dohányzás, azzal rég leszámoltam, és soha nem volt igazi ellenfél, hanem az evés! Hétfőig meglátom.

 3. csusza szerint:

  Benne vagyok

 4. Suszter és a Gyík szerint:

  Mivel tegnap már táncoltunk is, és már amúgy is idenőttem, így én is beszállok a buliba. Az akaraterőm igen nagy. Például még mindig nem tettem le róla, hogy vadászgépet vezessek, vagy hogy a Holdra eljussak. Ennél alább nem adom a dolgokat! A cigivel eddig nem jutottam semmire… Mióta hülye szövegeket raknak a cigaretták dobozra, azóta sokat töprengek bizonyos dolgokon.

  A dohányosok korábban halnak.

  Emiatt nem kelek 4:00-kor, esetleg 4:20-kor… Jó nekem az a 6:30, az tán még nem veszélyes.

  A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.

  Szóltál volna korábban, cseszd meg! Most persze könnyen pofázol nekem! Barom!

  Szóval beszállok, már csak a poénok miatt is. Meg hát, megvallom, akarok még táncolni Veled. Jó volt. Szép volt. Tudod, ugye?

  • Boda Kapitány szerint:

   “Csak egy tánc volt, tőled kaptam én…” – na basszus, most már azt se mondhatom, hogy azóta meg se egy levél, se egy sms… mindegy, azért ne gondold, hogy valami könnyűvérű srác vagyok… :-) Mindenesetre lássuk az akarat diadalát… üdv a csapatban…

 5. miki szerint:

  hááát, hétfő nullanulláig kérek gondolkodási időt… te szemét! :)

 6. Kata szerint:

  Öööö fogyókúrás progi nem lesz? :-D

  • Boda Kapitány szerint:

   Remek az ötlet, és üdvözlöm az önzetlen közösségi szellem szép megnyilvánulását, amennyiben ugyan neked egyáltalán nincs rá szükséged, de mások miatt megkérdezed… OK, lesz az is, usziprogrammal nehezítve…

 7. Hatlövet szerint:

  Jó ötlet András. Nekem még van vagy öt paklim, ha az elfogy beszállok én is.
  Nekem már volt egy másfél éves leszokásom, akkor voltam egy barom hogy újra rágyújtottam.

 8. kutya. szerint:

  csak elvi támogató leszek: a motorozás az egyetlen (káros) hobbim, se pénz, se idő nem jut másra – a bagó nálam csatát vesztett a kilencvenesekben az emelkedő benzinárakkal szemben.

  de hajrá bagósok: inkább a gumi füstöljön…

 9. ili szerint:

  Én az utolsó cigimet 2008-ban, a kórház ajtaja előtt szívtam el.
  Ennek a döntésednek még egy előnye van, nem kell éjszaka lázasan mindenütt keresgélni a dobozt és ami nincs, azt nem lehet elvinni, így az UFÓ-k is távol maradnak.:-))
  Neked is, és mindenkinek, aki úgy dönt, hogy veled tart, nagyon szurkolok!

 10. t_a_m_a_s szerint:

  “Az autózásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.”

  Ez nagy igazság!
  Én csatlakozni nem tudok, mert fősulis koromban cigiztem utoljára, azóta csak kocabagós vagyok, sok sör után:) Viszont szurkolok neked-nektek!

 11. Paduc szerint:

  Én kb. 8 éve egyik napról a másikra szoktam le. Az utolsó fél doboz cigit tavaly, mikor falura költöztünk megtaláltam, és kitettem a szekrényre. Jó száraz mentolos Szofi. De érdekes módon nem izgatja a fantáziámat. A les6zokásban az volt a legrosszabb, hogy másnap indult az egy hetes lakás felújítás saját kezűleg, pár üveg sörrel egybekötve. Namost ugye aki dohányos, az az első korty után keresi a cigit. Tehát én nemcsak hogy egyszerűen leszoktam, még szadiztam is magam egy kicsit. És azóta nem hiányzik, Kiszámoltuk, hogy az új színes TV,a hűtő, a kombi gáztűzhely, a porszívónk, a fényképező elvileg ingyen van, mert a megspórolt pénzen vettük. Szóval kitartást, és szép új színes Tv-t, esetleg hűtőt, szép csillogó motor tartozékot kívánok mindenkinek.

 12. OregHal szerint:

  Én már leszoktam a cigiről!
  Pipázom….
  :-(
  No, de valószínűleg valami orális fixáció lehet a dologban: amikor nem füstöl valami az agyaraim között, akkor (mint nagy példaképünk, Boda Mester) ülök a monitor előtt, sikkesen félrebillentett fejjel, és nézek ki belőle bambán, de nem tudok dolgozni.
  Az pedig baj, mert a megrendelőim jönnek a nagy tégely vazelinekkel, hogy anyává tegyenek, ami nem jó…

  Mindazonáltal lehet, hogy beszállok a leszokási rekordkísérletbe, tét nélkül… meglátjuk.

 13. m.B. szerint:

  BáróKapitány,

  Gyanus vagy. Kezdted a fürdő felujításal, aztán lakás takarítás most meg a cigi menteség (meg karcsusodás) és ha még azt is nézem hogy tavasz van. Szerintem csaj van a dologban. Várható hogy bemutatod nekünk a Bárónét?

 14. rizsapista szerint:

  Kb. három hete kacérkodom, már van e-cigim is – az első trükk megosztva! Ezek után, naná hogy…már alig várom a hétfőt!

 15. Áron szerint:

  Akaraterő,akaraterő,akaraterő… +egy kis motiváltság.. Valamiért(“valakiért”) akarom abba hagyni. Egyszer 2évig megálltam. Így “négyszemközt” talán elárulhatom: egy hölgy motivált,a leszokásban…És egy hölgy “motivált” két év után a visszaszokásban is…. Na erről ennyit. Am. én először intenzív napraforgó evésbe kezdtem. Aztán napraforgó+ rágó. Utána már csak rágóztam. Azóta meg rágó+cigi.. Tapasztalat/észrevétel: 2-3hétig kitör a frász,+ egy laza idegbeteg állapot.. De ha letudod kötni,magad,+ elég motivált vagy,és megállod.. Akkor néhány hónap múlva már jó(vagy)csak vigyázni kell,mert lazán megy a visszaszokás is.. Azzal én is egyetértek, hogy a tabblettásleszoktatókezelésescsodamódszerek a baromság kategóriába tartoznak… Tökéletesen mind1 hogy milyen kezelésen veszel részt,ha nincs akaraterőd: elbuktál.. Egyébként én nem ígérem meg hogy beszállok,de azért megfontolom a lehetőséget.. Szép napot mindenkinek!

 16. hey szerint:

  Nehezített pálya: még ezen a héten 1x megnézni Jim Jarmusch – Coffee and Cigarettes filmből az Iggy Pop / Tom Waits-jelenetet :)
  http://www.youtube.com/watch?v=49tTzEifY6M

 17. Körte szerint:

  Én biztos veled tartok! Tizen évesen (se nem ittam, se nem bagóztam) elszívtam egy szál cigit, ittam egy kis meggy likőrt, oszt iszonyú szarul lettem, színeset ásítottam stb…Azóta tartom magam, nem kívántam meg 30+ éve sem. Remélem Kész csatlakozik, hosszabb etapokat nyomhatunk majd a Dolomitokban.

 18. Boda Kapitány szerint:

  Itt is megkérnék minden akcióra jelentkezőt, aki hó közben is szeretne okosakat/vicceseket szólni, hogy az egyszerűbb regisztrálás miatt dobjon már egy mailt a címemre… Thanx

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hat − = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz