Hétlövet

A Dunaújvárosi Hírlapban tizenegy évig futott rovat folytatódik…


06 március
36komment

Legkedvesebb tavaszi élményem (fogalmazás lírai betétekkel)

Kész Lacika, Boda Bandika: normálisak...

Kész Lacika, Boda Bandika: normálisak...

Csodálatos volt a tavaszi nap égi sugára, ahogy a költő mondja, amely a világra kelt ki. Pénteken reggel volt. Már régebben meg is beszéltük a barátommal, akit Kész Lacikának neveznek, hogyha egyszer ilyen szép tavaszi napsugárzás lesz majd, akkor elmegyünk egyet kerekezni. Anyukám azt mondta, ha kész a házim, egy kicsit elenged, de viszont lámpaoltásra legyek otthon. Meg is ígértem ezt neki én. Kilenc órakor találkoztunk össze a Lacikával a garázsnál. Érdekes különben, hogy most már neki is piros biciklije van, és még egyébként neki is Honda, mint ahogy nekem is ugyanúgy és viszont, ezért, apukám mondta, mi már katársak vagyunk tehát. A Késszel különben is azért szeretek együtt biciklizni, mert már nagyon régen, kiskorunkban is sokat csavarogtunk együtt, de viszont akkor még Pannónia biciklink volt. Akkor ő még szerelni is nagyon szeretett, ezért volt sokszor, hogy elindultunk valahová, de akkor ő mellém jött, és nagyon integetett, és átkiabálta, hogy gyorsan menjünk sietve vissza a garázsba azonnal, mert valamilyen hangot hall, és javítsuk meg, mert lehet, hogy nagy baj lesz, ha nem. Úgyhogy ilyenkor mindig visszamentünk, és szereltünk, és aznap már általában nem mentünk sehova, viszont nagyon örültünk, hogy estére már elmúlt az a hang, amit én igaz nem is hallottam. De azért amikor mentünk, és véletlenül nem volt hang, akkor nagyon jó volt menni a Lacival.

Hirdetés
Papír alapú GPS - ifjabbak kedvéért: térkép

Papír alapú GPS - ifjabbak kedvéért: térkép

És ez azóta se változott semmit se. Mert a biciklizésben fontos például a bizalom is: vagyis az azt jelenti, hogyha mondjuk valakivel biciklizel, és ő megy elöl, és felhajt teljesen gyorsra, és bekanyarodik, akkor te mögötte tudod, hogy nem megy annyival hogy elessen és akkor utána meg te is elessél, és akkor felkarcolja a térdedet a sóder. Vagyis megbíztok egymásban. Az is jó, ha olyan a barát, hogy mondjuk megálltok valahol nyalókázni vagy csokit enni, és akkor nem csak az van, hogy ültök kukán mint a felnőttek mikor haragban vannak, hanem el lehet vele jól hülyülni, vagy mondjuk beszélgetni komoly dolgokról, lányokról vagy rakétákról, meg a bicajokról persze. A Kész Laci különben azt mondja, ha egyszer felnő, lehet hogy rendőr lesz, vagy az is lehet hogy pilóta – hát nem tudom, szerintem egyik se lesz, mert azért kicsit rossz, vagyis azt szokták rá mondani, hogy eleven, de különben még valahogy azt is gondolom, hogy a Kész Lacit még lehet hogy felnőttnek se fogják bevenni, mert anyukám azt mondja, hogy sehogy se akar benőni neki a feje vagy mi. Már nézegettem titokban a fejét, de én nem látok rajta semmi lyukat. De lehet, hogy azért is kell neki olyan sisakot hordania, amikor megyünk, hogy nehogy ha nagy szél van, akkor kivigye az agyát vagy meg beleessen neki az eső.

Nyáron az Alpokban, ott a Körte is, meg a Jánoska

Nyár az Alpokban: ott a Körte is (középen), meg a Gyusza (jobbra), meg a Jánoska biciklije (középen, piros), meg a Kész Laci (balra) és a régi biciklije

A Körte is szokott még velünk jönni különben, csak most pont kifogyott neki az elem a biciklijében, és várnia kell, amíg anyukája vesz neki másikat, mert ahonnan vették azt az előző elemet, ott hat hónapig jól állnak vagy mi, de őneki pont hat hónap meg három hét múlva fogyott ki, és akkor már nem állnak, hiába mondta, hogy januárban ő nem biciklizett, vagyis nem vehette észre, hogy el van romolva az elem, úgyhogy azért kell most másikat venni, de viszont barátságosság miatt csak a felét kell kifizetni anyukájának. Úgyhogy most csak így mentünk ketten. A garázsnál mondta csak meg a Kész Laci, hogy na akkor elmegyünk a Bakonyba, tyű, ettől nagyon fel is izgultam, mert olvastam régebben, hogy ott laknak betyárok, és arra gondoltam, majd el-e tudunk szaladni előlük, ha kijönnek az erdőből a bazi nagy mordályaikkal, és el akarják venni az uzsonnánkat. De nem akartam mondani, hogy nehogy a Kész Laci meg azt gondolja, hogy gyáva féreg vagyok vagy ilyesmi. Mert az fiúknál nagy szégyenteljes.

Kilenckor el is indultunk. Nem tekertünk nagyon, szépen komótosan mentünk, anyukám így is mindig a lelkemre köti, hogy csak óvatosan, mert hátraköti a sarkamat, ha valami bajom lesz, és hogy mindig nézzek hátra, hogyha valami jön, ne az út közepén menjek és ne eszetlenkedjek, és senkinek ne mutogassak ám a középső ujjammal, mert például könnyen úgy járhatok, mint az a bácsi Bodapesten, aki elé este valahol bevágott egy fekete béemvé, sötét ablakos, aztán a bácsi addig erőlködött, hogy nagy nehezen mellé ment, és megmutatta neki az ujját. Akkor az a fekete béemvé meg egyből eléállt ennek a bácsinak, és az nem tudott elmenni onnan, és akkor kiszállt a béemvéből kettő nem magyar kopasz bácsi, és akkor ennek a szegény bácsinak meg le kelletett térdepelni, a villamossín mellé, és akkor azt az ujját neki a kopasz bácsik erővel rányomták a sínre, és sajnos lenyisszantották egy kisbaltával amivel mutogatott, és még kérdezték tőle, vszjo harasó, és elmentek csikorogva, ő pedig sírva felvette az ujját a sín mellől, és szerencsés esetben volt ez, mert vissza felvarrták neki a kórházban, azóta is jó. De ezért nem szabad így mutogatni, azt mondja anyukám.

Így ment elöl a Kész Laci a kanyarban

Így ment elöl a Kész Laci a kanyarban

Szóval mentünk, mentünk. Nagyon jó volt ám, igaz, kicsit nagyon fújt a szél, de amúgy már sok helyen be volt köszöntve a tavasz, éreztük is neki azt a fűszeres leheletét, és a felhők mögül hirtelen egyszerre csak itt-ott ragyogó fényáradatban előtört az aranyló napsugárzás fényei, amitől az ember lelke lágy pillangószárnyakon repkedővé válik állítólag. Kicsit majdnem megláttuk a Balatont, melynek vize fürdésre még nem alkalmas, de azért én megnéztem volna, de viszont ott előtte elkanyarodtunk jobbra, és hamarosan meg is érkeztünk egy olyan helyre, hogy Zirc. Ott megálltunk, mert kicsit már fázott a kezem, de viszont nemsokára indultunk is tovább ahhoz a faluhoz, hogy Csesznek, ami ez esetben nem egy csúnya szó, szerencsére nyugodtan ki lehet mondani így otthon is, és van ott egy várrom, ami nem mostanában épült, és eredetileg nem is rom volt, hanem rendesen vár, de azért most is nagyon szép.

Az étterem mellett, már jó teli pocakkal

Az étterem mellett, már jó teli pocakkal

Már nagyon jól meg voltunk éhezve, na, erre pont ott, a vár alatt nem sokkal volt egy étterem, úgy hívják, hogy Várvölgy vendéglő. Letámasztottuk a bicikliket, gyorsan bementünk, és viszont udvariasan köszöntünk, és egy nagyon aranyos néni volt ott, aki azt kérdezte, akarunk-e ebédelni, és mi mondtuk hogy nagyon is. Akkor megnéztük az étkezőlapot, és a Kész Laci mondta, hogy ez nagyon olcsó hely, úgyhogy kértünk levest, ami nagyon finom volt, és volt hozzá husi meg torma is, és aztán a Kész Laci meg rendelt magának szar vagyis hát nem jó vascombot és gombamártást, én pedig cseszneki batyut, amiben volt jó sok darált hús meg egy csomó minden, de az is nagyon finom volt. Ittunk üdítőt is, üvegből. Akkor legvégül, mint a filmekben, fizettünk, de még hogy: a Kész Lacinál voltak ilyen színes papírok, amiket mindig szoknak neki adni az óvodában, ahová jár, és azzal úgy lehet rendesen fizetni mint a pénzzel, és akkor azt odaadta a néninek, és szépen eljöttünk, de mondtuk, hogy majd még eljövünk ide, az egyszer ziher, kézcsókom.

Operatőr, már egymagában, hazafelé, csendesen

Operatőr, már egymagában, hazafelé, csendesen, optimista szemüvegben

Utána a parkolóban a Kész Laci kivette a dobozából a kávéját, mert őnála az mindig van, kávé, termoszos, és akkor ittunk belőle. Aztán még tovább bicikliztünk egy kicsit a Bakony rengetegeiben, de betyárt egyet se láttam. Viszont gödröt annál többet, abból van annyi mindenhol, mint égbolton a csillag. A tévében láttam, hogy mondták, ez azért van, mert Magyarországon nagyon ingadozó a hőmérséklet, de apukám is látta ezt a műsort, akkor nagyon szép piros lett neki a feje, és rávágott a bemondó bácsira az erős kezével, és azt ordította, hogy hát Ausztriában meg akkor mi a kurvanyátok van, ott talán nem ingadozik, hogy rohadnátok meg, de akkor én már kiszaladtam a szobából. De tényleg nagyon sok gödör van amúgy.

Akkor elértünk egyszer csak egy olyan helyre, hogy Kisbér. Ott megálltunk, mert énnekem már jönnöm kellett hazafelé, viszont a Kész Lacit elengedték egész estig, és ő még elmehetett egy másik helyre, ami a Pilis hegy. Kicsit szomorúan búcsúztam el a barátomtól, mert szívesen elmentem volna még vele tovább is. De megbeszéltük, hogy legközelebb is bicózunk együtt – ha jól emlékszem, a Kész Laci valami Horváthékhoz vagy hová akar menni nemsokára, azt sajnos nem tudom, merre lakhatnak, de viszont biztosan nem szegények, mert van valami fél szigetük vagy mi, hát, kíváncsi leszek rá. Addig is zárom soraimat, melyhez hasonló jókat kívánok.

Fogalmazás:                                Helyesírás:                                          Külalak:

Értékeld:
1 lövet2 lövet3 lövet4 lövet5 lövet6 lövet7 lövet (33 lövet, átlagosan: 6.94 a hétlövetből)
Loading ... Loading ...

 

36 komment

 1. Suszter és a Gyík szerint:

  Bandika! Küld be apádat, de viszont ne jöjjön egyedül, mert ide több ember kell, hogy felfogassuk nekik, hogy Te egy kicsit okos vagy, de viszont nem annyira, mint. Nagyon szép a kézírásod is, de viszont a külalak is szép. Azt gondolom, hogy elmehetnél Google Translate 2.0-nak: magyarról magyarra, de viszont nem biztos.

  Az ukrános bácsik meg nem annyira rosszak a műfajban, hogy meghagyják a buta emberek ujjait, ezt ne hidd el. Elviszik magukkal, megsütik, majd valahol a Záhony – Tiszaszentmárton vonalon beviszik egy jó sütődébe.

  Hallgassál továbbra is anyukádra, mert nem mond neked butaságokat, de viszont kerüld el a kátyúkat is, mert az nem jó.

  Üdv: Deviszont tanítóbácsi

 2. t_a_m_a_s szerint:

  Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy ráleltem a hétlövet.com-ra, ez a szösszenet bearanyozta a napom;)

 3. Juhász-Magyar Zsófia szerint:

  Zseniális… :)

 4. pásztor marika szerint:

  Kedves Boda Kapitány és Báró úr!
  Elmaradt a 2 napontás bók,de a mai Csesznek meg a többi ,jó kedvre derített!
  “egy napozós lány”

 5. merry szerint:

  Ez nagyon jó vót! :)

 6. miki szerint:

  tizenhét motrok :)

 7. csusza szerint:

  Bíztató javulás tapasztalható fogamzálásodban, Bandi. Szemmelláthatóan jót tesz neked a lenzluft. Ki ne menjen!
  :)

 8. Hatlövet szerint:

  András a kátyúk azért vannak, hogy a biciklis gyerekeknek legyen mit kerülgetniük, mert csak így tanulnak meg rendesen cajgázni.
  Apukád meg nem ért hozzá mert Ő csak egy rendes műszaki ember és nem meteurológus.
  Arról a cseszneki batyuról irhattál volna többet is.

 9. m.B. szerint:

  Csesznekre én is elmentem volna.

 10. OregHal szerint:

  A készlacika meg 1 hüjje, mert volt neki szép felnőtt fekete bicója, mint nekem, erre elcserélte valamelyik nagyfijúval egy retardált pirosra és most még gyerekesebben néz ki, usse fog benőni neki a felye. Sose.
  (Azért jó, hogy végre itt a tavasz, még ha ma valaki le is nyúlta…)

  • Boda Kapitány szerint:

   A készlacika 1ájtalán nem hüje, mer a bicaj neve Honda a színe meg pirozs… bibííí…

   • OregHal szerint:

    kicsit pityeregtem, de a Zanyukám megtörölte az orromat és monta, hogy vesz nekemis pirosat, Hondát, sokkal nagyobbat, meg sokkal több kereke lesz, meg sokkal pirosabb lesz, meg hátrafele meg oldalt is tud menni, csak várni kell 1 kicsit, mert neki most válcságja van, vagy mi, mert belelépett az euba, vagy mitől és mindjár amikor felnövök lesz nekemis hondabiciklim akor már katárs meg kabolond lehetek én is bebebebe !!!!
    (jó, akkor a készlaci nemis hüjje, deviszont csúnya, legalábbis.)

  • Körte szerint:

   A körömlakkpiros jobban illik az egyéniségükhöz, he-he.

 11. Mariann szerint:

  Hova kerültem!! Negyven évvel vissza… :))

 12. Paduc szerint:

  Én ugye a fen Ti társaságotokat nemis merem. Deazomban a Boda kaptányt, és a Kész (vagy félig kész) Lacikát igen. Velem vót zsaru. A Boda nem vót Zsaru. De kapitány, de nem rendőr kapitány. Szóval P.Howard Jenő is levágná vityászt Boda Bandika írása előtt. A Bakonyban én is álltam már, mert érkezett a párom. És mivel késett telefonáltam neki, hogy várrom.
  Azt mondta, jó akkor nézzük meg. De az másik lövet, ez a Vaklövet. Itt most 7 lövet a fontos. Jó, nekem teccik.

  Kezeit csókolom.

 13. Rowena szerint:

  Ehhez vajon hány zacsi (avagy doboz) makadámdiót kellett elfogyasztani töményen?… XD

 14. rizsapista szerint:

  Tudtommal az értékelés manapság szöveges formában dívik, legalábbis a fenti korosztály számára. No, lássuk!

  Fogalmazás: Tekintettel az előzményekre, az “alulról nyaldossa a közepest” értékelés esetleg a fejlődés irányába lendítheti a tanulót. Mondom, esetleg!

  Helyesírás: Csillagos ötös! Billnek!

  Külalak: Majd ha látom a Kész Lacit is!

  :)

Szólj hozzá!

Töltse ki az adatokat alábbi mezőkben, és küldje el üzenetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


1 + = hét

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Minden jog fenntartva! © Boda András Creative Commons Licenc
A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB
Követés

Kapjon e-mail értesítést minden új bejegyzésről ami a blogra érkezik.

Csatlakozzon a többi követőhöz